News

Procurorul special al SUA spune că FBI n-ar fi trebuit să deschidă niciodată o anchetă despre legăturile lui Donald Trump cu Rusia. Agenţia, criticată dur într-un raport de 300 de pagini

Unul dintre cele mai aşteptate rapoarte ale anului, referitoare la investigaţiile FBI cu privire la legăturile lui Donald Trump cu Rusia, critică ancheta lansată de agenţie.
16.05.2023 | 13:12
Procurorul special al SUA spune ca FBI nar fi trebuit sa deschida niciodata o ancheta despre legaturile lui Donald Trump cu Rusia Agentia criticata dur intrun raport de 300 de pagini
John Durham a terminat raportul despre ancheta lui FBI cu privire la Donald Trump Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) nu a avut suficiente dovezi pentru a deschide o anchetă în legătură campania prezidențială a lui Donald Trump din 2016 și s-a bazat prea mult pe sfaturile oponenților politici ai lui Trump, potrivit raportului final al consilierului special american John Durham.

Donald Trump spune că democraţii trebuie să plătească un preţ foarte mare

În raportul de 306 de pagini, Durham a concluzionat că agențiile de informații și de aplicare a legii americane nu aveau „dovezi reale” de coluziune între echipa lui Trump și Rusia înainte de a lansa investigația „Uraganul încrucișat”, relatează Reuters.

ADVERTISEMENT

În raport, Durham a acuzat FBI că a tratat investigația împotriva lui Donald Trump diferit față de alte investigații sensibile din punct de vedere politic, inclusiv cele care au implicat-o pe adversara din 2016 a fostului președinte al SUA, Hillary Clinton.

„Departamentul de Justiţie și FBI nu și-au menținut misiunea importantă de strictă fidelitate față de lege cu privire la anumite evenimente și activități descrise în acest raport. Personalul FBI a demonstrat o lipsă gravă de obiectivitate în analiza informațiilor primite, în special a informațiilor primite de la persoane legate de lumea politică”, se arată în raportul consilierului special Durham.

ADVERTISEMENT

Raportul marchează sfârșitul unei investigații de patru ani lansate în mai 2019, când procurorul general de atunci, William Barr, l-a numit pe Durham, un procuror cu experiență, să cerceteze potențialele fapte greșite ale FBI în ancheta agenţiei cu privire la presupusa coluziune dintre echipa Trump și Rusia în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016.

Imediat după aparţia raportului, Donald Trump a spus că democrații trebuie să plătească un preț mare pentru că de ani de zile investighează presupusa coluziune dintre el și Rusia. „S-a dovedit a fi o păcăleală foarte periculoasă”, a spus Trump la Fox News și a adăugat că publicul american a fost victima unei „șarade de lungă durată și perfidă” începută de democrați.

ADVERTISEMENT

Trump a spus că investigațiile FBI sunt o rușine completă și că furia publicului după publicarea raportului Durham este la un nivel pe care nu l-a mai văzut până acum. „Scrierea acestui raport a durat mult, deoarece John Durham este un investigator foarte amănunțit, dar rezultatul este fără echivoc”, a subliniat el.

Durham, în vârstă de 73 de ani, a fost numit pentru a servi drept consilier special în octombrie 2020 de către procurorul general William Barr, dar anterior a fost procurorul superior al Departamentului de Justiție din Connecticut, o funcție pe care a fost numit în 2017 și pe care a părăsit-o în 2021.

ADVERTISEMENT

Senatorul democrat din Connecticut, Chris Murphy, a declarat la acea vreme pentru CNN că Durham are „reputația de a fi apolitic și serios”, în timp ce Mark Meadows – pe atunci președintele republican al Freedom Caucus – a numit Durham o „alegere remarcabilă”.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Angelina Jolie nu s-ar mai face actriță. Hollywood-ul a distrus-o
Angelina Jolie nu s-ar mai face actriță. Hollywood-ul a distrus-o
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română