News

Prognoza ANM pentru 15 – 28 aprilie 2024. Vremea se răcește și devine ploioasă

Românii vor avea parte de o vreme considerabil mai rece. Ce temperaturi vor fi în următoarele două săptămâni pentru intervalul 15 – 28 aprilie
15.04.2024 | 14:39
Prognoza ANM pentru 15  28 aprilie 2024 Vremea se raceste si devine ploioasa
Vremea pentru intervalul 15 – 28 aprilie. Se anunță temperaturi scăzute și ploi în toată țara. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

O masă de aer tropical afectează teritoriul României, generând temperaturi apropiate de nivelul caniculei. Cu toate acestea, după perioada neobișnuit de călduroasă, condițiile meteorologice se schimbă radical începând de miercuri, când se anunță ploi în întreaga țară.

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administrația Națională de Meteorologie a publicat prognoza meteo pentru perioada 15 – 28 aprilie. În urma valului neașteptat de căldură, se așteaptă o bruscă răcire a vremii începând de miercuri. Temperaturile vor scădea cu aproximativ 20 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Vremea în Banat

În debutul intervalului, vremea va fi neobișnuit de călduroasă pentru luna aprilie, cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 28 și 31 de grade Celsius. Răcirea accentuată va surveni în data de 17 aprilie, când temperatura maximă medie va fi de 12 grade Celsius. Până la sfârșitul primei săptămâni, se prevăd valori de maximum 13…15 grade Celsius.

În cea de-a doua săptămână a prognozei, se anticipează o treaptă de încălzire progresivă, astfel că spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Evoluția va fi similară și în cazul temperaturilor minime, care vor înregistra o medie de peste 11…13 grade Celsius în primele două nopți, scăzând până la 2…3 grade Celsius în 19 și 20 aprilie, urmând să crească ulterior până la 7…9 grade Celsius la sfârșitul intervalului.

ADVERTISEMENT

Sunt prognozate ploi în zilele de 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar posibilitatea de precipitații persistă și după data de 21 aprilie.

Prognoza pentru Crișana

În prima zi a intervalului, vremea va fi deosebit de călduroasă, cu temperaturi maxime de 29…30 de grade Celsius. Ulterior, se va produce o răcire a vremii, accentuată în zilele de 17 și 18 aprilie, când temperatura maximă medie va fi de 10…12 grade Celsius, iar până la finalul primei săptămâni se vor înregistra valori de maximum 13…14 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În săptămână a doua a prognozei, se anticipează o încălzire treptată, astfel că spre finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Evoluția va fi similară și în cazul temperaturilor minime, care vor prezenta o medie de peste 11…12 grade Celsius în primele două nopți, scăzând până la 1…2 grade Celsius în 19 și 20 aprilie, urmând să crească ulterior până la 6…8 grade Celsius la sfârșitul intervalului.

Sunt așteptate ploi în zilele de 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar perioade cu precipitații sunt destul de probabile și după data de 21 aprilie, conform ANM.

ADVERTISEMENT

Previziunile pentru Transilvania

Perioada va debuta cu temperaturi maxime remarcabil de ridicate pentru luna aprilie, situându-se în general între 27 și 30 de grade Celsius. Începând cu data de 17 aprilie, se va produce o răcire semnificativă, astfel încât până la sfârșitul primei săptămâni, temperaturile maxime medii vor ajunge la 10…13 grade Celsius.

În săptămâna următoare, se preconizează o încălzire progresivă, iar spre sfârșitul lunii, se așteaptă o medie a temperaturilor maxime în jurul a 18…19 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi de 8…10 grade Celsius în primele nopți, vor scădea până la 0 grade Celsius pe 20 aprilie, după care vor înregistra o ușoară creștere progresivă, atingând valori de 5…6 grade Celsius la finalul intervalului.

Vor veni ploi în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar probabilitatea de ploi rămâne ridicată și ulterior.

Ce temperaturi vor fi în Maramureș

În prima zi temperaturile vor fi semnificativ peste media climatologică pentru această perioadă, cu o medie de 28 de grade Celsius. Ulterior, vremea va deveni mai rece, mai ales în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, când temperatura maximă medie se va situa între 10…12 grade Celsius, iar până la finalul primei săptămâni, se vor înregistra valori de maxim 13…14 grade Celsius.

A doua săptămână se va observa o încălzire progresivă, iar spre sfârșitul lunii, temperatura maximă medie se va stabiliza în jurul a 17…18 grade Celsius. Temperaturile minime vor fi de 8…11 grade Celsius în primele nopți, vor scădea până la 0 grade Celsius pe 20 aprilie, după care vor crește ușor și treptat, atingând valori de 6…7 grade Celsius la sfârșitul intervalului.

Se prevăd ploi în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local însemnate cantitativ, iar probabilitatea de ploi rămâne ridicată și ulterior.

Care sunt prognozele pentru Moldova

Vremea va fi extrem de călduroasă în primele două zile, cu temperaturi maxime între 28 și 31 de grade Celsius. Pe 17 aprilie, se va simți o răcire a vremii, mai ales în partea nordică a regiunii, extinzându-se apoi în toată zona, determinând o scădere a temperaturilor maxime medii la 12…13 grade Celsius, iar până la finalul primei săptămâni, se vor înregistra valori de maxim 13…15 grade Celsius.

Pentru a doua săptămână, se va observa o încălzire progresivă, iar spre sfârșitul lunii, temperatura maximă medie se va stabiliza în jurul a 20 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi de 12…13 grade Celsius în primele nopți, vor scădea până la 2…3 grade Celsius pe 20 aprilie, după care vor crește ușor și treptat, atingând valori de 6…8 grade Celsius la sfârșitul intervalului.

Va ploua în zilele de 17 și 18 aprilie, local însemnate cantitativ, iar posibilitatea de ploi rămâne ridicată și după data de 21 aprilie.

Ce spun meteorologii pentru regiunea Dobrogei

Clima se va manifesta mult mai călduroasă decât de obicei în intervalul 15 – 17 aprilie, cu temperaturi maxime situate în general între 27 și 31 de grade Celsius și minime de aproximativ 13…15 grade Celsius. Începând cu ziua de joi (18 aprilie), se va simți o scădere a temperaturilor, apropiindu-se de valorile normale pentru această perioadă, astfel încât temperaturile maxime vor oscila între 16 și 18 grade Celsius, iar temperaturile minime vor fi în jur de 6…8 grade Celsius.

Se prevede o creștere ușoară și graduală a temperaturilor către finalul lunii, când se estimează valori maxime în jurul a 20 de grade Celsius și minime de aproximativ 10 grade Celsius. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în intervalul 18 – 22 aprilie, iar în această perioadă sunt posibile și cantități semnificative de apă.

Cum va fi vremea în Muntenia

În primele două zile ale intervalului (15 și 16 aprilie), se va înregistra o vreme extrem de călduroasă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de peste 30…32 de grade Celsius, mai ales în timpul după-amiezelor. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, în special după data de 18 aprilie, când temperaturile diurne vor fi în general de 15…16 grade Celsius în cea de-a doua parte a primei săptămâni.

În cea de-a doua săptămână a prognozei, se va înregistra o încălzire treptată, astfel încât spre finalul lunii se vor atinge în medie temperaturi maxime de 20…22 de grade Celsius. Temperaturile minime vor fi de peste 12…14 grade Celsius în primele nopți, vor scădea până la 4 grade Celsius în perioada 19 – 23 aprilie, urmând apoi o creștere treptată și ușoară până la valori de 7…8 grade Celsius la sfârșitul intervalului. Vor fi precipitații începând din a doua parte a nopții de marți spre miercuri (16/17 aprilie) și până joi dimineața (18 aprilie), local semnificative ca cantitate.

Probabilitatea ca precipitațiile să vină va rămâne ridicată și în zilele următoare (până în 22 aprilie), după care acestea vor fi mai puțin extinse.

Temperaturile pentru Oltenia

În prima și a doua zi a intervalului (15 și 16 aprilie), atmosfera va fi extrem de călduroasă pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de peste 30…32 de grade Celsius. Reducerea temperaturilor va fi evidențiată începând cu data de 17 aprilie, astfel încât în cea de-a doua jumătate a primei săptămâni se vor înregistra valori termice diurne în general de 15…16 grade Celsius.

Următoarea săptămână se va observa o creștere treptată a temperaturilor, iar către finalul lunii se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 20…22 de grade Celsius. Media temperaturilor minime va fi de peste 12…14 grade Celsius în primele nopți, va scădea până la 4…5 grade Celsius în perioada 19 – 23 aprilie, urmând apoi o creștere ușoară și graduală, până la valori de 7…8 grade Celsius la sfârșitul intervalului. Precipitațiile vor începe din noaptea de marți spre miercuri (16/17 aprilie) și se vor extinde până joi dimineața (18 aprilie), local în cantități semnificative. Precipitațiile vor apărea și în zilele de 21 și 22 aprilie, fiind mai redusă în restul intervalului.

Vremea în regiunea montană

În primele două zile ale perioadei analizate, temperaturile vor depăși considerabil media climatologică, cu o medie a temperaturilor maxime de 18…20 de grade Celsius și minime în general de 6…8 grade Celsius în toată zona montană. Scăderea accentuată a temperaturilor va fi observată în zilele următoare, determinând o răcire semnificativă în perioada 18 – 22 aprilie, când media temperaturilor maxime va fi de 2…4 grade Celsius, iar a celor minime de -4…-2 grade Celsius.

Către sfârșitul lunii, se va înregistra o ușoară și treptată creștere a temperaturilor, cu valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 10 grade Celsius și minime de 2…3 grade Celsius. Vor fi precipitații (ploi, dar și precipitații mixte, mai ales în zonele montane) în zilele de 17, 18 și 19 aprilie, local semnificative ca cantitate. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată și în restul intervalului.

 

ADVERTISEMENT
Tags: