Hotnews

Procuratura a clasat plângerea penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, după ce a împărtășit credincioșii cu o singură linguriță

19.05.2020 | 16:27
Procuratura a clasat plângerea penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, după ce a împărtășit credincioșii cu o singură linguriță
Arhiepiscopia Tomisului reacționează după acuzațiile privind doctoratele plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie. foto: digi24
ADVERTISEMENT

Parchetul Curții de Apel Constanța a decis clasarea cauzei plângerii penale formulate de Asociația pentru Libertatea de Conștiință, prin care arhiepiscopul Teodosie și alți doi preoți erau acuzați de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

Plângerea penală împotriva Arhiepiscopului Tomisului, clasată de procuratură

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului a anunțat că Parchetul Curții de Apel a dispus în 14 mai clasarea plângerii penale. Motivul plângerii: preoții au împărtășit oamenii cu o singură lingurință din același potir, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

„Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Aceasta acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal).

În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

ADVERTISEMENT

Totodată, Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege.

În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.

Parchetul a mai constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală.

ADVERTISEMENT

În consecință, Parchetul a dispus „clasarea cauzei privind denunțul formulat de către Asociația „Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de natură penală”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei.

Așadar, procuratura nu consideră faptă penală împărtășirea enoriașilor cu o singură linguriță, în condițiile în care nu există cazuri de infectare cu noul coronavirus care să provină în urma acestui obicei.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri