News

Proteste marți și miercuri în Capitală. Sindicaliștii de la metrou și din educație ies în stradă. Care sunt cererile acestora

Se anunță o săptămână agitată în Capitală. Marți și miercuri, sindicaliștii de la metrou și din educație vor ieși la proteste. Cele două categorii sociale au mai multe nemulțumiri față de Guvern.
24.05.2022 | 12:51
Proteste marti si miercuri in Capitala Sindicalistii de la metrou si din educatie ies in strada Care sunt cererile acestora
Săptămână cu proteste în Capitală. Marți ies în stradă sindicaliștii de la metrou. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Guvernul Ciucă se va confrunta, în următoarele zile, cu ample mișcări de stradă. Mai multe organizații sindicale de la metrou și din educație vor ieși în stradă.

Săptămână cu proteste în Capitală. Marți ies în stradă sindicaliștii de la metrou

Pentru ziua de marți, 24 mai, sindicaliștii de la metroul bucureștean au anunțat un protest la sediul Ministerului Transporturilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui anunț făcut de UNITATEA– Sindicatul Liber Metrou (USLM), acțiunea are loc între orele 14.00 – 15.00, în parcarea din fața clădirii Ministerului condus de Sorin Grindeanu.

Sindicaliștii anunță că vor picheta Ministerul, tema protestului fiind importanța metroului pentru Capitala României. Reprezentanții Metrorex au fost anunțați despre protestul sindicaliștilor.

ADVERTISEMENT

Miercuri vor protesta și sindicatele din educație

La mijlocul săptămânii, protestele se mută la Palatul Victoria, în fața sediului Guvernului. De această dată, la manifestații participă sindicatele din educație.

Într-un comunicat emis pe Facebook de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) se precizează că protestul va avea loc miercuri, între orele 11-13.

ADVERTISEMENT

Participă trei federații reprezentative din învățământ. Profesorii acuză Guvernul că încă nu a aplicat legea Salarizării, la 2 ani de la termenul prevăzut legal.

”Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație SPIRU HARET și Federația Națională Sindicală Alma Mater, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor relua protestele și vor organiza mâine (n.r. miercuri), 25 mai 2022, începând cu ora 11.00, un pichet în Piața Victoriei. La acțiunea de protest sunt așteptați aproximativ 500 de membri de sindicat”, anunță FSLI.

ADVERTISEMENT

”Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020.

În plus, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, se mai arată în lista de nemulțumiri expusă de sindicate.

ADVERTISEMENT