News

Avertismentul autorităților: țeapa cu „prințul nigerian” continuă și în 2022. Care este originea fraudei care te poate lăsa fără toți banii

Fraudele informatice sunt dintre cele mai diverse, însă multe se bazează pe același principiu al încrederii folosit de mai bine de 200 de ani pentru a da țepe.
22.02.2022 | 15:40
Avertismentul autoritatilor teapa cu printul nigerian continua si in 2022 Care este originea fraudei care te poate lasa fara toti banii
Țepele date de ”prințul nigerian” continuă și în 2022, într-o formă sau alta. Sursa foto: pixabay.com.
ADVERTISEMENT

Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite un avertisment referitor la apariția unor ”noi” fraude în mediul online. Realitatea e că vorbim despre ”aceeași Mărie cu altă pălărie”, având în vedere că la baza acestei fraude stă un concept vechi de câteva decenii, de când a luat avânt internetul la nivel global.

De data aceasta, DNSC avertizează că tentativa de fraudă are loc prin intermediul WhatsApp, unde utilizatorii de rând se trezesc cu mesaje nesolicitate, primite de la persoane cunoscute sau străine.

ADVERTISEMENT

Mesajele sunt redistribute, iar primitorii sunt informați că pot primi o sumă uriașă, de 1,9 milioane de euro, sub forma unei donații. Doar că pentru ca această ”donație” să poată fi ”realizată”, infractorii cer de obicei plata unui avans într-un anumit cont, urmând ca plătitorul să fie recompensat apoi regește.

De data aceasta, țeapa o are în prim-plan pe ”Gourdon Marina Ruch,”, o persoană de origine olandeză, care trăiește în Franța și care ar suferi de un cancer la gât, incurabil. Aceasta ar avea în conturi suma de 1,89 milioane de euro, bani pe care ”aș dori să o fac [sic!] o donație unei persoane de încredere și cinstită pentru ca aceasta să o folosească.”

ADVERTISEMENT

Ulterior, vine și un al doilea mesaj care afirmă că ”nu ignora mesajul meu dacă ești interesat de acești bani, îți voi cere să-mi lași un mesaj pentru ca avocatul meu să te poată pune în legătură cu banca mea pentru transferul de bani în contul meu bancar.”

Astfel de mesaje sunt presărate cu greșeli gramaticale sau de topică, așa că un utilizator poate să-și dea seama rapid că ceva e în neregulă. Asta dacă nu i s-ar părea deja suspect că un străin vrea să-i dea două milioane de euro pe degeaba.

ADVERTISEMENT

După cum avertizează și DNSC, este vorba de nimic altceva decât reinventarea țepei cu ”prințul nigerian” – deși este una dintre cele mai vechi forme de fraudă online, aceasta încă funcționează, iar autoritățile citează CNBC, care arată că în 2019, o asemenea metodă încă băga în buzunarele țeparilor nu mai puțin de 700.000 de dolari anual.

Cum funcționează țeapa cu prințul nigerian

Țeapa cu prințul nigerian datează cam de la finele anilor ’80 și a fost interpretată în diverse moduri, ideea principală fiind aceeași: vei fi recompensat cu un procentaj dintr-o sumă mare de bani, însă înainte de a o primi va trebui să plătești diverse sume care să faciliteze procesul transferului sumei principale către tine.

ADVERTISEMENT

Clasic era sistemul în care primești un mesaj de la un nigerian ce încearcă să ”sifoneze” fonduri, pe care însă nu le putea scoate din țară decât cu ajutorul tău. De regulă, este vorba despre așa-ziși oameni-cheie din companii importante, despre membri ai guvernului sau ai armatei sau chiar despre membri ai unor familii regale, de unde și ideea de fraudă a ”prințului nigerian.” În schimbul colaborării, primeai un procentaj chiar și de 30% din așa-zisa sumă, care se putea ridica și la câteva milioane bune de dolari.

Doar că pentru ca tu să poți primi acești bani, trebuie să îl ajuți pe ”prinț” cu diverse informații. Acesta îți cere detalii personale, despre conturile tale bancare și alte cele (cât mai mult informații posibile pentru a putea desfășura ulterior alte infracțiuni, cum ar fi să-ți golească conturile). De asemenea, în cadrul acestei țepe, poți fi încurajat să trimiți sume de bani și pentru diverse alte lucruri: taxe bancare, șpăgi și alte ”nimicuri.” În funcție de cât de credulă este persoana care răspunde la un astfel de mesaj, hoții își aleg strategia: spre exemplu, dacă fug cu banii pe care i-au obținut la o primă tranzacție sau dacă plusează și insistă în continuare cu alte cereri.

Desigur, chiar dacă țeapa vorbește despre un prinț Nigerian, ea poate fi desfășurată cu ușurință de oriunde din lume, doar că din motive nu foarte clare, mulți atacatori aleg să continue folosirea acestei țări, cu toate că a devenit cunoscută și asociată cu fraudele online.

Exemple de fraude moderne și unele vechi de secole

FBI chiar avertizează că frauda ”prințului nigerian” sau frauda 419 (deoarece acest tip de operațiune încalcă articolul 419 din Codul Penal al Nigeriei poate avea repercusiuni extrem de negative pentru unele persoane. Biroul american avertizează că unele victime au ajuns chiar să fie atrase în statul african, unde au ajuns la închisoare. În plus, guvernul nigerian nu ține partea victimelor, deoarece acestea, în fapt, conspiră pentru a scoate ilegal fonduri din țară, fiind astfel pasibile de pedepse penale.

În ultimii ani, acest tip de fraudă a luat tot felul de forme, pentru că lumea a început să se prindă de țeapa clasică a prințului nigerian (un studiu estimează că o victimă viabilă poate fi găsită chiar și la 100.000 de persoane), iar metodele de inginerie socială au început să devină din ce în ce mai sofisticate.

Pentru un exemplu recent și intens mediatizat, poți să te orientezi către The Tinder Swindler, un documentar produs recent de Netflix, care arată modul de operare al unei fraude derivate din cea a prințului nigerian. Un individ care se pretinde foarte bogat cere ajutor sub forma unor diverse sume de bani, promițând că va returna toți banii odată ce situația sa revine la normal.

Iar dacă vrei un exemplu dinainte de vremurile moderne, privește înapoi în timp către țeapa condamnatului spaniol, care data de la finele anilor 1700. Similar cu cele de mai sus, oameni de afaceri primeau scrisori sau erau contactați de persoane care voiau să scoată din închisoare un individ care avea legături cu o familie bogată. În schimbul ajutorului, primeau o sumă considerabilă, doar că trebuiau să plătească o mică sumă de bani pentru mita necesară gardienilor.

Țepele continuă și în ziua de azi și oamenii încă pică în plasa infractorilor, având în vedere că Directoratul Național de Securitate Cibernetică transmite un avertisment referitor la ”prințul nigerian” reinventat. Dacă o ofertă pare prea bună să fie adevărată, fii sigur că așa și e.

ADVERTISEMENT