News

Care ar putea fi prețul mielului de Paște. Estimările făcute de ministrul Agriculturii

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a estimat că prețul cărnii de miel de Paște va fin unul „decent”, suficient încât să acopere cheltuielile fermierilor.
23.03.2024 | 15:44
Care ar putea fi pretul mielului de Paste Estimarile facute de ministrul Agriculturii
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu/ Foto: Facebook - Florin Barbu
ADVERTISEMENT

Sărbătorile pascale nu vor aduce o scumpire considerabilă a cărnii de miel, crede ministrul Agriculturii Florin Barbu. Acesta a declarat, în emisiunea „Insider politic” de la Prima TV, că din discuțiile cu fermierii a reieșit că aceștia vor vine mielul la „prețul corect”.

Nu pot să dau un preţ estimat, pentru că vreau să fie o piaţă corectă a vânzării cărnii de miel în perioada sărbătorilor pascale. Din discuţiile pe care le-am avut cu fermierii, mi-au spus foarte clar că vor avea un preţ decent astfel încât să poată să-şi scoată cheltuielile şi, bineînţeles, să aibă şi un mic profit”, a declarat Florin Barbu, potrivit News.ro.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii a fost întrebat dacă anul acesta kilogramul de carne de miel va fi mai scump decât anul trecut, când a variat în jurul a 25 de lei, întrebare la care Barbu a răspuns: „Eu nu cred că va fi. Eu sunt sigur că fermierii români vor vinde la preţul corect”.

Florin Barbu a spus că nu poate estima public un preț întrucât, din calitatea sa de ministru ar influența piața, dar a spus că este sigur că fermierii vor oferi un preț corect astfel încât carnea de miel să fie accesibilă pentru masa de Paști.

ADVERTISEMENT

Ministrul a spus că sectorul creșterii oilor reprezintă o pondere importantă în exporturile agricole ale țării noastre, mai ales că statele arabe importă masiv oi din România. „17% din consumul din UE este asigurat de către ovinele din România. Exportăm între cinci şi şase milioane de capete pe an. Suntem o forţă în sectorul ovin. În ţările arabe, 90% din import se face din România”, a spus Florin Barbu.

Tot în cadrul emisiunii Insider Politic, ministrul a spus că are un solar în care cultivă produse bio, fără să utilizeze pesticide. „Roşii, castraveţi, vinete. Avem pentru familie. Pe perioada în care nu pot să produc acasă, că nu sunt temperaturile necesare, încercăm să căutăm produsele cât mai bio din magazine”, a precizat Barbu.

ADVERTISEMENT

El a apreciat că piața produselor bio este în extindere în România, în special pe zona produselor lactate. Ministrul a spus însă că nu cumpără lactate sau ouă: „Avem acasă. Încercăm să producem mâncarea sănătoasă acasă.

Florin Barbu urmează să se confrunte cu o moțiune simplă depusă la Parlament, la inițiativa USR, moțiune intitulată „Odele pentru Ceaușescu nu salvează agricultura”. Numele moțiunii a fost pus după ce ministrul a declarat, într-un interviu, că „preşedintele nostru, domnul Nicolae Ceauşescu, nu spunea degeaba că stuful e aurul verde al României”.

ADVERTISEMENT

Deși a negat că ar fi un nostalgic al regimului comunist, ministrul Agriculturii a admis că declarația a fost una neinspirată. Însă inițiatorii moțiunii au și alte lucruri să-i reproșeze. „Ministrul PSD a știut să promoveze o lege prin care stuful din Delta Dunării să fie folosit pentru a umfla conturile apropiaților baronului Paul Stănescu. Pentru toate aceste probleme și pentru multe altele, precum eșecul uriaș al Casei Unirea, Florin Barbu trebuie să plece din funcția de ministru”, se spune într-un comunicat al USR.

ADVERTISEMENT