News

Conferențiar UMF: COVID-19 afectează fertilitatea la bărbați. De ce bolile renale preexistente sunt un risc suplimentar

27.04.2020 | 13:53
Conferentiar UMF COVID19 afecteaza fertilitatea la barbati De ce bolile renale preexistente sunt un risc suplimentar
ADVERTISEMENT

Ovidiu Bratu, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, arată că SARS-CoV-2 poate provoca probleme de fertilitate la bărbați, din cauza infecției pe care o poate provoca la nivelul testiculelor. Medicul a indicat și faptul că infecția cu coronavirus provoacă leziuni și la rinichi și la celelalte organe din aparatul uro-genital.

Orhitele, infecții care afectează fertilitatea bărbaților

Studiile efectuate au stabilit că noul coronavirus poate provoca orhite, adică infecții ale testiculelor. Orhitele sunt de natură virală, în majoritatea cazurilor, fiind de cele mai multe ori o consecință o oreionului din perioada copilăriei. În anumite cazuri, orhitele pot avea ca rezultat reducerea numărului  de spermatozoizi și chiar dispariția lor completă.

ADVERTISEMENT

Odată cu epidemia de SARS din 2002-2004, și acest virus a fost inclus pe lista celor care pot duce la infecții testiculare. Cum SARS-CoV-2, virusul care duce la COVID-19, este tot un beta-coronavirus, ca și SARS, există riscul apariției sterilității la bărbați.

Riscul este amplificat și de răspunsul sistemului imunitar la infecția cu coronavirus. ”Prezența leucocitelor, a limfocitelor de tip T și a macrofagelor la nivelul țesuturilor interstițiale testiculare determină eliberarea de citokine/interferoni care inhibă steroidogeneza. De asemenea, aceste citokine pot amplifica răspunsul imun la nivel local, favorizând astfel apariția orhitei autoimune și distrugerea epiteliului seminifer”, a scris Ovidiu Bratu, medic primar urolog la Spitalul Militar Central.

ADVERTISEMENT

Insuficiența renală, un factor major de risc în cazul COVID-19

De asemenea, ele invocă studii recent publicate care arată că, deși aparatul respirator este primul afectat de către COVID-19, leziuni apar și cazul tractului uro-genital.

Acest lucru este susținut și de numărul mare de cazuri cu formă severă care dezvoltă insuficiență renală acută (până la 30% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută), rata mortalității în rândul acestor pacienți fiind extrem de mare, aceasta variind între 60% și 90%”, a precizat Ovidiu Bratu.

ADVERTISEMENT

Astfel, pacienții cu forme severe ale COVID-19 au niveluri mari ale creatininei serice, inclusiv la nivelul organelor și țesuturilor de la nivel urogenital (rinichi, glande suprarenale, vezică urinară, prostată, vezicule seminale, epididim, testicule – tubii seminiferi și celulele Leydig mature), astfel este posibil ca aceste organe să fie susceptibile apariției unor leziuni secundare infecției cu SARS-CoV-2.

Studii histopatologice pe țesuturi renale provenite de la pacienți decedați ca urmare a bolii COVID-19 au decelat o serie de modificări degenerative, descuamări epiteliale, leziuni de tip necrotic și degenerări vacuolare la nivel tubular renal”, a precizat specialistul.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, apariția insuficienței renale acute la cei cu COVID-19 poate fi generată și de șocul septic ce determină așa-numită ” furtună a citokinelor”, care apar în număr mare în urma unui răspuns violent al sistemului  imunitat la infecție

Preexistența insuficienței renale este un predictor pentru mortalitate în contextul infecției cu SARS-CoV-2, în special în rândul populației vârstnice care de obicei asociază multiple patologii care amplifică suplimentar riscul de mortalitate”, a conchis Ovidiu Bratu, într-un comunicat de presă din cadrul campaniei de prevenție ”Asumă-ți să fii sănătos”, la care participă cadre universitare de la UMF București.

ADVERTISEMENT