Life

Produsul adorat de multe românce care va fi interzis din octombrie. E folosit foarte des, deși poate afecta sănătatea

Vești proaste pentru industria frumuseții! Produsul adorat de make-up artiști și tehnicieni de unghii care iese de pe piață.
11.10.2023 | 09:37
Produsul adorat de multe romance care va fi interzis din octombrie E folosit foarte des desi poate afecta sanatatea
Produsul de make-up pe care Comisia Europeană îl interzice. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană are vești proaste pentru cei care lucrează în industria frumuseții, dar și pentru clienții acestora. Se interzice sclipiciul, produsul nelipsit de pe unghii sau din machiajele de seară. Explicația autorităților este simplă: este dăunător.

Se interzice sclipiciul

Este greu să-ți imaginezi un machiaj de seară sau un model de unghii îndrăzneț fără sclipici. Dar Comisia Europeană pune la încercare imaginația make-up artiștilor și tehnicienilor de unghii, deoarece scoate de la vânzare produsele de înfrumusețare care conțin particule strălucitoare.

ADVERTISEMENT

Inițiativa va intra în vigoare chiar de luna aceasta și face parte din planul Uniunii Europene de a mișcora cantitatea de microplastice care ajung în mediul înconjurător cu până la jumătate de milion de tone.

„Îl folosim pentru machiaje mai mult, pentru unghii. Dă un aspect foarte frumos, mai ales la evenimente, la ocazii speciale, la ţinute”, a dezvăluit un make-up artist pentru Observator. 

ADVERTISEMENT

Chiar dacă autoritățile afirmă că poluează masiv planeta, decizia nu este pe placul oamenilor, care spun că fără sclipici nu se poate. „La mine nu există! (n.r machiaj fără sclipici). O să rămân cu ce am până acum. În primul rând, îmi place foarte mult şi îl folosesc zilnic”, a afirmat o tânără.

sclipici interzis farduri unghii glitter
Se interzice sclipiciul.
Sursa foto: colaj Fanatik/ Freepik

Astfel că, cei din domeniu caută deja alternative pentru a-și putea face treaba și a-i mulțumi pe clienți. „Vom căuta soluţii. Există alte texturi frumoase pe care noi le folosim, cum ar fi acele texturi sidefate sau unele cu irizaţii, cameleonice”, a spus Brânduşa Bordeianu, specialistă în make-up.

ADVERTISEMENT

„Zilnic sunt aproximativ 300 se astfel de microparticule pe metru pătrat”

Deși frumos, sclipiciul aplicat direct pe piele sau unghii poate fi dăunător pentru sănătate, iar particulele mici pot ajunge în organism. „Pulberele dacă sunt foarte fine, putem să ne inhalăm. Se pot absorbi la nivelul pielii, în special dacă pielea nu este intactă. Când folosim machiaje care conţin sclipici, când le îndepărtăm, acestea vor ajunge în canalizare, în apă şi de acolo în mediu”, a declarat Dr. Crihan Elena Crihan, medic primar dermatolog.

În plus cantitatea de microplastice care ajunge în mediul înconjurător este uriașă, susține Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică. „Microplasticele sunt foarte mici. De dimensiune de până la un micrometru, ajung până spre 5 mm. Zilnic sunt aproximativ 300 se astfel de microparticule pe metru pătrat”.

ADVERTISEMENT

Totodată, un studiu a demonstrat că oamenii inhalează zilnic între 39.000 şi 52.000 de particule de microplastice, an de an. O parte dintre acestea provin chiar din produsele de make-up și unghii.

Astfel că, pe lista articolelor care ar putea fi scoase de pe piață se mai regăsesc etergenţi, parfumuri, creme exfoliante, materiale folosite la construcţia terenurilor de sport artificiale și jucării.

ADVERTISEMENT