News

Propunere legislativă de tot râsul. Cum au confundat parlamentarii inseminarea cu fertilizarea

12.03.2021 | 16:15
Propunere legislativa de tot rasul Cum au confundat parlamentarii inseminarea cu fertilizarea
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege mai vechi a ajuns din nou pe masa parlamentarilor care trebuie să discute felul în care unii dintre ei au confundat inseminarea artificială cu fertilizarea in vitro. Până acum, Senatul a răspuns negativ inițiativei. De asemenea, mai multe comisii au trimis avize ironice către Camera Deputaților, practic soarta propunerii legislative fiind una pecetluită. 

Nu mai puțin de 22 de parlamentari PSD au semnat proiectul în luna decembrie a anului 2017, la un an de zile după ce Liviu Dragnea câștiga detașat alegerile și oferea majoritatea covârșitoare partidului său.

ADVERTISEMENT

Inițiativa prevedea ca inseminarea artificială umană să fie susținută financiar de stat chiar și a doua oară, în cazul în care prima dată nu însemna o reușită.

Parlamentarii discută inseminarea artificială umană și sporirea natalității

De asemenea, social democrații solicitau ca inseminarea să nu fie condiționată de căsătoria mamei, ci să poată aplica pentru acest lucru chiar și femeile singure.

ADVERTISEMENT

Cei 22 de politicieni, printre care se aflau și câteva nume grele Marius Sorin Ovidiu Bota, fost deputat de Maramureș, Popa Mihai Valentin, Chiriac Viorel sau Roman Ioan Sorin n-au reușit să convingă pe nimeni despre utilitatea acestei măsuri.

Sursa foto – cdep.ro

Rând pe rând, comisie după comisie, avizele negative au curs gârlă. Culmea, de la Guvern a venit chiar și un răspuns zeflemitor. „Inițiatorii propunerii legislative fac o confuzie între inseminarea artificială și fertilizarea in vitro, altă metodă de tratament a infertilității de cuplu, singura procedură care face obiectul finanțării din bugetul programelor naționale de sănătate publică, derulate de Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

În prezent, în condițiile în care inseminarea intrauterină nu este inclusă nici în cadrul programelor naționale de sănătate, nici în pachetul de servicii medicale de bază acordat asiguraților în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, costul aferent acestei proceduri este suportat de beneficiari, astfel încât reglementarea formulată  în inițiativa legislativă nu are obiect”, au transmis reprezentanții Executivului.

Ironii din partea comisiilor care au analizat propunerea legislativă

Comisia pentru Învățământ a dat și ea 10 voturi negative și a blocat proiectul, în timp ce Comisia pentru Drepturile Omului a votat majoritar contra. A existat o singură abținere la Comisia de Muncă, în rest răspunsul a fost tot negativ.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – cdep.ro

Membrii Comisiei pentru buget, finanțe și bănci au examinat și ei propunerea legislativă la un an de zile distanță, mai exact în 11 decembrie 2018 și au spus pas. La fel au făcut-o și cei din Comisia pentru Familie, doar că aceștia s-au întrunit pe 21 iulie 2020.

„În urma examinării și a opiniilor exprimate, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să transmită plenului Camerei Deputaților, un raport comun de respingere a propunerii legislative privind inseminarea artificială umană și sporirea natalității, întrucât se creează confuzie între sintagma „inseminare artificială” și cea de „fertilizare in vitro”, altă metodă de tratament a infertilității de cuplu”, au notat aceștia.

Expunere halucinantă de motive

Pe lângă faptul că au încurcat procedurile, nici expunerea de motive nu i-a ajutat pe cei 22 de parlamentari PSD. Cele câteva rânduri în care au încercat să explice colegilor rolul propunerii legislative sunt pline de greșeli gramaticale.

„O persoană care astăzi este căsătorită și beneficiază de acest program, mâine poate să divorțeze copii fiind crescuți într-o familie monoparentală”, se arată în deschiderea expunerii.

„Nu este un argument ca la momentul înseminării mama să fie căsătorită ca mai apoi dacă divorțează sau din alte motive rămâne fără soț nu se poate anula procedura de înseminare artificială. E o barieră artificială creată pentru a limita numărul de mame care pot să apeleze la o astfel de soluție.

Sursa foto – cdep.ro

Având în vedere că natalitatea este scăzută..Având în vedere că procentul ca prima înseminare să nu se realizeze cu succes, statul nu mai acordă o șansă unei a 2-a încercări urmând ca mai departe fiecare persoană să recurgă la mijloace financiare proprii acolo unde se dorește.

Prin această lege se încurajază natalitatea în România în familii cu părinți care muncesc spre a acorda condiții de trai decente de creștere și învățare a copiilor. Se încurajaza familiile cu 2, 3 copii”, se mai arată în expunerea de motive, una pe care o puteți consulta AICI.

ADVERTISEMENT