ADVERTISEMENT
News

Proteste ale sindicatelor poliţiştilor! Înghețarea salariilor, motivul supărării

Autor: Alexandru Năstase | 31.12.2020 | 09:58
Proteste ale sindicatelor poliţiştilor! Înghețarea salariilor, motivul supărării
Politistii sunt nemulțumiți de decizia Guvernului. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Proteste ale sindicatelor poliţiştilor în faţa sediului Ministerului de Interne şi ale prefecturilor din mai multe judeţe, ca reacţie la ordonanţa de urgenţă care prevede îngheţarea salariilor.

ADVERTISEMENT

“Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2.

Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese”, spun sindicaliştii.

ADVERTISEMENT

Proteste ale sindicatelor poliţiştilor pe final de an

La proteste vor participa şi reprezentanţi ai grefierilor şi ai sindicaliştilor din sport. “Organizaţiile sindicale din sistemul de „Apărare, ordine publică şi securitate naţională” afiliate Federaţiei PUBLISIND, Sindicatul Poliţiştilor Europeni EUROPOL, împreună cu Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare SNPP, dau tonul protestelor(…)

(…) şi organizează o acţiune comună de pichetare a prefecturilor din întreaga ţară, ca o primă reacţie la proiectul Ordonanţei de urgenţă pe care primul ministru Florin Câţu a anunţat public că îl va promova şi care vizează îngheţarea drepturilor salariale pentru anul 2021″, au transmis reprezentanţii Sindicatului Europol.

ADVERTISEMENT

Protestele vor avea loc joi, între orele 10.00 şi 12.00, în faţa sediilor prefecturilor, respectiv pe trotuarul din faţa MAI, la Bucureşti, în limita maximă prevăzută de Legea 55/2020, respectiv 100 de persoane. În semn de solidaritate, la acţiuni şi-au anunţat participarea şi grefieri şi reprezentanţi ai celorlalte sindicate afiliate Federaţiei PUBLISIND, între care şi Sindicatul Naţional Sport şi Tineret.

“Nu putem accepta aceste măsuri de austeritate îndreptate împotriva poliţiştilor în condiţiile în care, de 8 luni, suntem în prima linie şi gestionăm măsurile împotriva pandemiei de SARS-Cov2. Inclusiv cifrele vorbesc grăitor despre riscurile la care ne expunem zilnic, peste 12.000 de infectaţi din rândul personalului MAI şi 30 de decese.

ADVERTISEMENT

Deficitul de personal suplinit tot de oamenii din activitate, sutele de ore suplimentare efectuate de fiecare angajat, costurile cu echipamentele de protecţie, tratamente, testări care au fost suportate integral de către angajaţi, dar şi lipsa oricăror compensaţii de care alte categorii de personal au beneficiat pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă, culminând cu îngheţarea drepturilor salariale din Legea 153/2017, au generat mari tensiuni şi nemulţumiri ale personalului”, au susţinut sindicaliştii.

Ei au menţionat că aceasta este “doar prima reacţie de moment” şi că vor anunţa, în prima săptămână din ianuarie, ce alte forme de protest vor urma (excesul de zel şi bunăvoinţa excesivă -aplicarea avertismentului, refuzul de efectuare al orelor suplimentare şi chiar blocarea activităţii, prin intervenţiile doar la cazurile de urgenţă).

ADVERTISEMENT

Acţiuni de protest ar urma să aibă loc în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Cluj, Dolj, Giurgiu,  Gorj, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Teleorman, Vâlcea.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că salariile bugetarilor au fost plafonate la nivelul din decembrie 2020, printr-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern, precizând că în acest nu au fost micşorate veniturilor celor din sistemul public şi nici acum nu au fost tăiate venituri.

ADVERTISEMENT

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!