News

Primul sondaj din 2024, anul cu patru rânduri de alegeri. Cum ar vota românii la europarlamentare, șase partide trec pragul de 5%

Primul sondaj din 2024, un an cu patru rânduri de alegeri, arată cum ar vota românii la europarlamentare. Ce modificări sunt față de ultima cercetare din 2023.
10.01.2024 | 12:08
Primul sondaj din 2024 anul cu patru randuri de alegeri Cum ar vota romanii la europarlamentare sase partide trec pragul de 5
Primul sondaj din 2024, anul cu patru rânduri de alegeri. PSD conduce detașat. Ce se întâmplă cu PNL și AUR. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primul sondaj din 2024, unul realizat pe tema alegerilor europarlamentare de pe 9 iunie, arată că șase partide trec pragul electoral de 5%. În fruntea lor se află, cum era de așteptat, PSD.

Primul sondaj din 2024, anul cu patru rânduri de alegeri. PSD conduce detașat. Ce se întâmplă cu PNL și AUR

Partidul condus de Marcel Ciolacu are un scor aproape similar ultimelor cercetări sociologice din 2023. Astfel, social-democrații ar câștiga fără probleme europarlamentarele din vară cu 30%. Asta rezultă dintr-un sondaj efectuat de Center for International Research and Analyses (CIRA).

ADVERTISEMENT

La mare distanță de PSD s-ar clasa PNL-ul lui Nicolae Ciucă, cu 20% din preferințele electoratului. Liberalii se desprind ușor de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Formațiunea lui George Simion a scăzut la 18%.

Pe locul 4 se află USR, un partid cu rezultate notabile la alegerile europarlamentare din 2019. Dacă atunci, Uniunea Salvați România trecea de 22%, acum șansele ca situația să se repete par minime. Partidul lui Cătălin Drulă are doar 14% în sondaj.

ADVERTISEMENT

De pragul electoral mai trece partidul Dianei Șoșoacă (SOS România), care reușește să obțină 6% din preferințe. Deja clasicul 5% revine celor de la UDMR, ultima formațiune care trece pragul.

Sub această zonă electorală se află PMP, REPER și Forța Dreptei (FD), toate cu 2%. Celelalte partide politice din țară nu trec, împreună, de 1%, mai arată sondajul citat de România TV.

ADVERTISEMENT

Majoritatea românilor se declară votanți de centru-dreapta

Același sondaj mai relevă faptul că, din punct de vedere ideologic, 14% dintre respondenți se declară a fi de dreapta, 29% sunt de centru, iar 13% de stânga. Cum electoratul care se declară de dreapta este mai mare decât cel de stânga, bătălia la viitoarele alegeri va fi tranșată de electoratul de centru.

În cazul în care participarea în următoarele alegeri va fi una de peste 50%, iar sondajul CIRA confirmă o astfel de posibilitate, partidele de centru-dreapta ar putea obține un scor semnificativ mai mare decât cel din prezent.

ADVERTISEMENT

În continuare, PNL rămâne prima opțiune. USR, PMP și Forța Dreptei nu reușesc să găsească un ritm de creștere, iar USR este într-o ușoară scădere. PNL pare a rămâne în 2024 partidul care va înclina balanța spre o viitoare guvernare de dreapta sau spre o nouă guvernare cu PSD.

ADVERTISEMENT