News

Procesul atacurilor teroriste de la Paris a început după 6 ani. Noaptea în care au fost uciși 130 de oameni

Într-o sală de judecată special construită a început un proces care ar trebui să dureze până în luna mai a anului viitor. 20 de bărbați vor fi judecați pentru cele mai sângeroase atacuri teroriste din Franța.
09.09.2021 | 15:19
Procesul atacurilor teroriste de la Paris a inceput dupa 6 ani Noaptea in care au fost ucisi 130 de oameni
ADVERTISEMENT

Zi istorică la șase ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste din Franța. A început procesul a 20 de bărbați, adepți ai statului jihadist islamic, care au dus la îndeplinire sau au ajutat la realizarea atacurilor de la Bataclan, Stade de France și cafenelele-terase din arondismentele 10 și 11.

A început procesul atacurilor teroriste de la Paris în care au fost uciși 130 de oameni

A sosit momentul răfuielii pentru miile de oameni care, direct sau indirect, s-au trezit prinși în cea mai neagră noapte a terorismului din Franța. Miercuri a debutat procesul care este așteptat să continue până în luna mai a anului viitor.

ADVERTISEMENT

Într-o sală de judecată special construită în istoricul Palais de Justice de pe Île de la Cité, 20 de bărbați vor fi judecați pentru complotul statului jihadist islamic (IS) care a dus la 130 de morți și sute de răniți în acea noapte, nu doar la Bataclan, ci de asemenea la Stade de France și la cafenelele-terase din arondismentele 10 și 11.

Printre inculpați se află și ultimul supraviețuitor al echipei de 10 oameni care a acționat în seara atacurilor.

ADVERTISEMENT

Salah Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, ar fi trebuit să se arunce în aer, dar, în schimb, și-a aruncat centura cu explozibili și a fugit înapoi la Bruxelles, unde a fost arestat câteva luni mai târziu. Din închisoare a spus foarte puțin, dar interogarea lui va fi un punct cheie al procesului.

Aproape șase ani de investigații efectuate în 19 țări au dus la un munte de dovezi. Ministerul Justiției spune că cele 47.000 de depoziții și declarații alcătuiesc 542 de volume, care ar putea fi înălțate la 53 de metri înălțime.

ADVERTISEMENT

Scopul procesului nu este doar de a stabili vinovăția sau inocența celor 20 de învinuiți, ci și de a documenta originile, planificarea și execuția conspirației din 13 noiembrie, începând de la concepția sa în rangurile superioare ale statului islamic din Raqqa, Siria, până la la trimiterea unor agenți secreți ascunși printre rândurile migranților care au intrat în Europa din Turcia și Grecia în 2015.

De la detaliile logistice elaborate în cartierul Molenbeek din Bruxelles și până la acțiunile celor trei echipe de atac în noaptea asasinatelor.

ADVERTISEMENT

Pentru a găzdui un număr mare de avocați, reclamanți, jurnaliști și membri ai publicului, s-a decis convertirea unei întregi galerii a Palatului de Justiție din secolul al XIX-lea. Galeria conține acum o sală cu panouri din lemn de 45 metri pe 15 metri, cu scaune pentru 600 de persoane, care va fi sala principală de judecată, precum și alte două camere principale pentru presă și rude.

Sala construită pentru procesul atentatelor de la Paris
Sala construită pentru procesul atentatelor de la Paris Foto: Reuters

Împreună cu alte camere mai mici, de asemenea echipate cu ecrane de proiecție, există spațiu pentru până la 2.000 de persoane – deși după deschiderea procesului se estimează că va participa doar o fracțiune din acest număr.

Întregul proces va fi filmat pentru posteritate, la fel ca cel al atacurilor de la Charlie Hebdo de anul trecut, iar un post de radio online va fi disponibil supraviețuitorilor și altor reclamanți, astfel încât să poată fi la curent cu evoluțiile.

Construită la un cost de 7 milioane de euro, noua sală de judecată va fi utilizată în următorii doi ani pentru alte procese teroriste – cum ar fi cel al atacului cu camion de la Nisa din iulie 2016.

Salah Abdeslam, în centrul atenției

Dintre acuzați, atenția se va concentra în mod inevitabil pe Salah Abdeslam. Acest lucru se datorează faptului că, în conformitate cu ce se știe despre 13 noiembrie, el este unul dintre cei care ar fi trebuit să moară, dar nu a murit.

Prieten din copilărie al lui Abdelhamid Abaaoud (liderul grupului de comando care a murit într-un schimb de focuri la Saint-Denis pe 18 noiembrie), ar fi jucat un rol important transportând jihadiștii nou-sosiți cu mașina din Germania și Ungaria la Bruxelles.

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam Foto: hepta

Se spune că ar fi închiriat mașini și camere de hotel în Paris și apoi i-a condus pe cei trei sinucigași la Stade de France.

Dar există încă incertitudine cu privire la ce s-a întâmplat în continuare. Lăsându-și mașina în arondismentul 18, el a aruncat vesta cu explozibili în suburbia Montrouge și după ce a sunat la un prieten din Bruxelles a fost ridicat și condus înapoi în Belgia.

Câteva luni mai târziu, chiar înainte de atacurile sinucigașe de la Bruxelles din martie 2016 – efectuate de aceeași celulă militantă a IS înființată de Abaaoud – Salah Abdeslam a fost arestat la Molenbeek.

El le-a spus polițiștilor că s- a răzgândit și de aceea nu s-a aruncat în aer. Dar ancheta a stabilit că vesta sinucigașului era de fapt defectă – deschizând posibilitatea ca el să fi încercat, dar nu a reușit să-și finalizeze misiunea.

Dintre ceilalți 19 inculpați, șase sunt absenți și cinci dintre aceștia sunt presupuși morți: lideri ai IS, probabil uciși în atacuri americane cu drone. Al șaselea este în închisoare în Turcia. Dintre ceilalți, unii sunt acuzați că au ajutat celula teroristă fără să știe neapărat amploarea conspirației.

Dar alții, se presupune, erau figuri importante, iar unii ar fi putut fi ei înșiși utilizați ca atentatori sinucigași în noaptea atacului.

Unul dintre elementele de probă cele mai interesante în acest caz este un computer abandonat de grupare și găsit la Bruxelles în urma atacurilor din martie 2016 de acolo. Aceasta conținea un program care prevedea atacurile din 13 noiembrie, inclusiv cele trei ținte de la Paris – dar și alte două: aeroportul Schiphol din Olanda și „metrou”.

Una dintre teorii este că o a patra echipă – inclusiv doi dintre acuzații din proces – ar fi primit ordin să atace Schiphol.

Există, de asemenea, posibilitatea ca lui Salah Abdeslam să i se fi spus să atace metroul din Paris, în punctul în care și-a abandonat mașina. Acest lucru ar explica de ce aparatul de propagandă al IS a inclus un atac inexistent asupra arondismentului 18 în lista sa de „victorii” din acea noapte.

Atacurile de la Paris: Ce s-a întâmplat noaptea de 13 noiembrie 2015

Atacurile din Paris, din noaptea de vineri, 13 noiembrie, comise de atentatori sinucigași au lovit aproape simultan o sală de concerte, un stadion important, restaurante și baruri – și au făcut 130 de morți și sute de răniți.

Atacurile au fost descrise de președintele Francois Hollande drept un „act de război” organizat de grupul militant al Statului Islamic (IS). Tirurile și exploziile bombelor au făcut 130 de morți și sute de răniți, cu peste 100 într-o stare critică.

„Trei echipe coordonate” se credea că s-au aflat în spatele atacurilor, potrivit procurorului șef din Paris, Francois Molins. În zilele imediat următoare atacurilor, poliția franceză a efectuat sute de raiduri în toată țara, pe măsură ce căutarea suspecților a continuat. Raidurile au avut loc și în orașul belgian Bruxelles.

Cronologia atacurilor

23:20 (ora României) – Prima explozie la Stade de France

Prima dintre cele trei explozii a avut loc în afara stadionului Stade de France, la marginea nordică a Parisului, unde Franța juca cu Germania într-un amical internațional de fotbal.

Un bărbat care purta o centură cu explozibili ar fi fost împiedicat să intre pe stadion după ce un control de securitate de rutină a detectat explozivii. Potrivit Wall Street Journal, bărbatul s-a întors de la agenții de securitate și a detonat explozivii.

Atacurile de la Stade de France
Atacurile de la Stade de France Foto: hepta

Atentatorul și un trecător au fost uciși.

Meciul, la care a participat președintele Francois Hollande, a fost difuzat la televizor. După ce un al doilea bărbat și-a detonat vesta cu explozibili în fața unei intrări diferite a stadionului la 23:30, președintele a fost dus în siguranță.

Un al treilea atentator sinucigaș s-a detonat în fața unui fast-food lângă stadion la 23:53. Atacatorii purtau toți veste explozive identice.

23:25 – Atacuri armate pe Rue Alibert

Împușcăturile de la Le Carillon

Între timp, alte atacuri se desfășurau mai aproape de centrul orașului, în jurul locurilor populare pentru viața de noapte. Primul a avut loc în jurul orei 23:25 în arondismentul 10, nu departe de Place de la Republique.

Archives – Le Carillon – Illustrations au lendemain des attentats terroristes du 13 novembre 2015, ayant 130 morts avec les autres attaques dans la même soirée, dont Le Bataclan, La Belle Equipe, Le Petit Cambodge et le Café Bonne Bière
Le 14 novembre 2015
© Alyxandro Cegarra / Panoramic / Bestimage File Photo – Illustrations in the aftermath of the terrorist attacks of 13 November 2015, having 130 dead with the other attacks in the same evening, including Le Bataclan, La Belle Equipe, Le Petit Cambodge and Café Bonne Bière
On November 14th 2015

 

Atentatorii au ajuns la fața locului într-o mașină Seat neagră, găsită ulterior abandonată, la aproximativ 5 km distanță, în suburbia estică a Montreuil.

Martorii de la barul Le Carillon, 18 rue Alibert, au declarat că au crezut inițial că a eplodat o petardă înainte de a-și da seama că sunt sub focul puștilor semiautomate.

Atacul de la restaurantul: Le Petit Cambodge

Martorii descriu cum un bărbat a traversat apoi drumul și a întors arma spre un restaurant, Le Petit Cambodge (Mica Cambodgie). Cincisprezece persoane au murit în atacul asupra barului și restaurantului, cu 15 răniți grav. Au fost trase peste 100 de gloanțe.

23:32 – Împușcături pe Rue de la Fontaine au Roi

Apoi a venit un atac asupra oamenilor care stăteau la mese, câteva străzi la sud de strada Alibert, în fața pizzeriei Cafe Bonne Biere și La Casa Nostra din rue de la Fontaine au Roi. Cinci oameni au fost uciși și opt au fost grav răniți.

Din nou, martorii au raportat că oamenii înarmați călătoreau într-un Seat negru.

21:36 – Atac armat în Rue de Charonne

Următoarele relatări despre împușcături au venit de la sud de primele atacuri de la restaurant, la barul La Belle Equipe din strada de Charonne din arondismentul 11.

Martorii au spus că atacatorii au ajuns într-un Seat negru. Doi bărbați au deschis focul pe terasa cafenelei. „A durat cel puțin trei minute”, a spus un martor. Apoi s-au întors în mașină și s-au îndreptat spre stația Charonne.

Nouăsprezece persoane au murit în timpul împușcăturii, iar alte nouă erau  în stare critică.

23:40 – Atacator sinucigaș pe Boulevard Voltaire

Câteva minute mai târziu, un atacator – ulterior identificat ca fiind Braham Abdeslam – s-a sinucis prin detonarea unei bombe sinucigașe la restaurantul Le Comptoir Voltaire de pe bulevardul Voltaire, a declarat procurorul șef.

O altă persoană a fost grav rănită în acest incident.

23:40 – 02:20 – Atac la sala de concerte Bataclan

Cel mai mortal atac al nopții a venit într-o sală de concert de pe Boulevard Voltaire, tot în arondismentul 11, unde cânta grupul rock californian Eagles of Death Metal. Sala Bataclan de 1.500 de locuri era plină.

Procurorul-șef de la Paris a declarat că au fost implicați trei atacatori care purtau centuri cu explozibil – relatările anterioare vorbeau despre patru atacatori. Martorii au spus că au ajuns într-un Volkswagen Polo negru, apoi au intrat luând cu asalt intrarea principală și prin spatele sălii de concerte.

Optzeci și nouă de oameni au murit când atacatorii au tras cu puști de asalt de tip Kalashnikov în mulțime. Cel puțin 99 de persoane au fost duse la spital într-o stare critică.

Bataclan
Membrii trupei Eagles of Death Metal se reculeg în fața sălii de spectacol Bataclan Foto: hepta

 

Unul dintre atacatori ar fi strigat „Dumnezeu este mare” în arabă. Un martor l-a auzit pe un pistolar învinuindu-l pe președintele Hollande pentru intervenția în Siria. A fost prima dovadă clară că Parisul a fost din nou vizat de islamiști.

Unii au scăpat printr-o ieșire de urgență din stânga scenei. Alții au reușit să găsească un traseu pe acoperiș.

Președintele Hollande era în discuții de criză cu prim-ministrul Manuel Valls, precum și cu ministrul de interne Bernard Cazeneuve. Domnul Hollande a anunțat stare de urgență în toată Franța și o înăsprire a controalelor la frontieră.

S-a dat apoi ordinul de a trimite forțele de securitate de elită în sala de concerte. Pe măsură ce operațiunea a ajuns la capăt, la ora 02:20, un ofițer de poliție a împușcat unul dintre atacatori, iar centura sa cu explozivi s-a detonat. Asediul s-a încheiat cu ceilalți doi atacatori aruncându-se în aer.

Cei trei atacatori au fost identificați atunci ca Omar Ismail Mostefai, 29 de ani, Samy Animour, 28 de ani, și Foued Mohamed-Aggad, 23 de ani.

ADVERTISEMENT
Tags: