News

Procesul Colectiv a ajuns la final, după șase ani de cercetări. Instanța a rămas în pronunțare

Judecătorii Curții de Apel București au încheiat marți deliberările în cazul Covid, urmând să revină cu ultimul verdict. Procesul s-a întins pe șase ani.
21.12.2021 | 23:39
Procesul Colectiv a ajuns la final dupa sase ani de cercetari Instanta a ramas in pronuntare
Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat, în primă instanță, la 8 ani și 6 luni de închisoare în dosarul Colectiv. Credit foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Dosarul Colectiv, deschis în urma incendiului care a dus la moartea a 65 de persoane se apropie de final. Marți, 21 decembrie,  a avut loc ultimul termen al acestui caz, iar magistrații Curții de Apel București urmează să revină cu o decizie finală, notează Adevărul.

După cum a prezentat Libertatea, în ultima zi a procesului rudele celor uciși sau răniți în incendiu, precum și avocații inculpaților au luat cuvântul. Aceștia și-au susținut pledoariile finale în speranța că astfel îi vor determina pe judecători să ia o decizie favorabilă.

ADVERTISEMENT

Deși astăzi a avut loc ultimul termen al procesului, încă nu știm data la care judecătorii vor reveni cu decizia finală sau cu justificarea acesteia. Momentan, avocații au la dispoziție șapte zile pentru a depune concluziile la dosar.

În timpul ședinței de vineri, 17 decembrie, procurorii DNA au cerut pedepse maxime pentru inculpații din acest dosar: fostul primar al sectorului 4, Popescu-Piedone, funcționari ai Primăriei Sectorului 4, patronii clubului Colectiv, doi pompieri, doi pirotehniști și reprezentanți ai companiei care a furnizat materialele pirotehnice care au dus la producerea incendiului.

ADVERTISEMENT

Procurorul DNA implicat în acest caz a solicitat instanței ca sentințele să includă numărul maxim de ani de închisoare prevăzuți de către lege. În pus, a cerut ca aceste pedepse să fie cu executare.

Decizia primei instanțe

Trebuie precizat faptul că, deciziile luate în primă instanță au fost atacate de ambele părți. Atât procurorii cât și acuzații au considerată că pedepsele stabilite au fost nedrepte.

ADVERTISEMENT

În primă instanță, Cristian Popescu-Piedone, fostul primar al sectorului 4 și actualul primar al sectorului 5, a primit o condamnare de 8 ani jumătate. Procurorii îl acuză pe acesta de abuz în serviciu.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv: Alin George Anastasescu, Costin Mincu, și Paul Gancea au fost condamnați la câte 11 ani și opt luni de închisoare. Procurorii i-au acuzat pe aceștia de ucidere din culpă, nerespectarea măsurilor de siguranță a muncii și vătămare corporală din culpă în formă agravată.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare pedeapsă în acest caz a fost dată de către prima instanță în cazul patroanei firmei care a furnizat materialele pirotehnice care au dus la incendiul din Colectiv. Aceasta a primit o condamnare de 12 ani și 8 luni. Pirotehniștii firmei au primit 9 ani și opt luni, respectiv zece ani de închisoare. Directorul firmei a primit, la rândul său, trei ani jumătate de închisoare.

Cei doi pompieri acuzați în dosarul Colectiv, acuzați că au trecut cu vederea nerespectarea normelor PSI, au primit condamnări de 9 ani și două luni.

Pe lângă condamnările la închisoare cu executarea din acest dosar, judecătorii din prima instanță au decis și plata unor compensații materiale. Astfel, condamnații trebuie să achite, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și ISU, o serie de daune materiale și morale care însumează peste 50 de milioane de euro.

Primăria S4 și ISU Ilfov au fost obligate de către instanță să plătească peste 1,5 milioane de euro către mai multe spitale din România și străinătate. Rămâne de stabilit dacă în decizia finală a Curții de Apel București vor fi menținute aceste plăți.

ADVERTISEMENT