News

Proteste în primăriile din România. De luni începe greva japoneză cu exces de zel

Vor fi proteste în primăriile din România. Angajații sunt nemulțumiți: „Să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi.”
14.03.2024 | 14:42
Proteste in primariile din Romania De luni incepe greva japoneza cu exces de zel
Proteste în primăriile din România. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vor fi proteste în primăriile de comune din România, începând de luni, 18 martie 2024. Anunțul a fost făcut de liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR, Dan Cârlan.

Primăriile din România încep protestele: greva japoneză cu exces de zel

Angajații din primăriile comunelor din țară sunt nemulțumiți din cauza salariilor. Peste 60.000 de oameni cer o majorare de 500 de lei brut de la Guvern. Ei vor declanșa o grevă de avertisment de două ore, în fiecare zi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, începând de luni vor fi în grevă japoneză cu exces de zel. Asta înseamnă că reprezentanții primăriilor vor soluționa petițiile și cererile, însă la limita termenului specificat în lege.

„Astăzi am depus notificare către guvern prin care anunţăm că luni dimineaţa expiră suspendările convenite de comun acord, reintrăm în calendarul de grevă. Începând de luni, întreaga suflare din primăriile comunelor din România va fi în acţiune de protest. Vom începe cu o săptămână de greve de avertisment de câte două ore, zilnic”, a transmis Dan Cârlan.

ADVERTISEMENT

Șeful SCOR a precizat că nu poate spune cu exactitate orele la care vor are loc protestele „pentru simplul fapt” că nu vor să fie stabilită o oră fixă. Potrivit acestuia, greva va începe în fiecare zi la o altă oră.

„Să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi”

În ceea ce privește „greva japoneză cu exces de zel”, liderul SCOR a menționat că termenul prevăzut de lege pentru rezolvarea solicitărilor este de 30 de zile în unele cazuri. În alte situații, termenul este de 15 zile.

ADVERTISEMENT

„La limita termenului prevăzut de lege vom elibera toate lucrările. Vom munci la fel ca şi până acum, dar dacă se va simţi o presiune în comunitatea locală, asta va însemna că întreaga suflare din primării în momentul de faţă îşi desfăşoară activitatea într-un parteneriat deplin cu cetăţenii din satele noastre şi că dacă astăzi dăm orice adeverinţă în două ore sau, cel târziu, a doua, a treia zi – un certificat de urbanism sau o autorizaţie de construcţie – înseamnă că noi suntem alături de comunitatea locală.

În momentul în care vom trece la rezolvarea lucrărilor în termenul maxim prevăzut de lege, se va simţi diferenţa. Ca să nu ne mai înjure lumea că suntem mulţi, puturoşi şi bine plătiţi. Toate aceste trei calificative sunt jignitoare şi sunt nelalocul lor. Dar le întâlnim pe stradă, în fiecare zi”, a adăugat Dan Cârlan, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

În urmă cu șase săptămâni, reprezentanții primăriilor au mers la Palatul Victoria pentru a informa Executivul referitor la acțiunile de protest. Dan Cârlan susține că atunci li s-a promis că solicitările le vor fi ascultate și soluționate.

Având în vedere că angajații primăriilor nu au primit niciun răspuns până acum, greva urmează să fie declanșată. Șeful SCOR mai spune că salariații primăriilor din comune sunt singurii din sistemul bugetar a căror leafă nu a mai fost majorată din 2021.

 

ADVERTISEMENT