News

Proiectul ”Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, lansat în Galați. Evenimentul susținut de Computerland România, un real succes

Sâmbătă, 21 octombrie, la Galați, a fost lansat Proiectul ”Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient”. Evenimentul susținut de Computerland România, un real succes.
23.10.2023 | 20:21
Proiectul Dimitrie Cantemir  Romanian sound of the Orient lansat in Galati Evenimentul sustinut de Computerland Romania un real succes
Proiectul ”Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient”, susținut de Computerland România, lansat în Galați
ADVERTISEMENT

Palatul Episcopal – “Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos”, a găzduit, sâmbătă, lansarea Proiectului Cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România.

Proiectul ”Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, susținut de Computerland România, lansat în Galați

Evenimentul, unul de un real succes, s-a bucurat de prezența Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Peste 100 de persoane au admirat Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII.

ADVERTISEMENT

Această expoziție a fost organizată de Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române. Prezentatoarea evenimentului a fost Doamna Codruța Mihailovici – curatorul Expoziției “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Împătimiții de cultură s-au putut bucura de reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii). Ele acoperă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

ADVERTISEMENT

Expoziția dedicată lui Dimitrie Cantemir cuprinde un număr de 24 de tablouri pe canvas (90×70 cm) montate pe șevalete metalice din aluminiu, reglabil.

În plus, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a apărut în fața celor prezenți la eveniment cu 7 compoziții muzicale. Se cunoaște faptul că ele au fost create de Dimitrie Cantemir.

ADVERTISEMENT

Toate compozițiile fac parte din lucrarea sa ”Cartea Științei Muzicii după forma literelor”. Ele sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din Turcia, Grecia și Liban.


Componența Ansamblului Anton Pann:

  • Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce
  • Alexandru Stoica- oud
  • Andrei Nițescu- cello
  • Sabin Penea- vioară
  • Ghassan Bouz- bendir, riq
  • Petros Pappageorgiou- percuție daire, bendir
  • Jovan Sofronievski- ney, clarinet
  • Murat Salim Tokaç- tanbur, ney
ADVERTISEMENT

Inginer sunet:

  • Leonidas Palaskas

Spectacolul muzical este unul deosebit. Unicitatea sa este dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei. În paralel, în sală, a avut loc video-proiecția principelui Dimitrie Cantemir. Acesta și-a prezentat “personal” creațiile muzicale.

Conferința de lansare a Proiectului a avut loc săptămâna trecută, joi, 19 octombrie, la Muzeul Național al Literaturii Române din București. La prezentarea Proiectului Cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” au luat parte:

  1.  Ioan MATEI – Director – Direcția Cultură Scrisă și Creație Contemporană – MINISTERUL CULTURII
  2. Constantin RĂILEANU – Președinte – ASOCIAȚIA PENTRU CULTURĂ ȘI TRADIȚIE ANTON PANN
  3. Laura COJOCARU – DRĂGULEANU – Marketing & PR Director – COMPUTERLAND ROMÂNIA
  4. Ioan CRISTESCU – Director General – MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE
  5. Claudiu TURCITU – Șef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale și Colecții – ARHIVELE NAȚIONALE ALE ROMÂNIEI

”Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” a ajuns și la Constanța

Proiectul Proiectul “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient” a ajuns și în Dobrogea. Luni, 23 octombrie 2023, la ora 18:30, evenimentul s-a mutat la Constanța, în cadrul Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret ”Jean Constantin”.

În total, în cadrul Proiectului vor fi organizate 4 concerte naționale, susținute de Ansamblul Cameral de Muzică Veche ”Anton Pann”, cu compoziții muzicale create de Dimitrie Cantemir:

După Galați (21 octombrie) și Constanța (23 octombrie) urmează:

  • Alba-Iulia – 6 noiembrie 2023 – Teatrul de Păpuși “PRICHINDEL”
  • București – 14 noiembrie 2023 – Opera Națională

Reamintim că, în 2023, cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann organizează Proiectul Cultural finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România intitulat “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Partenerii Proiectului sunt Arhiepiscopia Dunării de Jos, Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, Primăria Municipiului Galați, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Arhivele Naționale ale României, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), SPHERA GROUP, BAUMIT, Continental Hotels, Prodal 94 și Carpatina.

La mijlocul acestui an a fost lansat proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, iniţiat de Nicolae Badea, prin Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Evenimentul a fost presărat cu săptămâni de spectacole şi evenimente care au pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

ADVERTISEMENT
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3...
Cum arată noua casă a lui Mihai Neșu » Construcția a durat 3 ani: „Eu mi-aș dori o mică pauză, să ne bucurăm de ce am muncit”
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în...
Halep, în fața unei întrebări extrem de incomode: scenariul care prinde contur în cazul Simonei ANALIZĂ
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară. ANM anunţă temperaturi în creştere
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a...
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Cum vor fi monitorizate telefoanele. Informația face înconjurul lumii
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori