News

Protest cu violențe la Parlament. Simpatizații AUR s-au îmbrâncit cu jandarmii și au agresat mai mulți parlamentari

Simpatizanții AUR participă la un protest ilegal în fața Parlamentului. Manifestanții s-au îmbrâncit cu jandarmii și au agresat parlamentari
10.05.2023 | 12:01
Protestatarii s-au îmbrâncit cu jandarmii Sursa foto: Captură Facebook AUR
ADVERTISEMENT

Jandarmeria a informat miercuri că la Parlament are loc un protest ilegal al membrilor și simpatizanților AUR. Oamenii legii le-au adus la cunoștință manifestanților faptul că sunt în afara legii, dar aceștia au refuzat să plece.

Protest AUR cu violențe la Parlament

Manifestanţii AUR au scandat: ”Nu cedăm, copiii îi apărăm”, ”Ruşine, ruşine să vă fie”, ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. ”E dreptul nostru de a protesta, îl exercităm, în momentul în care vedem legi nedrepte şi nu le putem opri, protestăm”, a afirmat George Simion, liderul AUR. Acesta a fost îndepărtat de un jandarm, în momentul în care s-a urcat pe gardul Parlamentului.

ADVERTISEMENT

”În legătură cu manifestaţiile aflate în desfăşurare la Palatul Parlamentului, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti face următoarele precizări:

În curtea obiectivului, are loc o manifestaţie de protest formată din invitaţi şi membri ai unei formaţiuni politice. În acelaşi timp, în exteriorul curţii, se desfăşoară o adunare publică nedeclarată, formată din alţi membri ai aceleiaşi formaţiuni politice, precum şi simpatizanţi ai acesteia.

ADVERTISEMENT

Manifestanţilor aflaţi atât in interiorul curţii Palatului Parlamentului, cât si în exterior, li s-a adus la cunoştinţă că activitatea desfăşurată nu îndeplineşte condiţiile legale, însă aceştia şi-au asumat răspunderea pentru acest lucru, refuzând să părăsească obiectivul.

Menţionăm faptul că Jandarmeria Română respectă dreptul constituţional la liberă exprimare al tuturor cetăţenilor, cu respectarea prevederilor legale in vigoare”, mai spune Jandarmeria.

ADVERTISEMENT

Parlamentari agresați de protestatari

Deputatul Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, a declarat că a fost agresat atunci când a intrat în Palatul Parlamentului. “Sunt parlamentari care au asmuţit oamenii, care au determinat oamenii să mă înjure, să mă lovească, să mă scuipe”, le-a spus Orban jurnaliștilor. Acesta a mai spus că a fost ajutat de jandarmi, dar și de parlamentarul AUR, Antonio Andrusceac, care ar fi fost și el lovit.

“În rândul manifestanţilor şi-a făcut apariţia Orban Ludovic, care a fost agresat verbal şi huiduit de ceilalţi participanţi la adunarea publică. Jandarmeria Capitalei efectuează demersuri pentru a identifica persoanele care au încălcat legislaţia în vigoare în această situaţie şi pentru a dispune măsuri legale împotriva acestora”, arată Biroul de presă al Direcţiei Generale a Jandarmeriei Municipiului Bucureşti (DGJMB).

ADVERTISEMENT

Un alt ales agresat, doar verbal de data aceasta este reprezentantul UDMR Csoma Botond. “De asemenea, o persoană din rândul manifestanţilor a agresat verbal un alt parlamentar, făptuitorul fiind identificat de jandarmi, pentru a fi întocmite demersurile necesare sesizării organelor de urmărire penală. Jandarmeria Capitalei va sprijini aceasta acţiune şi prin punerea la dispoziţie a imaginilor necesare pentru probarea faptelor”, mai arată Jandarmeria.

Simpatizanții AUR s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta față de adoptarea proiectului cu privire la Observatorul Național al Copiilor. ”Acest proiect de lege a fost adoptat în spatele ușilor închise în comisiile de muncă și sănătate din Camera Deputaților pe repede-înainte, fără niciun fel de dezbatere, fără niciun fel de transparență, iar miercuri va fi supus adoptării Parlamentului.

Nu vă atingeți de copiii României! Sinistrul proiect PLx 145 prin care PSD și PNL vor să ne ia copiii de lângă noi va fi azi supus la vot în Camera Deputaților. Apărăm copiii României!”, se arată în mesajul prin care AUR își cheamă simpatizanții la protest.

ADVERTISEMENT