Premier League

Probleme uriașe în Premier League. Câți bani pierd cluburile din cauza lipsei fanilor în sezonul 2020-2021

10.09.2020 | 13:51
Probleme uriase in Premier League Cati bani pierd cluburile din cauza lipsei fanilor in sezonul 20202021
ADVERTISEMENT

Probleme uriașe în Premier League. Cluburile din cel mai bogat campionat de fotbal al lumii au de suferit ca urmare a măsurilor luate pe parcursul pandemiei de coronavirus. Decizia de a nu mai permite accesul suporterilor pe stadioane a fost luată în Anglia la jumătatea lunii martie.

Fanii sperau să poată fi din nou prezenți pe arene începând cu noua stagiune competițională, însă guvernul nu ia în calcul să relaxeze restricțiile prea curând. Deși în Anglia au existat în ultima vreme evenimente sportive de tip test la care a fost permis accesul unui număr limitat de spectatori, Boris Johnson și guvernul său nu vor permite fanilor să asiste în viitorul apropiat la meciurile din Premier League.

ADVERTISEMENT

Deciziile guvernului reprezintă o problemă imensă pentru cluburi, care se bazează foarte mult pe veniturile înregistrate din vânzarea biletelor. Nu doar formațiile din Premier League sunt afectate, ci și cele din ligile inferioare, care vor suferi pierderi foarte mari în urma lipsei fanilor de pe stadioane.

Probleme uriașe în Premier League. Câți bani au pierdut deja cluburile

După ce sezonul 2019-2020 a fost finalizat fără ca accesul fanilor pe stadioane să fie permis, cluburile din Anglia au început deja să resimtă presiunea pierderilor financiare. Oficialii din Premier League informează că formațiile din prima ligă s-au văzut deja private de o sumă impresionantă de bani.

ADVERTISEMENT

„Cluburile noastre au pierdut deja 700 de milioane de lire în sezonul 2019-2020, ceea ce creează dificultăți uriașe. Dacă pe parcursul acestui sezon ar fi permis accesul suporterilor în așa fel încât să se ocupe 25% din capacitatea arenelor, tot s-ar mai aduna încă 547 de milioane de lire pierdute”, a spus Richard Masters, șeful executiv al Premier League, citat de The Sun.

Previziunile lui Richard Masters se pot dovedi a fi chiar optimiste, având în vedere ultimele măsuri luate de guvernul britanic. Boris Johnson a anunțat că nici nu se pune problema ca porțile stadioanelor să fie deschise în următoarea lună, astfel că este cert că niciun club nu va încasa vreun ban din vânzarea de bilete în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT

„Cu cât fanii sunt ținuți departe de stadioane mai mult, cu atât impactul financiar asupra cluburilor va fi mai mare. Poate că există impresia că Premier League are capacitatea de a depăși orice fel de dificultate financiară, dar nu e cazul”, a mai spus Richard Masters.

Ce planuri aveau granzii din Anglia pentru startul sezonului

Așadar, pierderile totale ale cluburilor din Premier League, ca urmare a lipsei fanilor de pe stadioane din cauza pandemiei de coronavirus au toate șansele să depășească valoarae de 1,25 miliarde de lire sterline. Sunt probleme uriașe în Premier League, chiar dacă aceasta este una dintre cele mai bogate competiții sportive din lume.

ADVERTISEMENT

Atitudinea guvernului de la Londra pe parcursul pandemiei de coronavirus a fost una destul de flexibilă, iar relaxarea măsurilor restrictive nu a fost un lucru de care Boris Johnson să se ferească. Astfel, cluburile de fotbal au privit cu destul de mult optimism începutul noului sezon, iar Arsenal, echipa pentru care joacă Hector Bellerin, devenit și acționar la un club de liga a patra din Anglia, dar și Manchester United și Tottenham Hotspur plănuiau să primească un număr limitat de oameni la meciurile de pe teren propriu.

Manchester United chiar avea de gând să aibă nu mai puțin de 12.000 de fani în tribune la meciul cu Crystal Palace, echipa care îl dorește pe Florinel Coman. Meciul se va desfășura în data de 19 septembrie, pe Old Trafford și va fi primul din acest sezon pentru echipa lui Solskjaer. Anunțul guvernului, care nu va permite deloc accesul fanilor pe stadioane, a dat însă peste cap orice plan al cluburilor.

 

ADVERTISEMENT