Life

Produsul românesc aflat la mare căutare în SUA. Se vinde scump, deși prețul la noi în țară e accesibil

Alimentul fabricat în România care se vinde în Statele Unite ale Americii. Costul e exagerat, deși la noi este pentru toate buzunarele.
18.02.2024 | 22:53
Produsul romanesc aflat la mare cautare in SUA Se vinde scump desi pretul la noi in tara e accesibil
Alimentul fabricat în România care se vinde în Statele Unite ale Americii. Costul e exagerat, deși la noi este pentru toate buzunarele. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Produsul românesc aflat la mare căutare în SUA. Se vinde scump, deși prețul la noi în țară e accesibil. Cumpărătorii români consideră că este neîntrecut ca rafinament și savoare, având o istorie foarte veche în spate.

Alimentul fabricat în România care se vinde în Statele Unite ale Americii. Costul e exagerat, deși la noi este pentru toate buzunarele

Alimentul fabricat în România care se vinde în Statele Unite ale Americii. Costul e exagerat, deși la noi este pentru toate buzunarele. Produsul crud-uscat are mucegai nobil și este afumat cu lemn de esență tare.

ADVERTISEMENT

Se găsește într-o membrană artificială necomestibilă și se numără printre mezelurile adorate de adulți și de cei mici pentru micul dejun, dar și pentru diverse petreceri. Acesta este salamul de Sibiu, care se află pe toate rafturile magazinele și supermarketurilor.

În prezent, primul produs românesc din carne care a obţinut Indicaţie Geografică Protejată (IGP) din partea Uniunii Europene poate fi achiziționat inclusiv de persoanele care locuiesc în afara granițelor țării, peste Ocean.

ADVERTISEMENT

Prețul este unul exagerat, în comparație cu costurile la care se găsește în România. Pe Amazon se poate cumpăra cu 42 de dolari pe kilogram, ceea ce înseamnă aproape 194 de lei. Clienții au la dispoziție mai multe variante.

Cererea este atât de mare încât stocul a fost epuizat rapid. Foarte multe dintre persoanele care au cumpărat produsul au lăsat recenzii pe Internet. 67% dintre cumpărători au acordat 5 stele, 17%, trei stele și 16% doar 2 stele.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, în țara noastră clienții pot cumpăra salam de Sibiu cu prețuri cuprinse între 10 și 22 de dolari pe kilogram, în funcție de fabrica care îl ambalează. Sunt mai multe companii care produc acest aliment.

Care este istoria salamului de Sibiu

Salamul de Sibiu reprezintă un produs de lux, care a început să fie fabricat prima oară în perioada comunistă. Primele bucăți au fost comercializare la începutul anilor 1900, la Sinaia, din carne de porc procurată doar din sectorul socialist.

ADVERTISEMENT

Procesul de producție dura jumătate de an și mezelul nu se găsea la liber, ci se putea cumpăra pe sub mână. Prima fabrică unde s-a produs acest aliment a fost construită de italianul Filippo Dozzi în anul 1890, care a deținut instituția până în 1948.

Documentele aflate în arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității arată că după ce fabrica a fost naționalizată de comuniști a ajuns în posesia fraților Antonio și Giuseppe Dozzi, care au plecat în Italia.

În 1951 fabrica a intrat complet în sectorul socialist și a început să fie condusă de directorul Dumitru Dinu. La momentul respectiv fabrica producea salam popular pe timp de vară, iar în timpul iernii salamul special Sibiu.

ADVERTISEMENT
Tags: