Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că țara noastră stă foarte bine la capitolul gastronomie. Mai nou, un produs preparat exclusiv în România i-a dat peste cap pe străini.
Simplă, dar gustoasă de te lingi pe degete. Așa poate fi caracterizată rețeta produsului care i-a înnebunit pe străini. Celebra Pită de Pecica este la mare căutare, iar străinii epuizează instant stocurile de la noi din țară.
Pita de Pecica nu se bucură doar de aprecierea străinilor, ci și de cea a Uniunii Europene. Recent, în jurnalul oficial al Uniunii Europene a fost publicat un anunț care îi va face mândri pe toți românii.
Mai exact, Pita de Pecica a fost trecută pe lista produselor protejate de indicație georgrafică. Aceasta nu este singurul produs cu care România se poate lăuda este hotare.
În total, sunt 12 astfel de produse care ne definesc ca identitate georgrafică și care sunt reprezentative pentru noi. Printre ele amintim ”magiunul de Topoloveni”, ”cârnații de Pleșcoi” sau ”salamul de Sibiu”.
Pita de Pecica a fost recent adăugată pe listă și, cum nu au fost constestații privind noul ei statut, preparatul din Arad se bucură de notorietate internațională.
Pita de Pecica se prepară extrem de simplu și rapid, pentru rețeta sa fiind necesare foarte puține ingrediente. Pentru prepararea ei este nevoie de făină bogată în gluten, apă, drojdie și o cantitate destul de mare de sare.
Inițial, în sânul familiei în care se facea această pită, coacerea ei avea loc în cuptoare foarte vechi. Cuptorul cu pricina era ”vinovat” de gustul atât de delicios al pitei.
Cu timpul, familia brutarului a fost nevoită să se alinieze standardelor europene, dar s-a opus cu vehemență. După doi ani de lupte, cuptorul familiei Țigu a rămas intact și funcțional, potrivit Observator News.