În urmă cu doar câteva zile, primarul sectorului 3, Robert Negoiță și prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, au anunțat că vor ataca în instanță legalitatea dispozițiilor fostului primar general, Adriean Videanu, de retrocedare în natură a 12 hectare din parcul IOR. Acțiunea a fost înaintată deja la Tribunalul București, pe data de 9 octombrie, pârâți fiind Municipiul București și beneficiara terenului, o misterioasă femeie de 88 de ani, Maria Cocoru.
Pensionara Maria Cocoru este, însă, un nume deja cunoscut în zona imobiliară a capitalei, pentru că a dobândit sute de hectare de teren, după ce moștenitorii de drept ale acestora, urmași ai unor familii nobile, i-au cedat drepturile litigioase. Despre Maria Cocoru, Robert Negoiță spunea recent că ”în spatele unei doamne în vârstă de vreo 80 și ceva de ani, 90 de ani, stau proprietari fără chip”, făcând referire la rechinii imobiliari și chiar unii funcționari pe care edilul îi acuză că au favorizat sau chiar influențat procesul de retrocedare.
În ciuda vârstei înaintate, Maria Cocoru continuă să se ia la trântă cu autoritățile, pe motiv că nu poate beneficia de terenurile sale. Un astfel de exemplu este parcul IOR, unde octogenara deține o proprietate evaluată la 66 de milioane de euro. Parcela are, însă, un statut neclar.
Teoretic, aici se poate construi, pentru că terenul face parte din categoria ”curți-construcții”, nu de spațiu verde. Realitatea din teren arată că, cel puțin momentan, nimeni nu va obține o autorizație de construire aici, din cauza arborilor și a vegetației abundente de la locație. Acesta este și motivul pentru care, în ultimii patru ani, au existat 21 de incendii ”accidentale” de vegetație, care pur și simplu au decimat zona verde de altădată.
În acest context, Maria Cocoru a trecut la atac. Octogenara a înaintat o nouă acțiune în justiție, împotriva SUAT Sector 3, reprezentat de primarul Robert Negoiță, prin care cere despăgubiri pentru că nu se poate folosi de terenul respectiv.
Acțiunea a fost deschisă la Curtea de Apel București și reprezintă apelul la o decizie anterioară a tribunalului, prin care a fost respinsă cererea Mariei Cocoru, pe motiv că este formulată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.
Potrivit informațiilor obținute de FANATIK din dosar, solicitarea pensionarei se referă la o parcelă de 10.235 mp, restituită prin Dispoziția Primarului General al municipiului București nr 4333/18.05.2005, despre care proprietara susține că a fost ocupată fără drept de Primăria Sectorului 3, încă de la retrocedarea acesteia.
”În susținere, se precizează că imobilul a fost restituit în natură, fiind liber la data predării de către unitatea deținătoare. Între timp, fără a avea acordul reclamantei, pârâtul sistematizând zona și transformând-o într-un perimetru cu acces public, construind alei publice, piste de biciclete, rețele de energie electrică, bănci și zone de agrement”, se arată în cererea Mariei Cocoru. Cu alte cuvinte, femeia susține că autoritățile locale au transformat în parc terenul care îi aparține.
Drept urmare, octogenara a solicitat obligarea Primăriei Sectorului 3 la plata contravalorii lipsei de folosință, după cum urmează: 72.000 de euro pentru intervalul mai 2019 – mai 2022 și 2.000 de euro pe lună, începând cu iunie 2022.
Instanța nu a mai ajuns să judece dosarul pe fond, considerând că ”persoana pârâtului este cu totul străină” de faptele invocate de reclamantă. Judecătorii au analizat o expertiză tehnică judiciară referitoare la același teren, dar realizată într-un alt dosar, judecat în 2013.
Potrivit raportului, ”pe terenul în litigiu nu au fost efectuate investiții sau amenajări, nu au fost emise autorizații de construire sau procese-verbale de recepție la terminarea lucrărilor în vederea realizării vreunei investiții și nu făcea parte, la data emiterii dispoziției de restituire, din Parcul Titan (fost IOR)”. Expertul a constatat că pe terenul respectiv nu a existat și nu există nici în acest moment surse de gaz, curent electric, apă și canalizare, ceea ce exclude amenajarea zonei ca parc de agrement.
”De altfel, se observă conduita procesuală oscilantă a reclamantei care în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție în recursul din dosarul …/3/2013** a menționat că terenul nu este afectat de nicio investiție și de nicio amenajare (pagina 6 a deciziei din recurs penultimul paragraf, fila 257 verso din dosarul cauzei) pentru ca în prezenta cauză să aibă susțineri diametral opuse”, se mai arată în motivarea consultată de FANATIK.
În august 2023, Maria Cocoru a contestat decizia de mai sus și a cerut schimbarea hotărârii Tribunalului București, urmând ca cererea să fie analizată la Curtea de Apel. Primul termen al apelului nu a fost încă stabilit.