News

Procesul lui Nicolae Ceaușescu. A fost executat la 5 minute după pronunțarea sentinței. Foto

23.12.2020 | 11:14
Procesul lui Nicolae Ceausescu A fost executat la 5 minute dupa pronuntarea sentintei Foto
Procesul lui Nicolae Ceaușescu. A fost executat la 5 minute după pronunțarea sentinței. Foto: colaj Facebook
ADVERTISEMENT

Procesul lui Nicolae Ceaușescu a reprezentat finalul regimului comunist în România. Dictatorul avea să fie exectutat împreună cu soția lui după un proces fulger și la doar 5 minute după pronunțarea sentinței.

Șef de stat al Republicii Socialiste România din 1967 și până în decembrie 89, Ceaușescu are parte de un sfârșit violent.

ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum s-a desfășurat procesul fostului dictator, de ce a fost acuzat și cine a făcut parte din ”tribunalul poporului”.

Procesul lui Nicolae Ceaușescu. Cum a ajuns ”tovarășul” în instanță?

Foto: Facebook

După mitingul eșuat din 21 decembrie 1989, revoluția începută pe străzile Timișoarei cuprinde și capitala țării, Bucureștiul.

ADVERTISEMENT

Începe iadul! Străzile sunt pline de teroare și spaimă, dar și de speranța unui viitor liber. Se trag focuri de armă și sunt uciși 50 de manifestanți. Alți 1000 sunt arestați și bătuți.

Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena Ceaușescu au fugit din capitală pe 22 decembrie, în jurul orei 12:00, cu un un elicopter. Alături de ei se aflau doi colaboratori loiali, Emil Bobu și Manea Mănescu, pilotul Vasile Maluțan, copilotul Mihai Ștefan, mecanicul Stelian Drăgoi și doi ofițeri de la Direcția a V-a a Securității: maiorul Florian Raț și căpitanul Marian Rusu.

ADVERTISEMENT

În apropiere de Boteni (lângă șoseaua București-Târgoviște) au abandonat elicopterul la ora 13:30 la intervenția armatei. După mai multe încercări disperate de a scăpă, soții Ceaușescu sunt duși la sediul Miliției Județene unde sunt arestați și percheziționați de revoluționarii conduși de Ilie Știrbescu. Ulterior, la ora 18:00, au fost transportați la garnizoana din Târgoviște.

Cine a luat parte la proces? Totul a durat 85 de minute

Foto: colaj captura

Pe 24 decembrie 1989, printr-un decret al CFSN semnat de Ion Iliescu, a fost constituit Tribunalul Militar Excepțional.

ADVERTISEMENT

Completul de judecată al Tribunalului militar (autointitulat „tribunal al poporului”) a fost format din doi judecători militari, coloneii Gică Popa (președinte) și Ioan Nistor, și trei asesori populari, căpitanul Corneliu Sorescu, locotenentul-major Daniel Candrea și locotenentul Ion Zamfir. Grefier a fost plutonierul-major Jan Tănase. Acuzarea a fost reprezentată de procurorul militar Dan Voinea, iar apărarea a fost asigurată de avocații din oficiu Constantin Lucescu și Nicolae Teodorescu.

Transportul membrilor tribunalui s-a făcut într-un regim de maximă siguranță. Au fost folosite 5 elicoptere.

De ce a fost acuzat Ceaușescu?

Procesul lui Nicolae Ceaușescu a început în ziua de Crăciun, la ora 13:20. Au existat următoarele capete de acuzare:

  • Genocid – peste 60.000 victime;
  • Subminarea puterii de stat prin organizarea de acțiuni armate împotriva poporului și a puterii de stat.
  • Infracțiunea de distrugere a bunurilor obștești, prin distrugerea și avarierea unor clădiri, explozii în orașe etc.
  • Subminarea economiei naționale.
  • Încercarea de a fugi din țară pe baza unor fonduri de peste un miliard de dolari depuse la bănci în străinătate.

Ceaușescu a afirmat în timpul procesului că nu recunoaște tribunalul.

”Nu răspund decât în fața Marii Adunări Naționale. Puteți face orice mascaradă, nu recunosc,” a spus dictatorul.

”Inculpatul a refuzat, timp de 25 de ani, să poarte un dialog cu poporul, deși a vorbit în numele poporului, ca fiul cel mai iubit al poporului, în deridere și-a bătut joc de acest popor. Nici astăzi nu vrea să coopereze cu tribunalul, se cunosc datele. Zilele de sărbătoare erau adevărate festinuri, în care acest inculpat și această inculpată își aduceau în jurul lor camarila și cu cele mai luxoase toalete care nu existau nici la regii care au existat și există azi în lume nu era atâta fast, iar poporului îi dădea 200 gr de salam pe zi, pe buletin. Genocidul care l-au făcut acest inculpat și această inculpată jefuind poporul, își aroga dreptul de a vorbi în numele poporului, nici astăzi nu vrea să vorbească, este laș și la propriu și la figurat,” a afirmat judecătorul în timpul procesului.

Datele prezentate până acum indică aproximativ 1.000 de morți în timpul evenimentelor petrecute între 16 și 25 decembrie.

Procesul lui Nicolae Ceaușescu. A fost împușcat imediat după verdict

”Împreună am luptat, să murim împreună! Dacă vreţi să ne omorâţi, ne omorâţi pe amândoi, împreună, nelegaţi.” – Elena Ceaușescu.

Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45.

”Tribunalul, în numele legii și al poporului, deliberând în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpații Ceaușescu Nicolae și Ceaușescu Elena la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii, pentru săvârșirea infracțiunilor de genocid prevăzute de art 357, aliniatul 1, litera c, Cod Penal; subminarea puterii de stat prevăzuta de art 162 Cod Penal; act de diversiune, prevăzut de art 163 Cod Penal și subminarea economiei naționale prevăzuta de art 165, aliniatul 2 Cod Penal. Pronunțată în ședință publică, astăzi 25 decembrie 1989,” se arată în stenograma procesului Ceaușescu.

După 5 minute, soții Ceaușescu au fost executați  în curtea garnizoanei, lângă clădirea corpului de gardă. Fostul conducător de stat și soția sa au fost legați la ochi și au avut mâinile la spate.

Cei doi au fost înmormântați la Cimitirul Ghencea. Colonelul Gică Popa, președintele completului de judecată s-a sinucis în biroul său pe 1 martie 1990.

ADVERTISEMENT