Sport

Protest la „Arcul de Triumf”. Mesajul fanilor rugby-ului pentru MTS: „Stroe și Novak au defrișat stejarii”. Video

07.02.2021 | 16:06
Protest la Arcul de Triumf Mesajul fanilor rugbyului pentru MTS Stroe si Novak au defrisat stejarii Video
ADVERTISEMENT

Suporteri din generații diferite ale rugby-ului au protestat în fața stadionului „Arcul de Triumf” față de decizia MTS de a prelua administrarea arenei pe care de mai bine de 100 de ani se joacă rugby.

Zeci de fani ai sportului cu balonul oval au ieșit, duminică în stradă, solicitând Ministerului Tineretului și Sportului să nu transforme stadionul pe care s-a jucat prima finală de rugby din România într-un complex sportiv național.

ADVERTISEMENT

”Stroe și Novak au defrișat stejarii”, a fost mesajul transmis de protestatari, actualului și fostului ministru al Sportului. Foști și actuali rugby-ști, sau simpli fani ai sportului cu balonul oval sunt nemulțumiți că MTS încearcă naționalizarea arenei cunoscută drept ”casa” echipei naționale de rugby.

MTS contestă atribuirea istorică a stadionului către Federația Română de Rugby

Ca să înțelegem contextul istoric de la care a pornit revolta susținătorilor rugby-ului, trebuie amintit că în luna iunie 1913, primarul Bucureștiului, Grigore Cantacuzino, la solicitarea Comitetului Central al Federației Societăților Sportive din Romania, a hotărât ca Primăria să cedeze terenul de la șosea (stadionul ”Arcul de Triumf” de azi), pentru o chirie simbolică de 1 leu anual pe tot timpul existenței acesteia.

ADVERTISEMENT

Un an mai târziu, pe terenul de la șosea se juca meciul de rugby dintre echipele Tenis Club și Sporting Club, pentru stabilirea primei campioanei a României în sportul cu balonul oval.

La mai bine de o sută de ani distanță, MTS consideră că dreptul de folosință a arenei de către Federația Română de Rugby a încetat în momentul în care stadionul a intrat în programul de reabilitare în vederea organizării Campionatului European de fotbal – Euro 2020.

ADVERTISEMENT

”În pregătirea Campionatului European de Fotbal 2020, la care România participă în calitate de coorganizator, Stadionul ”Arcul de Triumf” a fost inclus în programul de reabilitare la care țara noastră s-a angajat, ca atare această folosință gratuită a încetat, în virtutea interesului public legitim.

Nu există prevederi legale care să impună revenirea la situația anterioară retragerii folosinței gratuite asupra acestui obiectiv, dimpotrivă, interesul public legitim continuă să primeze. Nu poate fi acceptat ca o singură federație sportivă să forțeze primirea dreptului unic de folosință gratuită și să obțină venituri”, a transmis MTS.

ADVERTISEMENT

”Nu poate un ministru să ne dezrădăcineze”

Fanii rugby-ului s-au mobilizat și au decis să-și facă vocile auzite. Alături de jucători de legendă ai echipei naționale au protestat în fața arenei ce a fost recepționată în decembrie anul trecut.

Sursa foto: Ziarul de Cosntanța

”Arcul de Triumf este casa rugby-ului românesc de 108 ani. Să înțeleagă domnul ministru Novak că joc rugby aici de la 12 ani! Cunosc acest stadion de când nu avea iarbă și îl rog să ne înțeleagă că nu poate să ne ia casa să ne dezrădăcineze. Normalitatea înseamnă respect. Vrem să fim respectați”, a transmis fostul component al echipei naționale de rugby, Nicolae Ungureanu, prezent la protestul de duminică.

”Suntem de-a dreptul consternați de această poziționare și vom lua toate măsurile legale și umane pentru a evita această nouă naționalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toți cei care nu vor să țină cont de documente și de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula și vom lupta pentru stadionul nostru”, a transmis și Federația Română de Rugby.

ADVERTISEMENT
Tags: