News

Profesorul Mircea Beuran, achitat într-un dosar de luare de mită. Cum a învins DNA

Cunoscutul profesor Mircea Beuran a învins Direcția Națională Anticorupție, fiind achitat într-un proces de luare de mită.
17.11.2022 | 21:01
Profesorul Mircea Beuran achitat intrun dosar de luare de mita Cum a invins DNA
Profesorul Beuran, achitat de DNA. Foto: Jurnalul
ADVERTISEMENT

Profesorul a fost achitat de Tribunalul Giurgiu în dosarul în care fusese trimis în judecată de procurorii anticorupție sub acuzația că ar fi primit mită din partea unui alt medic.

Mircea Beuran, achitat de instanță

Procurorii susțineau că Beuran a primit bani și bunuri în valoare de 10.000 de euro, în schimbul numirii într-un post de asistent universitar la UMF ”Carol Davila”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Jurnalul, renumitul medic Mircea Beuran a fost achitat în baza articolului 16 litera A din Codul de procedură penală, care prevede că ”fapta nu există”. Mai mult, instanța a dispus ridicarea sechestrului asupra sumei de 10.000 de euro, care se afla într-un cont al medicului.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, conform legii. Cunoscutul medic era acuzat că a primit mita în decembrie 2018, în momentul în care Beuran ocupa funcția de președinte al Senatului Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

ADVERTISEMENT

Denunțătorul a fost un medic de la Spitalul Floreasca, nemulțumit de modul în care Beuran și-a desfășurat activitatea.

Medicul Beuran fusese arestat la domiciliu în luna februarie, motivarea Tribunalului București fiind următoarea: ”Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria sa sursă personală de venituri ilicite.

ADVERTISEMENT

Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă, în contextul corupţiei din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul ridicat de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia”.

Totodată, anchetatorii puneau sechestru în acel moment pe un cont bancar al medicului, pentru a se asigura că vor recupera suma de 10.000 de euro în cazul în care medicul ar fi fost găsit vinovat.

ADVERTISEMENT

Născut în 1953, cunoscutul chirurg și profesor universitar  Mircea Beuran a fost ministru al sănătății între 2003-2004. De asemenea, Beuran a fost președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” până în martie 2020 și prim vice-președinte al Academiei de Medicină din România.

ADVERTISEMENT