News

Propunere legislativă privind cimitirele aflate în proprietarea publică. Ar putea fi date gratuit cultelor religioase sau bisericilor, cu o condiție

Cimitirele aflate în proprietatea publică ar putea fi date gratuit în folosință cultelor religioase și bisericilor. Propunere legislativă PSD depusă la Senat
01.01.2024 | 22:14
Propunere legislativa privind cimitirele aflate in proprietarea publica Ar putea fi date gratuit cultelor religioase sau bisericilor cu o conditie
Deputatul PSD Adrian Alda a depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea unui articol din legea privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Deputatul PSD Adrian Alda a depus la Senat o propunere legislativă pentru modificarea unui articol din Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare şi pentru completarea unui articol din Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor.

Darea în folosință gratuită cultelor religioase sau bisericilor

Propunerea deputatului PSD Adrian Alda vizează darea în folosință gratuită sau în administrare a cimitirelor din proprietatea publică cultelor religioase, dacă sunt folosite numai de membrii respectivelor culte.

ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă pentru modificarea art.4 din Legea nr.102 din 8 iulie 2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare şi pentru completarea art.28 din Legea nr.489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, inițiată de Adrian Alda, se află înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Doar dacă sunt folosite de către membrii cultului

La articolul 28 din Legea nr.489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.201 din 21 martie 2014, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin.(6), cu următorul cuprins:

ADVERTISEMENT

„Cimitirele existente aflate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale pot fi date, în tot sau în parte, în folosinţă gratuită sau în administrare cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici, la cererea acestora, în situaţia în care acestea sunt utilizate doar de către membrii respectivului cult religios, cu respectarea prevederilor art.5 alin.(2) şi (3) din prezenta lege”, se arată în inițiativa deputatului PSD.

„Cimitirul se poate afla în proprietatea publică sau privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, în proprietatea privată a cultelor religioase legal recunoscute sau a unităţilor locale de cult/biserici în situaţia cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economic, asociaţiilor sau fundaţiilor, precum şi în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte”, mai stipulează inițiativa.

ADVERTISEMENT

În expunerea de motive, deputatul PSD Adrian Alda spune că „ în conformitate cu prevederile Legii nr.287/2009 privind Codul civil proprietatea este publică şi privată.

Tot conform prevederilor Codului civil sunt obiect al proprietăţii private toate bunurile de uz sau interes privat aparţinând persoanelor fizice şi juridice de drept privat sau de drept public, inclusiv bunurile care alcătuiesc domeniul privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale.

ADVERTISEMENT

Titularul proprietăţii private are dreptul de a poseda, folosi şi dispune de un bun în mod exclusiv absolut şi perpetuu, în limitele stabilite de lege”.

Categoriile de cimitire

În continuarea expunerii de motive sunt detaliate categoriile în care se împart cimitirele. Sunt cimitire confesionale care aparţin cultelor religioase şi bisericilor locale. Sunt cimitire comunale sau municipale (proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale).

Sunt cimitire private (operatori economici, asociaţii sau fundaţii),  cimitire militare (care se află în proprietatea statului şi sunt administrate de Ministerul Apărării Naţionale), cimitire naţionale (aflate în proprietatea altui stat).

Potrivit inițiatorului, „în acest moment toate cimitirele care aparţin unităţilor administrativ-teritoriale sunt doar în proprietate publică, ceea ce limitează excesiv posibilitatea ca acestea să fie încredinţate în administrarea sau folosinţa parohiilor”.

 

ADVERTISEMENT