News

Procesul în dosarul Nana, închis din cauza prescripției. Ioana Băsescu scapă de sechestrul pe terenuri

Tribunalul Călărași a fost obligat de decizia CCR privind prescripția să oprească acțiunea penală în dosarul Nana. Printre beneficiari se numără Ioana Băsescu.
21.12.2022 | 13:35
Procesul in dosarul Nana inchis din cauza prescriptiei Ioana Basescu scapa de sechestrul pe terenuri
Ioana Băsescu scapă de procesul penal în dosarul Nana Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Totuși, toți cei implicați din dosar sunt obligaţi la plata prejudiciului care depășește 3 milioane de lei. Potrivit deciziei Tribunalului Călărași, care nu este definitivă, a fost ridicat și sechestrul pe terenurile Ioanei Băsescu.

Procesul penal în dosarul Nana, închis din cauza prescripției

Decizia CCR privind prescripția se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile, a hotărât în octombrie Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

ADVERTISEMENT

Fiica fostului președinte Traian Băsescu are calitatea de martor în dosarul întocmit pentru grup infracțional organizat și infracțiuni de fals, dosar care are în centru 11 foști funcționari și persoane fizice, vânzători ai terenurilor din extravilanul comunei Nana, județul Călărași.

Fostul primar al comunei Nana, Gheorghe Dobre, a fost trimis în judecată la data de 22 mai 2015, alături de alți șapte funcționari din primărie și alte trei persoane, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri.

ADVERTISEMENT

Deciziile luate de membrii Comisiei de fond funciar au dus la un prejudiciu de 3.076.949 de lei.

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Călărași, în perioada 2005 – 2010, Tudorița Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre și fostul primar al comunei Nana, Dumitru Budesteanu, în prezent decedat, au inițiat, constituit și sprijinit un grup infracțional organizat, care a avut ca scop retrocedarea de terenuri agricole prin eludarea dispozițiilor Legii fondului funciar și a celorlalte reglementări în domeniu, relatează Ziare.com.

Potrivit organelor de cercetare penală, grupului infracțional s-au alăturat, în timp, Simona Alina Preda, Gheorghe Dobre, Vasilică Preda, Domnica Enciu și Daniela Negoiță, care au contribuit la realizarea retrocedării ilegale de terenuri agricole.

ADVERTISEMENT

În total, în perioada mai 2006-decembrie 2010, comisia de fond funciar a comunei Nana a soluționat 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, aproximativ 44% dintre aceste solicitări de revendicare fiind formulate în numele inculpaților, soțiilor sau soților, părinților, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini, au precizat anchetatorii.

Infracțiunile reținute în sarcina inculpaților sunt abuz în serviciul și complicitate la abuz în serviciu, unii fiind membri ai Comisiei de fond funciar Nana, care astfel au produs pagube domeniului privat al statului de 3.076.949 de lei.

ADVERTISEMENT