ADVERTISEMENT
News

Probleme mari pentru Neculai Onțanu! Fostul primar al Sectorului 2 poate sta 13 ani la închisoare

Autor: Alexandru Năstase | 23.09.2020 | 17:07
Probleme mari pentru Neculai Onțanu! Fostul primar al Sectorului 2 poate sta 13 ani la închisoare
Neculai Onțanu ar putea ajunge la închisoare. Sursa foto - hepta.ro

Probleme mari pentru Neculai Onțanu! Fostul primar nu a scăpat de procesul care ar putea să-l trimită în spatele gratiilor pentru o perioadă destul de mare.

ADVERTISEMENT

Candidat din partea ADER la Primăria sectorului 2, Neculai Onțanu, a avut termen la Înalta Curte de Casație și Justiție. A venit aici pentru dosarul în care este acuzat de luare de mită, corupție și spălare de bani.

Dacă este găsit vinovat, Onțanu riscă o pedeapsă de 13 ani închisoare cu executare. Au existat mai mulți factori împotriva lui Onțanu. De altfel, rechizitoriul întocmit de procurori au reținut mai multe stări de fapt.

ADVERTISEMENT

Neculai Onțanu ar putea ajunge la închisoare!

„Inculpatul Onțanu Neculai, în perioada 2006 – 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 București, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunțător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

În aceeași perioadă, inculpatul Onțanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafață totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piață estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 – o zonă rezidențială) și care a fost transferată de denunțător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

ADVERTISEMENT

Conform oamenilor legii, în baza solicitării formulate de Onțanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la același notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 500 mp cu o valoare de piață de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către Radu Aurel și asupra unei suprafețe de 1.000 mp din același lot, cu o valoare de piață de 790.500 euro către Radu Loredana Claudia.

Prețul prevăzut în contractul încheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu prețuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (preț total 250.000 euro).

ADVERTISEMENT

„În contractul încheiat cu inculpata Radu Loredana Claudia a fost prevăzut un preț de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (preț total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plată, s-a menționat în ambele situații că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferența s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului.

În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onțanu Neculai, la indicația acestuia”, au mai subliniat procurorii.

ADVERTISEMENT

De remarcat că oamenii din DNA care s-au ocupat de caz au solicitat să se rețină forma agravantă a infracțiunii, prevazută de Legea 78/2000 de combatere a corupției. Mai exact, maximul infracțiunii crește cu o treime și ajunge la 13 ani și 4 luni.

Un alt detaliu interesant este acela că în această situaţie, luarea de mita se prescrie după 10 ani, iar data de la care se calculează este cea de 13 noiembrie 2017. În mod normal, prescrierea ar fi intervenit în noiembrie 2017.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!