Aeronava guvernului rus, Ilyushin IL-96 Rossiya, care a aterizat sâmbătă la București pentru a-i prelua pe cei 40 de diplomați și lucrători tehnico-administrativi ai ambasadei Rusiei și care trebuie să decoleze la ora 12.30 are patru ore întârziere.
La ora 16.00, aeronava guvernului rus Ilyushin IL-96 încă nu decolase de pe Aeroportul Otopeni. Potrivit G4media, întârzierea se datorează unor probleme cu bagajele celor 40 de diplomați și lucrători tehnico-administrativi expulzați de către România.
Aeronava rusă, Ilyushin IL-96 Rossiya – Special Flight Squadron (RA-96017), era programată să decoleze la ora 12.30 de pe Aeroportul Henri Coandă, însă plecarea a fost amânată inițial pentru ora 15.45, iar apoi cu încă o oră. Decolarea zborului este estimată pentru ora 18.15, potrivit Flightradar24.
Reamintim că aeronava guvernului rus a aterizat sâmbătă dimineața la București pentru a-i prelua pe cei 40 de diplomați și familiile lor, expulzați de statul român în urma unei decizii luate în data de 8 iunie. Atunci, personalul ambasadei Rusiei a primit termen 30 de zile pentru a-și reduce personalul de la București la un număr similar cu cel al ambasadei României de la Moscova.
MAE informează că un număr de 40 de angajați ai misiunii diplomatice ruse la București, împreună cu membrii de familie, urmează să părăsească teritoriul României la bordul unei aeronave civile aparținând unei companii aeriene rusești.
„Această măsură reflectă punerea în aplicare a deciziei părții române în termenul indicat, conform procedurilor utilizate de alte state membre UE în situații similare. MAE reamintește că decizia României de reducere a personalului misiunii diplomatice a Federației Ruse la București reflectă nivelul actual al relațiilor bilaterale, în contextul declanșării de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, se arată în comunicatul MAE, transmis vineri.
Avionul rusesc a aterizat la București la ora 10.00 după ce a primit aprobarea specială pentru a intra în spaţiul Uniunii Europene, în urma unei cereri făcute de Ministerul Afacerilor Externe către Ministerul Apărării Naţionale.
Partea română a permis acest zbor după ce în data de 8 iunie a cerut părții ruse să-și reducă numărul de posturi și numărul personalului aflat efectiv la post. În aceste condiții, 11 diplomaţi şi 29 de angajaţi care aparţineau personalului tehnico-administrativ au fost expulzaţi.
Înaintea acestei decizii a Guvernului României, ambasada Rusiei avea 51 de posturi ocupate. Specialiștii au remarcat de atunci numărul mic al diplomaților ruși. „Este interesant faptul că atunci când s-au redus cele 51 de poziții (din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, n.r.), doar 11 dintre ele erau ocupate de diplomați.
Celelalte poziții ocupate erau pentru personalul tehnico-administrativ, semn că nu activitatea diplomatică este foarte importantă pentru Ambasada Rusiei la București, ci, mai ales, cea din zona tehnico-administrativă. Oare cu ce se ocupă oamenii aceștia din tehnico-administrativ? Este ușor de dat un răspuns aici”, a declarat generalul (r) Cristian Barbu la postul Antena 3 CNN.