News

Prognoza ANM pentru 13 – 26 martie. Zile de căldură, combinate cu temperaturi de minus 4 grade Celsius

ANM a emis, prognoza pentru intervalul 13 martie - 26 martie 2023. Vremea rămâne inexplicabilă în continuare și în această perioadă.
13.03.2023 | 14:26
Prognoza ANM pentru 13  26 martie Zile de caldura combinate cu temperaturi de minus 4 grade Celsius
Primăvara în România. Prognoză ANM. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pe două săptămâni. Vești proaste pentru cei care sperau că iarna va pleca în totalitate, pentru că luna martie va aduce o vreme bizară, cu zile foarte calde combinate cu zile cu temperaturi de minus 2 grade Celsius.

Prognoza ANM pentru Banat

În prima săptămână a intervalului menționat, în 13-19 martie 2023, vremea se va încălzi la început, cu o medie de 16 grade Celsius pe 14 martie, însă se va răci la 8 grade undeva spre 16 martie. Temperaturile vor fi mai crescute și după 19 martie, vorbim aici de medii de 16-18 grade, însă vor exista nopți în care temperaturile scad sub minus 2 grade Celsius. Ploile încep după 15 martie, cu o probabilitate mai mare de creștere după 22 martie.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Crișana

Și aici, în prima săptămână a intervalului menționat, temperaturile maxime vor înregistra 18 grade în prima săptămână, după care mediile se răcesc la 8-9 grade pe 15 martie. Și aici temperaturile vor fi oscilante și vor exista nopți cu minus 3 grade Celsius sau minus 4 grade Celsius. Precipitațiile sunt așteptate preponderent după 21 martie.

Prognoza ANM pentru Transilvania

În Transilvania vremea se încălzește spre 15 martie, cu maxime de 16 grade Celsius, însă ulterior temperaturile scad pentru câteva zile la 6 grade. Din fericire revin spre finele intervalului tot la o medie de 16 grade Celsius. Și aici nopțile vor fi uneori cu temperaturi de minus 4 grade Celsius. Precipitațiile vor fi mai ridicate după 16 martie și 21 martie.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Maramureș

În Maramureș, ”în prima zi media temperaturilor maxime va fi de 8 grade, marți (14 martie) vremea se va încălzi până la valori de 16…17 grade, devenind caldă pentru această dată, iar la mijlocul săptămânii se va reveni la valori în jurul a 8 grade”, transmit meteorologii.

Și aici nopțile vor fi oscilante cu temperaturi chiar și de minu 4 grade, deși în a doua parte a intervalului acestea cresc la 4 grade Celsius PLUS. ”Se vor semnala precipitații în jurul datei de 16 martie, iar cu o probabilitate destul de ridicată și după 21 martie”, completează ANM.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Moldova

În Moldova, ANM transmite că ”temperatura aerului va avea variații mai ales în prima săptămână (13 – 19 martie), când sunt estimate medii ale valorilor maxime cuprinse între 7 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori în 16 martie, iar minimele vor oscila între -2 și 2 grade”.

Temperaturile scad spre finele lunii martie la o medie de 12-14 grade Celsius, iar minimele pe timp de noapte vor oscila între 2-4 grade Celsius. Cresc și aici șansele de ploi după 21 martie.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Dobrogea

În Dobrogea temperaturile vor fi între 10-12 grade, ”posibil mai ridicate în 19 – 23 martie, când sunt posibile valori de 14…15 grade. Diminețile vor fi reci la începutul intervalului, când pe alocuri se vor înregistra valori termice ușor negative, iar ulterior sunt estimate 4….6 grade”, punctează specialiștii ANM. Sunt așteptate ploi după 17 martie, cu o posibilitate mai ridicată după 25-26 martie, conform aceluiași anunț.

Prognoza ANM pentru Muntenia

În Muntenia, meteorologii transmit că ”regimul termic se va situa peste normele climatologice, însă în prima săptămână vor fi alternanțe semnificative de la o zi la alta. Media regională a temperaturilor maxime va oscila între 10 și 16 grade, iar a celor minime va crește de la -2 grade în prima noapte, până spre 4 grade în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0 grade”.

Pentru a doua parte a intervalului sunt prognozate temperaturi de 14-17 grade, cu minime de 3-5 grade. Ploile sunt ridicate ca și probabilitate în perioada 16-17 martie, și cel mai ridicate după 25-26 martie.

Prognoza ANM pentru Oltenia

În Oltenia, specialiștii ANM transmit că ”regimul termic se va situa peste normele climatologice, însă în prima săptămână vor fi alternațe semnificative de la o zi la alta. Media regională a temperaturilor maxime va oscila între 9 și 16 grade, cu cele mai scăzute valori la mijlocul săptămânii (în data de 16 martie) iar a celor minime va crește de la -2 grade în prima noapte, până spre 3 grade în 16 martie, ca ulterior să scadă la 0 grade”. Și aici va ploua după 16-17 martie.

Prognoza ANM la munte

La munte temperaturile rămân scăzute, de doar 6-7 grade în medie, însă ”se va răci până la o medie de -1 grad în 16 martie, iar spre finalul săptămânii se va reveni la valori de 6…8 grade”.

Meteorologii mai transmis că ”pentru a doua săptămână de prognoză tendința generală va fi de scădere ușoară până la o medie a valorilor maxime de 3…4 grade. În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, media va fi în general negativă, de -3…0 grade, cu valori mai scăzute în perioada 16 – 18 martie, când sunt prognozate minime de -6…-4 grade”. La munte, spre deosebire de restul țării, sunt așteptate precipitații pe toată durata lunii martie, indiferent că e vorba de ploaie, lapoviță sau ninsoare.

ADVERTISEMENT