Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) nu a avut suficiente dovezi pentru a deschide o anchetă în legătură campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016 și s-a bazat prea mult pe sfaturile oponenților politici ai lui Trump, potrivit raportului final al consilierului special american John Durham.
În raportul de 306 de pagini, Durham a concluzionat că agențiile de informații și de aplicare a legii americane nu aveau „dovezi reale” de coluziune între echipa lui Trump și Rusia înainte de a lansa investigația „Uraganul încrucișat”, relatează Reuters.
În raport, Durham a acuzat FBI că a tratat investigația împotriva lui Donald Trump diferit față de alte investigații sensibile din punct de vedere politic, inclusiv cele care au implicat-o pe adversara din 2016 a fostului președinte al SUA, Hillary Clinton.
„Departamentul de Justiţie și FBI nu și-au menținut misiunea importantă de strictă fidelitate față de lege cu privire la anumite evenimente și activități descrise în acest raport. Personalul FBI a demonstrat o lipsă gravă de obiectivitate în analiza informațiilor primite, în special a informațiilor primite de la persoane legate de lumea politică”, se arată în raportul consilierului special Durham.
Raportul marchează sfârșitul unei investigații de patru ani lansate în mai 2019, când procurorul general de atunci, William Barr, l-a numit pe Durham, un procuror cu experiență, să cerceteze potențialele fapte greșite ale FBI în ancheta agenţiei cu privire la presupusa coluziune dintre echipa Trump și Rusia în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016.
Imediat după aparţia raportului, Donald Trump a spus că democrații trebuie să plătească un preț mare pentru că de ani de zile investighează presupusa coluziune dintre el și Rusia. „S-a dovedit a fi o păcăleală foarte periculoasă”, a spus Trump la Fox News și a adăugat că publicul american a fost victima unei „șarade de lungă durată și perfidă” începută de democrați.
Trump a spus că investigațiile FBI sunt o rușine completă și că furia publicului după publicarea raportului Durham este la un nivel pe care nu l-a mai văzut până acum. „Scrierea acestui raport a durat mult, deoarece John Durham este un investigator foarte amănunțit, dar rezultatul este fără echivoc”, a subliniat el.
Durham, în vârstă de 73 de ani, a fost numit pentru a servi drept consilier special în octombrie 2020 de către procurorul general William Barr, dar anterior a fost procurorul superior al Departamentului de Justiție din Connecticut, o funcție pe care a fost numit în 2017 și pe care a părăsit-o în 2021.
Senatorul democrat din Connecticut, Chris Murphy, a declarat la acea vreme pentru CNN că Durham are „reputația de a fi apolitic și serios”, în timp ce Mark Meadows – pe atunci președintele republican al Freedom Caucus – a numit Durham o „alegere remarcabilă”.