News

Prognoza ANM pentru 13 februarie-13 martie. Vremea se încălzeşte brusc, după episodul de ger năprasnic

Specialiștii ANM au emis prognoza pentru intervalul 13 februarie - 13 martie 2023. Temperaturile cresc, după codul galben de ger valabil până sâmbătă dimineaţă
10.02.2023 | 09:21
Prognoza ANM pentru 13 februarie13 martie Vremea se incalzeste brusc dupa episodul de ger naprasnic
Prognoza ANM 13 februarie-13 martie, vremea se încălzeşte Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru România, astfel că temperaturile vor crește semnificativ în perioada următoare și vor avea valori mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar.

Prognoza pe o lună emisă de ANM

Potrivit prognozei actualizate, vremea se va încălzi brusc după episodul de de ger prelungit care a îngheţat România în ultima săptămână. În câteva zile temperaturile vor creşte, astfel că în scurt timp ne aşteaptă temperaturi mai calde decât specificul perioadei.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo 13-20 februarie 2023

Avertizarea ANM de ger este valabilă până sâmbătă dimineaţa la ora zece, după care mercurul va începe să crească în termomentre. Astfel, de luni, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar în toate regiunile.

Prognoza ANM 20-27 februarie 2023

Finalul lunii februarie vine cu temperaturi ridicate. Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval.

ADVERTISEMENT

Prognoza 27 februarie-6 martie 2023

Începutul lui martie aduce o scădere uşoară în termometre, însă temperaturile rămân în limite normale. ANM anunţă că temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. În ceea ce priveşte regimul pluviometric, acesta va fi apropiat de cel normal pentru acest interval la nivelul întregii țări.

Vremea 6-13 martie 2023

Vremea intră din nou într-un uşor proces de încălzire, astfel că mediile valorilor termice se vor situa peste de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor excedentare în zonele montane.

ADVERTISEMENT

Între timp, noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai geroasă din această iarnă, când s-au înregistrat frecvent minime de sub -20 de grade la nivelul întregii ţări, plus un record al iernii, de -31,1 grade Celsius, la Întorsura Buzăului.

Dimineața zilei de joi, 9 februarie, a adus valori extrem de scăzute și în județul Harghita. Potrivit datelor ANM, la staţia meteo Joseni au fost -23,6 grade Celsius, iar la Miercurea Ciuc termometrele au scăzut până la -23,2 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Într-o altă zonă din Covasna a fost ger năprasnic. La Târgu Secuiesc au fost -25,8 grade Celsius, mai anunță meteorologii. Frig a fost şi în nordul ţării, în judeţul Suceava. Astfel, la Poiana Stampei au fost -23,2 grade Celsius. Codul galben emis de ANM, valabil până sâmbătă la ora 10, cuprinde judeţele: Maramureş, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Sibiu, Botoşani, Iaşi, Bacău şi Vaslui.

ADVERTISEMENT