News

Compania care introduce săptămâna de lucru de patru zile. De ce avantaje se vor bucura angajații

Care este compania de prim-rang de la nivel mondial care introduce săptămâna de lucru de patru zile. Avantajele de care vor beneficia angajații.
05.12.2023 | 20:10
Compania care introduce saptamana de lucru de patru zile De ce avantaje se vor bucura angajatii
Săptămâna de lucru de patru zile, introdusă de compania Lamborghini. Avantajele acestei măsuri pentru angajați. Sursa foto: lamborghini.com
ADVERTISEMENT

Care este compania extrem de cunoscută și de faimoasă la nivel mondial care a decis recent să introducă săptămâna de lucru de patru zile. Măsura aduce mai multe avantaje pentru angajați.

Săptămâna de lucru de patru zile, introdusă de compania Lamborghini. Avantajele acestei măsuri pentru angajați

În ultimii ani, săptămâna de lucru de patru zile este implementată în tot mai multe state sau companii importante de pe glob. Testat o jumătate de an în Marea Britanie, acest program a dus la creșterea veniturilor, scăderea numărului de demisii și a zilelor de concedii medicale.

ADVERTISEMENT

În curând, un gigant din domeniul auto va adopta această măsură. Italienii de la Lamborghini au anunțat un acord semnat cu sindicatele pentru introducerea săptămânii de lucru de patru zile pentru muncitorii de pe linia de producție.

Acordul prevede o reducere generală a timpului de lucru pentru lucrătorii implicați în producția de mașini. Vor exista două moduri de lucru. Astfel, cei care muncesc în două schimburi (dimineața și după-amiaza) vor alterna o săptămână de lucru de cinci zile cu o săptămână de lucru de patru zile.

ADVERTISEMENT

Numărul zilelor lucrate într-un an se reduce pentru ei cu 22 de zile. În ceea ce-i privește pe muncitorii care lucrează în trei schimburi, inclusiv schimburi de noapte, ei alternează o săptămână de lucru de cinci zile cu două săptămâni de lucru de patru zile. Pentru ei vor fi 31 de zile mai puțin lucrate în decursul unui an, notează Italy 24.

Sindicatele: ”Un acord istoric”

Cele două sindicate care au negociat noul program, FIOM şi FIM-CISL, spun că este vorba de un ”acord istoric”. Vorbim de o premieră pentru industria auto din Europa, asta pentru că va fi redus semnificativ programul de lucru fără a fi diminuate salariile. Ba dimpotrivă, veniturile vor fi majorate.

ADVERTISEMENT

Lucrează mai puţin şi lucrează mai bine, acesta este principiul care a ghidat aceste negocieri”, se arată într-un comunicat de presă al sindicatelor FIOM şi FIM-CISL.

Pe lângă reducerea timpului de lucru și măririle salariale, seria de avantaje pentru angajații Lamborghini include și o majorare de 50% a actualelor bonusuri variabile plătite muncitorilor, precum şi un bonus unic de peste 1.000 de euro ce va fi plătit în cursul acestei luni.

ADVERTISEMENT

În această toamnă, şi producătorul italian de ochelari Essilorluxottica a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a testa modelul săptămânii de lucru de patru zile la uzinele sale din Italia. Mai există și alte companii italiene care dus negocieri cu sindicatele cu privire la o flexibilitate mai mare a programului de lucru.

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat...
Primul imperiu din istoria umanității. Clădit de un copil din flori a schimbat decisiv lumea în care trăim
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor