News

Video. Proteste violente ale antivacciniștilor în Franța. Confruntări cu forțele de ordine. Mesaj către Emmanuel Macron

Poziția președintelui Emmanuel Macron față de persoanele nevaccinate a stârnit un val de proteste în Franța. Sâmbătă, pe străzile din Paris și din mai multe orașe au fost consemnate confruntări cu forțele de ordine.
08.01.2022 | 19:22
Video Proteste violente ale antivaccinistilor in Franta Confruntari cu fortele de ordine Mesaj catre Emmanuel Macron
ADVERTISEMENT

Președintele Emmanuel Macron a avut o poziție publică extrem de dură față de persoanele din Franța care nu acceptă imunizarea anti-Covid.  Liderul de la Paris a declarat la începutul acestei săptămâni că vrea să-i ”enerveze” pe cei care nu sunt vaccinaţi.

Remarca sa a stârnit reacţii dure din partea rivalilor din opoziţie, dar și din partea unei părți a populației. În consecință, zeci de mii de persoane au ieșit pe străzile din Paris și din marile orașe pentru a protesta.

ADVERTISEMENT

S-au consemnat și ciocniri violente între manifestanţi şi forţele de ordine la Paris. Gaze lacrimogene au fost folosite și în alte orașe, scrie Le Parisien.

Proteste în Paris și în mai multe orașe ale Franței. Antivacciniștii, către președintele Macron: ”Te vom enerva!”

Protestatarii anti-vaccin s-au adunat sâmbătă în Paris și în marile orașe din Franța, denunțând intenția președintelui Emmanuel Macron de a-i ”supăra” pe oamenii care refuză vaccinarea anti-Covid-19.

ADVERTISEMENT

Macron a spus săptămâna aceasta că vrea să enerveze persoanele nevaccinate, complicându-le viața atât de mult încât aceasta vor accepta imunizarea. ”Pe cei nevaccinaţi, chiar vreau să-i enervez. Şi astfel, vom continua să o facem, până la sfârşit. Aceasta este strategia”, a declarat Macron, interviu publicat marţi seara de Le Parisien.

La Paris, protestatarii au replicat adoptând formularea lui Macron. Aceștia au scandat: ”Te vom enerva”.

ADVERTISEMENT

Și la Toulouse situaţia a fost tensionată, potrivit aceluiași ziar. Manifestanţii au scandat împotriva politicii sanitare a guvernului şi pe străzile din oraş sunt revolte între unii manifestanţi şi forţele de ordine.


Aproape 2.000 de manifestanţi s-au adunat în Vieux-Port din Marsilie, înainte de a porni spre oraş.

ADVERTISEMENT

La Montpellier, protestatarii s-au adunat în faţa Prefecturii şi au încercat să urce pe porţile clădirii, relatează presa franceză. Forţele de securitate au evacuat piaţa cu gaze lacrimogene.

Protestatarii: ”Nu suntem iresponsabili”

În Capitala Paris, protestatarii au purtat pancarte pe care scria ”Nu permisului de vaccinare”, o referire la inițiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee.

Remarcile lui Macron au fost ultima picătură. Nu suntem iresponsabili”, a spus administratorul spitalului Virginie Houget, care a evitat să adoptate vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din unitatea sa.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă libertățile și nu îi tratează egal pe cetățeni. El spune că libertățile poartă responsabilități care includ protejarea sănătății altora.

Vineri, Franța a înregistrat peste 300.000 de noi infecții cu coronavirus pentru a doua oară într-o săptămână. Spitalizările, inclusiv pacienții cu Covid-19 aflați în terapie intensivă (UTI), sunt în creștere constantă, punând sub presiune sistemul de sănătate.

ADVERTISEMENT