News

Producătorii agricoli au ajuns la exasperare. Aruncă tone de legume, în timp ce în pieţe samsarii vând marfa la preţuri cu 200% mai mari

Situația a ajuns disperată în agricultură. Samsarii vând în pieţe la preţuri cu 200% mai mari decât cumpără, iar fermierii au început să-şi arunce legumele.
21.04.2024 | 09:46
Producatorii agricoli au ajuns la exasperare Arunca tone de legume in timp ce in piete samsarii vand marfa la preturi cu 200 mai mari
Fermierii aruncă zilele acestea tone de legume Foto: captură video
ADVERTISEMENT

Venirea primăverii și primele recolte ale sezonului nu sunt de natură să-i bucure pe producătorii agricoli, ba mai mult, o parte dintre ei se văd nevoiţi să-şi arunce la gunoi investiţiile de peste an. Ne putând să-şi vândă produsele pe piaţa de gros, aceştia nu pot face altceva cu recoltele decât să le ardă sau să le arunce.

Controalele ANAF îi sperie pe samsari

Situaţia s-a înrăutăţit de când controalele ANAF au devenit mai dese şi minuţioase, astfel că aşa-numiţii samsari se feresc să mai cumpere de la ţăranii producători, deoarece sunt nevoiţi să le arate autorităţilor fiscale actele de provenienţă a mărfii.

ADVERTISEMENT

Câţiva fermieri aflaţi în situaţia de a-şi distruge legumele şi-au povestit necazurile într-un reportaj realizat de Digi 24. “Uite, acum vă arăt…am cosit ceapa. În loc să mă duc să o dau pe 20 de bani, am cosit-o și o fac bălegar. Pe 20-30 de bani nu se merită (…) Cine vede filmulețul ăsta, nu e de râs, e de plâns. Aveți grijă că rămâneți cu marfa nedată. De trei zile arunc”, a povestit agricultorul.

Acesta se plânge de faptul că el este nevoit să vândă ceapa sau usturoiul pe 20-30 de bani, în timp ce pe piaţă preţul este de peste zece ori mai mare, respectiv 2,5 lei.

ADVERTISEMENT

“Dacă îi zicem și noi (n.r. – cumpărătorului) 50 de bani, că e ANAF-ul la poartă. ‘Dacă mi-l dai pe 20 de bani, îl iau, dacă nu, nu’. (…) Poate vede și șeful ANAF câtă muncă este. Muncim, plătim și aruncăm marfa din cauza unor niște trădători”, se plânge bărbatul.

Un alt fermier intervievat atrage atenţia asupra problemei, adăugând că legumele apărute pe piaţă în această perioadă sunt perisabile, iar ANAF ar trebui să acorde o perioadă de graţie acum, în preajma perioadelor pascale.

ADVERTISEMENT

“Fac un apel ca autoritățile, într-un fel sau altul, să mai acorde o perioadă de grație de o lună, două sau trei până aceștia intră în normalitate, să conștientizeze, să informeze, să primească avertismente, pentru că noi, micii fermieri, producătorii de legume, doar din asta trăim. Ei fiind prezenți în aceste piețe de gros, cei care nu respectă regulile unui comerț civilizat, nu mai vin să cumpere și atunci marfa se strică”, a explicat producătorul agricol, pentru sursa citată.

La rândul său, acesta confirmă că diferenţa dintre preţul cu care legumele le sunt vândute samsarilor şi cel cu care acestea sunt vândute la tarabă poate fi şi de 200%.

ADVERTISEMENT

“Dvs, ca și consumator, regăsiți pe rafturile de la magazine, din piețe ș.a.m.d. prețuri chiar cu 200% mai mari decât la producător. Fermierul spunea că dădea cu 20-30 de bani legătura, deci 4-5 fire. Deci se vinde cu până la 2, 3 sau chiar 5 lei legătura”, confirmă agricultorul.

ADVERTISEMENT