News

Profesoară ucisă de un elev, în timpul orei de curs, în sudul Franţei. Agresorul a înjunghiat-o în faţa colegilor de clasă

O profesoară de spaniolă de la un liceu privat din sudul Franţei a murit miercuri, după ce a fost înjunghiată de un elev de 16 ani.
22.02.2023 | 15:23
Profesoara ucisa de un elev in timpul orei de curs in sudul Frantei Agresorul a injunghiato in fata colegilor de clasa
Imagine din faţa liceului unde s-a petrecut crima
ADVERTISEMENT

O profesoară de limba spaniolă de la liceul Saint-Thomas-d’Aquin din Saint-Jean-de-Luz (Pyrénées-Atlantiques) a murit după ce a fost înjunghiată miercuri, în mijlocul orei, de un elev din clasa la care preda. Profesoara avea 54 de ani, iar elevul 16.

Elevul a ţinut cuţitul ascuns între foi

Multe servicii de urgență și forțele de ordine au ajuns la fața locului, iar elevii au fost rugați să rămână în clase. Elevul criminal a fost arestat, iar ministrul Educaţiei este aşteptat în cursul după-amiezii la locul tragediei. Deocamdată nu se ştiu motivele care l-au împins să comită o astfel de faptă.

ADVERTISEMENT

Potrivit mărturiei unui elev care a asistat la crimă, atacatorul s-ar fi ridicat în mijlocul orei, ținând în mână un cuțit ascuns într-o coală de hârtie. Mai întâi ar fi blocat ușa sălii înainte de a se îndrepta spre profesoară și s-o înjunghie în piept. Ceilalți elevi au fugit apoi din clasă.

În primele declaraţii date după comiterea faptei, elevul susţine că a fost “posedat” şi că a “auzit voci” care îi spuneau să îşi ucidă profesoara de spaniolă, au afirmat surse apropiate anchetei pentru TF1-LCI. După ce a intrat în clasă, elevul ar fi încuiat uşa înainte de a se năpusti asupra profesoarei.

ADVERTISEMENT

Adolescentul a fugit apoi într-o altă încăpere din şcoală, unde a fost dezarmat de un alt profesor. Presa franceză scrie că băiatul ar suferi de probleme psihologice, dar nu are cazier. După incident, intrările şi ieşirile liceului, o şcoală privată catolică, au fost închise.

“Surpriza și nedumerirea sunt totale. Saint-Jean-de-Luz este un oraș liniștit, Țara Bascilor , în general, este destul de neobișnuită cu acest gen de știri”, a declarat un jurnalist local. “Uimirea este totală, iar tristețea imensă. Liceenii au rămas închiși toată dimineaţa în clasele lor, după agresiunea suferită de această profesoară”, a mai spus el.

ADVERTISEMENT

Incendentul de miercuri urmează după două cazuri deosebit de mediatizate, care au avut loc în Franța în ultimii ani, în care au fost uciși doi profesori. Astfel, în octombrie 2020, profesorul de istorie Samuel Paty a fost decapitat în apropierea școlii sale din Conflans-Sainte-Honorine, în apropiere de Paris. El fusese amenințat și atacat pentru că a prezentat caricaturile profetului Mahomed într-o lecție despre libertatea de exprimare.

De asemenea, în decembrie 2018, un profesor de educație fizică de la un liceu din Strasbourg a fost ucis de un fost elev care era membru al unei bande. Tot în 2018, dar în luna mai, o profesoară dintr-o școală din periferia Parisului a fost ucisă de un elev care era supărat că a primit o notă mică la un test. O altă crimă s-a petrecut în noiembrie 2015, când o profesoară din sudul Franței a fost ucisă de un elev care era supărat că a fost sancționat pentru comportamentul său.

ADVERTISEMENT

În urma acestor tragedii, guvernul de la Paris a luat o serie de măsuri pentru a întări securitatea în școli și pentru a proteja elevii și profesorii. Printre măsurile luate se numără: creșterea numărului de polițiști și agenți de securitate în jurul școlilor, instalarea de camere de supraveghere și bariere de securitate în jurul școlilor, instruirea profesorilor și a personalului școlar în privința siguranței și a primului ajutor, precum și dezvoltarea unui plan de evacuare în caz de urgență.

ADVERTISEMENT
Tags: