News

Probleme pentru cei 40 de diplomați ruși expulzați de România. Avionul trimis de Moscova, cinci ore întârziere la decolare

Cursa aeronavei rusești Ilyushin IL-96, care a primit permisiunea să preia cei 40 de diplomați ruși expulzați de țara noastră, are cel puțin patru ore întârziere la decolare
01.07.2023 | 17:07
Probleme pentru cei 40 de diplomati rusi expulzati de Romania Avionul trimis de Moscova cinci ore intarziere la decolare
Aeronava guvernului rus venită să-i ia pe cei 40 de angajați ai ambasadei. Sursa foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Aeronava guvernului rus, Ilyushin IL-96 Rossiya, care a aterizat sâmbătă la București pentru a-i prelua pe cei 40 de diplomați și lucrători tehnico-administrativi ai ambasadei Rusiei și care trebuie să decoleze la ora 12.30 are patru ore întârziere.

Probleme pentru angajații ambasadei Rusiei la București

La ora 16.00, aeronava guvernului rus Ilyushin IL-96 încă nu decolase de pe Aeroportul Otopeni. Potrivit G4media, întârzierea se datorează unor probleme cu bagajele celor 40 de diplomați și lucrători tehnico-administrativi expulzați de către România.

ADVERTISEMENT

Aeronava rusă, Ilyushin IL-96 Rossiya – Special Flight Squadron (RA-96017), era programată să decoleze la ora 12.30 de pe Aeroportul Henri Coandă, însă plecarea a fost amânată inițial pentru ora 15.45, iar apoi cu încă o oră. Decolarea zborului este estimată pentru ora 18.15, potrivit Flightradar24.

Reamintim că aeronava guvernului rus a aterizat sâmbătă dimineața la București pentru a-i prelua pe cei 40 de diplomați și familiile lor, expulzați de statul român în urma unei decizii luate în data de 8 iunie. Atunci, personalul ambasadei Rusiei a primit termen 30 de zile pentru a-și reduce personalul de la București la un număr similar cu cel al ambasadei României de la Moscova.

ADVERTISEMENT

MAE informează că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.

„Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul MAE, transmis vineri.

ADVERTISEMENT

Doar 11 diplomați ruși la București

Avionul rusesc a aterizat la București la ora 10.00 după ce a primit aprobarea specială pentru a intra în spaţiul Uniunii Europene, în urma unei cereri făcute de Ministerul Afacerilor Externe către Ministerul Apărării Naţionale.

Partea română a permis acest zbor după ce în data de 8 iunie a cerut părții ruse să-și reducă numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post. În aceste condiții, 11 diplomaţi şi 29 de angajaţi care aparţineau personalului tehnico-administrativ au fost expulzaţi.

ADVERTISEMENT

Înaintea acestei decizii a Guvernului României, ambasada Rusiei avea 51 de posturi ocupate. Specialiștii au remarcat de atunci numărul mic al diplomaților ruși. „Este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați.

Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ? Este ușor de dat un răspuns aici”, a declarat generalul (r) Cristian Barbu la postul Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş...
Anunțul trist despre Florin Piersic! Durerea care l-a urmărit: Dacă aş putea, m-aş întoarce...
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Slana cu ceapă, un mare pericol. Explicațiile specialistului
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce...
Simona Gherghe, anunţ trist după 6 ani de căsnicie cu Răzvan Săndulescu. Ce se întâmplă cu copiii
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română