News

Bacalaureatul va avea o nouă structură. Proiectul Legii Educaţiei schimbă din temelii sistemul de învăţământ

Învăţământul românesc va fi supus din nou unor transformări majore. Bacalaureatul va cuprinde opt probe, dintre care una de competenţe la o materie care nu are legătură cu profilul
13.01.2023 | 11:43
Bacalaureatul va avea o noua structura Proiectul Legii Educatiei schimba din temelii sistemul de invatamant
Modificări majore aduse admiterii la liceu şi bacalaureatului, în proiectul noii legi a Educaţiei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noua Lege a Educaţiei, aflate în dezbatere publică, aduc modificări importante atât în privinţa admiterii la liceu cât şi în structura examenului de bacalaureat. dacă vor fi adoptate, propunerile referitoare la examenele naționale ar urma să se aplice din 2028.

Bacalaureat la opt materii, doar patru în sesiunea de vară

Liderii coaliţiei de guvernare au decis ca noua lege a Educaţiei să treacă de votul Parlamentului până cel târziu la data de 15 martie. Noul act normativ prevede o serie de schimbări majore, a căror punere în practică va influenţa mult învăţământul românesc.

ADVERTISEMENT

Bacalaureatul ar urma să sufere schimbări majore, urmând să conțină o probă de “competențe de bază complementare specializării”. Asta înseamnă că elevii de la fiecare profil vor susține o probă de competențe de bază care nu are legătură cu profilul, adică cei de la uman o probă de real și invers. În total, liceenii vor susține opt probe la examenul de bacalaureat, dintre care șase scrise.

Spre deosebire de situația din prezent, în care la Bacalaureat se dă doar examen oral la o singură limbă străină, în noua formulă prevăzută de proiectul de lege, s-ar da examen scris la două limbi străine – ambele pot fi echivalate, dacă elevii au certificate recunoscute de Ministerul Educației, mai scrie edupedu.ro.

ADVERTISEMENT

Un alt examen care se susține în timpul anului școlar este proba practică de competențe digitale.

În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la limba și literatura română oral. Astfel, un elev de la specializarea matematică-informatică va susţine în vară probă orală și scrisă la limba și literatura română, probă scrisă la matematică și încă una la o disciplină la alegere dintre informatică, chimie, fizică sau biologie.

ADVERTISEMENT

Cei de la ştiinţele naturii vor susține proba orală și apoi scrisă la limba și literatura română, proba scrisă la una dintre disciplinele fizică, chimie sau biologie și proba scrisă la o disciplină diferită de cea aleasă deja, dintre fizică, chimie, biologie, matematică sau informatică.

Una dintre cele mai semnificative modificări este că liceele ar putea organiza propriul examen de admitere (pentru 90% din locuri), practică la care s-a renunţat în urmă cu mai bine de două decenii. Potrivit edupedu.ro, examenul va consta din două probe scrise cu subiecte adaptate fiecărei specializări din fiecare profil, cu subiecte standardizate la nivel național, făcute de Ministerul Educației prin CNPEE. Subiecte ar urma să aibă un grad de dificultate mai mare decât cele de la Evaluarea Națională.

ADVERTISEMENT

O altă noutate importantă ar fi că liceele pot pune condiție de intrare ca un procent din media de admitere să fie reprezentat de media de la Evaluarea Națională, pe lângă media de la concursul propriu. Spre exemplu, liceul ar putea stabili ca media de admitere să fie calculată ca 50% media de la Evaluarea Națională și 50% media de la concursul de admitere.

Bineînţeles, liceele pot opta şi să rămână doar la sistemul de repartizare computerizată, ca până acum.

ADVERTISEMENT