News

Greva STB s-a încheiat, 1.300 de vehicule sunt pe trasee. Liderul sindical, fost consilier PSD, audiat. S-au depus sute de cereri de angajare. Update

Greva STB s-a încheiat după cinci zile de proteste care au fost declarate ilegale de Tribunalul București. Adrian Criț, directorul companiei, promite sancționarea celor care au organizat evenimentul.
Greva STB sa incheiat 1300 de vehicule sunt pe trasee Liderul sindical fost consilier PSD audiat Sau depus sute de cereri de angajare Update
Greva de la STB continuă și vineri. Șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie nu au ieșit pe traseu. Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT
25-01-2022
10:57

Aproape 300 de cereri s-au depus pentru angajarea ca șofer de autobuz

De când STB a anunțat că face angajări, s-au depus aproape 300 de cereri până acum pentru postul de șofer de atobuz, a anunțat directorul companiei, Adrian Criț.

”În momentul de faţă sunt foarte multe solicitări de angajare ca urmare a anunţului postat de noi pe site. Doar astăzi (marţi, n.r.) s-au făcut 60 de solicitări, ieri la sfârşitul zilei erau 230. În momentul de faţă sunt 290 de solicitări”, a declarat directorul general al STB, în timpul unei conferințe.

25-01-2022
09:36

Vasile Petrariu, la audieri într-un dosar privind greva angajaților STB

Liderul sindicatului reprezentativ din STB, Vasile Petrariu, este audiat de Poliția Transporturi, într-un dosar privind greva ilegală din ultimele cinci zile.

Vasile Petrariu a fost citat în calitate de martor și a venit alături de avocatul său.

În total, în acest dosar privind infracțiunea de abuz în serviciu au fost citați 14 membri de sindicat.

25-01-2022
08:41

Cine cere desființarea STB. Care sunt argumentele

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) cere ca STB să fie desființată, compania fiind numită o „gaură neagră” care are un buget anual „colosal”, aceasta fiind acuzată că nici măcar nu repară autobuzele.

“O grevă ilegală, probleme tehnice grave pe care le anunță greviștii, o decizie aberantă de a da anunț de angajare a altor șoferi (care nu există), dar mai ales gaura neagră care absoarbe un buget anual colosal, fără a repara măcar autobuzele – toate aceste probleme grave ne-au adus în situația fără precedent de a avea o capitală complet blocată“, se spune într-un comunicat de presă.

Astfel, federația patronală cere Guvernului și Primăriei București ca STB să fie desființată, iar traseele operate de companie să fie scoase la licitație.

“Având în vedere faptul că situația în care a ajuns transportul public de persoane din București pare fără rezolvare, cerem Guvernului și Primăriei Capitalei să desființeze această gaură neagră care absoarbe foarte mulți bani de la bugetul statului și să scoată la licitație traseele operate de STB”, a mai arătat sursa citată.

25-01-2022
08:13

Adrian Criț, directorul STB: ”Vom lua măsurile legale contra celor care au organizat protestul”

După încheirea grevei STB, Adrian Criț promite sancționarea celor care au contribuit la organizarea evenimentului care a blocat circulația cu autobuzele sau tramvaiele din Capitală, preț de câteva zile.

”Vom reforma transportul public. Vom desfasura activitatea pentru oameni. Vom lua măsurile legale contra celor care au organizat protestul”, a declarat Adrian, directorul STB, în cadrul unei conferințe de presă.

25-01-2022
07:21

Anunțul lui Nicușor Dan după încheierea grevei

Primarul din Capitală a anunțat că discuțiile de luni seară au fost unele de succes, astfel că greva s-a încheiat și aproape vehiculele STB circulă în București.

De asemenea, el a anunțat că vor continua discuțiile și azi pentru ca „lucrurile să se îmbunătățească”.

„Greva de la STB s-a încheiat. Discuțiile de aseară cu angajații și sindicaliștii de la STB au avut succes, iar azi dimineață aproape toate mijloacele de transport public care erau programate au ieșit pe traseu.

Discuțiile vor continua pentru ca lucrurile de la STB să se îmbunătățească în limitele posibilului, în funcție de bugetele disponibile.

Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în rezolvarea crizei și regret că bucureștenii au fost privați timp de 5 zile de serviciul de transport public la suprafață”, a scris edilul, pe Facebook.

25-01-2022
05:37

Greva STB s-a încheiat după cinci zile

După cinci zile de grevă ilegală, angajații STB au anunțat că aceasta s-a terminat, după discuții cu membrii Consiliului de Administraţie, cu care au stabilit că vor analiza cererile angajaților.

Marți va avea loc o discuție la Parlament care va analiza problemele din STB, un motiv în plus pentru ca salariații să renunțe la grevă.

„Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului”, a anunţat marţi Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti într-un comunicat, conform Agerpres.

Sunt circa 1.300 de vehicule care au ieșit pe traseu.

24-01-2022
21:23

Nicușor Dan: ”Îi îndemn pe șoferi și pe vatmani să se gândească la oamenii care merg la scoală sau la serviciu”

Primarul Nicușor Dan a făcut noi declarații legate de greva de la STB. Edilul a făcut un apel la șoferi și vatmani pentru a-i ruga să revină de marți la locul de muncă.

”Fac un apel la șoferi și la vatmani să iasă din această aventură. Au fost 2 Hotărâri Judecătorești, am intrat într-o zonă penală și acum avem un sindicat care organizează această acțiune și cere ceva ce nu se poate da. Este o aventură cu riscuri care nu merită să fie asumate de un om rațional.

Îi îndemn pe șoferi și pe vatmani să se gândească la oamenii care merg la scoală sau la serviciu, care trebuie să îndure frigul de afară. Sunt optimist că o parte dintre ei va reflecta și va ieși mâine la muncă”, a mai spus primarul general.

Nicușor Dan a reiterat faptul că sindicatul majoritar de la STB a cerut demiterea directorului general Criț, ”ceva ce nu putea obține”.

”Au avut loc 2 discuții azi, între CA STB și sindicatele mai mici din STB, pe tema condițiilor de muncă. Apoi, de la 20.00, a avut loc discuția între CA STB și sindicatul majoritar, care a organizat această grevă. Aici a continuat absurdul, pentru că sindicatul a venit să ceară exact ce știa că nu poate obține: demisia directorului general. 

Pentru ca CA să accepta această cerere, trebuia să încalce regulamentul.

Sindicatul majoritar a venit să ceară ceva ce știa că nu poate să primească, ceea ce ne face din nou să spunem că scopul acestei greve este altul”

24-01-2022
20:59

Vasile Petrariu, după negocierile cu conducerea STB: ”Vrem ca sindicatul reprezentativ să fie tratat așa cum dispune legea”

Vasile Petrariu, liderul celui mai important sindicat de la STB a ieșit nemulțumit de la negocierile cu Consiliul de Adminstrație (CA) al STB.

Acesta nu a dat un răspuns privind greva de la Societatea de Transport din Capitală, rezumându-se să spună că în orele care urmează va transmite angajaților rezultatul discuțiilor cu cei din conducere.

”Ca să fie foarte clar. Noi nu ne opunem reformelor și eficientizării, noi vrem să muncim, să fim plătiți rezonabil și vrem să se respecte legea.

Vrem ca sindicatul reprezentativ, cu peste 8.500 de angajați, să fie tratat așa cum dispune legea și cum obligă legea. Păcat că și dvs. (n.r. presa) ați făcut acest efort de peste 2 ore.

Eu le-am spus și celor din CA că dacă ar fi fost interesați de ceea ce se intamplă în companie, după primul semnal ar fi luat măsură.

Dacă nici după data de 19 ianuarie când s-au adunat în curte peste 1.000 de oameni, dacă nici după cele 4 zile de protest nu s-au luat măsuri…

Se știe foarte clar, CA este cel care conduce societatea. Așa cum i-a numit, așa poate să-i revoce pe cei din conducere

Se consideră că acest domn Criț este singurul care poate face reforme? 

Acum o să transmitem către salariați ceea ce așteptau cu interes. Prin intermediul dvs (n.r. al presei) mulți o să ia la cunoștință de rezultat”, a spus Petrariu.

24-01-2022
19:27

Primarul Nicușor Dan speră ca greva STB să se încheie încă de marți

Greva STB ar putea să se încheie încă de marți dimineață. Acesta este anunțul extrem de optimist făcut de Nicușor Dan, la capătul unei prime runde de discuții cu reprezentanții sindicatelor.

Primarul General al Capitalei, a declarat luni seară, că tot mai mulți șoferi și vatmani ai STB au revenit la lucru.

”S-a terminat prima rundă de discuții între consiliul de administrație STB și sindicatele mai mici, acum urmează noi discuții cu sindicatul care a pornit greva.

Vestea bună: am început ziua de luni cu 20% autobuze, troleibuze și tramvaie și am sfârșit-o cu 40%. Sunt tot mai mulți șoferi care înțeleg că această măsură trebuie să se sfârșească.

Eu sper ca după discuțiile din această seară greva să se încheie încă de mâine. Nu mai există autobază sau depou din care să nu avem șoferi ieșiți luni pe traseu”, a spus Nicușor Dan la Digi24.

Nicușor Dan a mai spus că această grevă a fost despre ”continuarea influenței nefaste pe care conducerea sindicatelor au avut-o asupra muncitorilor”.

”Unul dintre faptele absurde ale acestei greve este că, unul dintre motivele ei, nu ține de condițiile de muncă și de salarizare, ci de demiterea directorului STB.

Noi avem un organizator al grevei, reprezentanții sindicatului majoritar din STB. Ei au spus că niciun angajat nu va ieși la muncă. Acum avem 40% care au ieșit la muncă. Au existat presiuni la adresa celor care au ieșit la muncă. Am făcut sesizări la Poliție. Am avut sprijinul Poliției.

Am discutat cu foarte mulți oameni din STB. Presiunea a fost foarte mare. Această grevă a fost despre continuare influenței nefaste pe care conducerea sindicatelor au avut-o asupra muncitorilor”, a mai spus edilul.

24-01-2022
13:39

Anchetatorii vor să afle cine a pornit greva STB. Sindicalistul Vasile Petrariu, audiat la Poliție

În ultimele zile, conducerea STB a depus mai multe plângeri pe numele liderului de sindicat Vasile Petrariu şi ale celor pe care îi consideră vinovaţi de continuarea protestelor.

În acest debut de săptămână sunt programate audieri pentru a se afla vinovații care au stat la originea întreruperii activității în transportul public din Capitală.

Conform ȘtirileTVR, toate persoanele chemat la audieri începând de sâmbătă și până luni nu au vrut să declare nimic. Acestea au stat foarte puțin în sediul Poliției Transport Public.

Cei de la Poliție ar dori să afle cine a pornit această grevă. Anchetatorii își încearcă norocul și marți, când vor fi alte audieri. Va ajunge la Poliție și liderul de sindicat Vasile Petrariu.

24-01-2022
08:51

Adrian Criț amenință cu desfacerea contractelor de muncă

Adrian Criț a precizat că, în curând, STB nu își va mai permite să plătească salariile din cauze grevei, care a costat compania 4,8 milione de lei.

„Am venit tot timpul cu soluții, în limita bugetului, am trecut peste anumite probleme. Prin manipulare aunor lideri, se dorește doar demisia mea.

Situația financiară e grav afacetată. Ne vom afla în imposibilitatea plății salariilor.

De cinci zile se încalcă legea. Caracatița trebuie să fie stârpită. Implicarea sindicatului a făcut posibilă declanșare agrevei ilegale”, a spus el.

Totodată, el a precizat că a fost declanșată cercetarea disciplinară, fiind mii de angajați cercetați. Unii dintre ei și-ar putea pierde locul de muncă, avertizează șeful STB.

„Așteptăm solicitările. Am declanșat cercetarea desciplinară. Situația trebuie remediată rapid.

Contractul de muncă e ferm, cine nu e prezent trei zile, are contractul desfăcut.

În funcție de situația care ni se furnizează din autobaze și depouri.

Sunt mii de angajați. Nu spun că o să plece toți. Se face comisie de analiză”, a declarat el.

Conform lui, cei care vor plăti vor fi cei care au declanșat criza ilegală.

„Zi de zi s-au pierdut 4,8 milioane lei. Cine va plăti? Cei care au declanșat criza ilegală.

Suntem la limită. Nu își permite să plătească salariile pentru că veniturile le realizăm prin prestația efectuată”, a precizat el.

Șeful STB a mai precizat și că a depus un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

„Va exista dosar pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru acele mitinguri”, a spus el.

 

 

 

24-01-2022
07:20

Vasile Petrariu își dă demisia din PSD

Liderul de sindicat Vasile Petrariu a precizat că își va da demisia din calitatea e consilier general al PSD, dar și de membru al partidului.

Totodată, el a precizat că nu va merge la negocierile stabilite pentru această zi, și a dat vina pe Nicușor Dan și pe PNL pentru „escaladarea conflictului”.

„De la salariile mici au început problemele. Oamenii sunt conștienți că amenințările, șantajul, îi determină să fie mai mobilizați. Trebuie discutate după ce se încheie conflictul.

Cei care ne amenință trebuie să vină cu o soluție. Dacă lumea se oprește în loc pentru acest om, e decizia lor.

Ne cerem mii de scuze dar escaladarea conflictului ține de primarul general și PNL.

Îmi voi da demisia din calitatea de consilier general și membru PSD. Dacă asta e soluția…”, a precizat Vasile Petrariu.

Adrian Criț îi invită pe sindicaliști la discuții, ei refuză

Directorul STB îi invită pe sindicaliști la discuții, dar aceștia nu vor să participe. Adrian Criț a spus că vrea să fie găsite soluții pentru a pune cpăt grevei ilegale.

“Ca director general al STB SA îi aştept pe reprezentanţii Sindicatului Transportatorilor Bucureşti, azi, la ora 9: 00, la o discuţie pentru identificarea soluţiilor de deblocare a situaţiei date de greva ilegală a angajaţilor STB”, a declarat Adrian Criţ, conform Agerpres.

Pe de altă parte, sindicaliștii anunță că nu vor lua parte la întâlnire și chiar acuză că nu se dorește ca acest conflict să fie aplanat.

“Condiţionarea întâlnirii de luni, de la ora 9:00, cu reprezentanţii Consiliului de Administraţie al Societăţii de Transport Bucureşti (STB) de confirmarea în prealabil ca întreg personalul angajat să reia lucrul este o dovadă clară că nu se doreşte dezamorsarea acestui conflict.

De asemenea, condiţionarea unilaterală a numărului de persoane care să participe la o eventuală întâlnire, este o altă dovadă că se doreşte în mod formal o întâlnire”, se arată într-un comunicat al Biroul Permanent al Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti.

 

24-01-2022
05:22

A cincea zi de grevă la STB. Câte vehicule au ieșit pe traseu

Luni dimineață au ieșit pe traseu doar o cincime din vehicule, astfel că greva angajaților continuă și în această zi.

În total, 148 de vehicule din cele 697 care trebuiau să circule au ieșit, într-adevăr, pe traseu.

Mai precis, este vorba despre 67 de tramvaie, fiind 151 programate, 62 de troleibuze din 86 programate și 19 autobuze din totalul de 460 programate.

“La ora 9:00, Consiliul de Administraţie (CA) se vede cu conducerea sindicatului reprezentativ pentru a încerca deblocarea situaţiei existente”, a declarat luni dimineaţa pentru AGERPRES directorul general al STB, Adrian Criţ.

23-01-2022
20:59

Nicușor Dan: ”Mai mulți șoferi și vatmani ar fi ieșit azi la lucru dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat”

Nicușor Dan a avut o nouă reacție față de protestul STB. Acesta a precizat că 65% dintre tramvaie și troleibuze au ieșit pe traseu, duminică, în pofida grevei.

Primarul general spune că ar fi ieșit mai mulți, dacă sindicaliștii nu ar fi făcut presiuni la adresa angajaților STB.

”Mulți angajați STB și-au reluat azi activitatea. Am avut pe traseu 65% dintre tramvaie și troleibuze și un număr mic de autobuze. Salut decizia celor care au înțeles că rezolvarea problemelor se face prin dialog, respectând legea.

Sunt mult mai mulți șoferi și vatmani care ar fi ieșit azi la lucru dacă n-ar fi fost intimidați de sindicat. Înțeleg că e greu, după ani de zile în care nimeni nu te-a apărat în fața sindicatului, care decidea tot, să crezi că i te poți opune. O spun cu toată responsabilitatea: vremea abuzurilor sindicatului a dispărut”, a scris edilul Capitalei pe facebook.

Totodată, Nicușor Dan a reamintit și numărul de telefon la care pot apela angajații STB ce sunt intimidați.

”Vă asigur că Poliția preia toate sesizările pe care le primește la numărul nostru de telefon 0800.800.868, le investighează și le adaugă dosarului penal deja deschis. Șoferii sau vatmanii care nu sunt lăsați să lucreze trebuie doar să sune la acest număr, iar reacţia va fi imediată. Statul funcționează și nu se lasă intimidat de greve ilegale, orchestrate în laboratoare politico-mafiote”, a mai scris Nicușor Dan.

Edilul Capitalei îi consideră responsabili de situația grevei pe sindicalistul PSD, Vasile Petrariu, dar și pe fostul primar general, Gabriela Firea. Tot acesta a mai dat asigurări că va rezolva toate problemele de la STB, în urma unei discuții pe care a avut cu angajații companiei.

”Condamn inconștiența și tupeul sindicalistului PSD Vasile Petrariu, care a îndemnat de dimineață la oprirea metroului bucureștean, precum și iresponsabilitatea șefei lui de partid, Gabriela Firea, care îl girează în continuare și-l încurajează în acțiunile lui distructive.

Am discutat zilele astea cu mulți angajați STB, am aflat problemele și mă voi implica în rezolvarea lor. Asta cere timp, continuarea dialogului și responsabilitate din partea noastră, a tuturor”, a mai precizat Nicușor Dan.

23-01-2022
11:17

Adrian Criț, mesaj ferm pentru salariați! „Vom fi în imposibilitatea de a plăti salariile”

Adrian Criț, directorul general al STB a susținut o conferință de presă în care a pus tunurile pe liderul de sindicat. 

„Domnul Petrariu dacă dorește să ajute angajații ar trebui să se implice, să afle nevoile reale ale lor și să vină cu o listă de propuneri care să nu cuprindă demiterea directorului general. Ăsta nu este un motiv. 

Rog instituțiile statului să intervină astfel încât sentința Tribunalului să fie pusă în aplicare. Pentru angajați confirm că voi face orice ca societatea să poată funcționa. Patru zile de grevă micșorează veniturile. Vom fi în imposibilitatea de a plăti salariile, furnizăorii, utilitățile. Dacă nu încetează greva, societatea nu va mai putea funcționa. 

O evaluare completă o vom face în următoarele zile. Cei care reintră pe traseu beneficiază de clemență dacă nu sunt implicați în alte fapte de natură penală. Nu e posibil să manipulăm pentru beneficiile unora. În paralel se efectuează cercetări pentru a verifica tot ce s-a întâmplat în autobaze și depouri.

Au existat șase oameni care tremurau, care au fost presați să nu reintre pe traseu. Am reușit să-i calmez”, a zis Adrian Criț 

23-01-2022
10:06

Ce spune Vasile Petrariu, liderul sindical de la STB, despre greva angajaţilor! Acuze dure aduse conducerii

Vasile Petrariu, preşedintele Sindicatului Transporturilor din Bucureşti a transmis că oamenii care protestează îşi asumă greva, în ciuda deciziei instanţei.

„Peste 80% din numărul de salariaţi care trebuiau să lucreze azi continuă conflictul spontan. Din păcate până acum, cei care decid nu au intenţionat să vină cu vreo soluţie, prin care să medieze sau să ducă la aplanarea acestui conflict, din contră au incitat şi din cauza asta conflictul a fost escaladat şi oamenii sunt hotărâţi să continue ce au început acum 4 zile”, a spus Vasile Petrariu.

Liderul de sindicat a explicat și problemele pe care le au cu vehiculele. „Avem în momentul de faţă peste 400 de vehicule imobilizate, care nu pot să iasă în traseu, iar cele care ies în traseu, au mari dificultăţi tehnice pentru că avem foarte multe defecte zilnice din cauză că nu avem piese de schimb, din acest motiv avem probleme şi cu salariaţii pentru că pierd timp să se scoale la ora 3 dimineaţa, să circule 2-3 ore şi după să se retragă în depou. Nu este normal. Directorul general care se laudă cu management performant nu a reuşit să rezolve această problemă”, a declarat liderul de sindicat.

„O altă problemă este cea legată de condiţiile de muncă pentru că atât la capete de linie, unde conducătorul trebuie să aibă un timp de refacere a capacităţii fizice, pentru că după câteva ore de condus trebuie să stai măcar 10 minute. Nu există aceste capete de linie amenajate, nu există apă, toalete şi este foarte greu să conduci 8-9 ore fără sa ai nişte condiţii minimale”, a mai transmis Petrariu

23-01-2022
10:02

Metrorex neagă că se alătură grevei STB

Vestea că Metrorex ar putea să se alăture grevei celor de la STB a fost contrazisă chiar de reprezentanții companiei de metrou. Circulaţia se va desfăşura conform programului normal în perioada următoare, a anunțat Metrorex.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, conform cărora există suspiciunea ca circulaţia la metrou să fie perturbată în perioada următoare, Metrorex asigură publicul călător de întreaga sa disponibilitate, circulaţia trenurilor de metrou se va desfăşura conform graficului existent”, se arată în comunicatul Metrorex.

23-01-2022
09:29

Directorul STB vrea ca pagubele aduse companiei să fie recuperate de la cei care au provocat greva

Directorul STB, Adrian Criţ a transmis că pagubele vor fi recuperate în instanţă de la cei ce au provocat greva. Acesta a mai explicat că va fi efectuat şi un audit extern.

Criț a precizat că protestul poate genera probleme financiare majore pentru companie. Interesant este că cei din administrație au luat decizia ca angajaţii ce intră imediat pe traseu să nu fie cercetaţi penal.

În schimb cei ce nu îşi lasă colegii să iasă pe traseu sau cei care distrug mijloace de transport vor avea de suferit

23-01-2022
09:19

Ce spun sindicaliștii despre posibilitatea ca Metrorex să se alăture grevei

Liderul sindicatului majoritar de la STB, Vasile Petrariu a transmis că greva este departe de final și că 80% din salariații societății rămân în continuare pe baricade.

De asemenea, acesta a spus că doar 18% sunt pe traseu în acest moment. Petrariu a precizat că nu are informații legate de posibilitatea ca Metrorex să intre în grevă.

“E posibil pentru ca există acest spirit de solidaritate. Ar fi foarte bine daca s-ar întâmpla acest lucru”, a spus liderul sindical. 
 

23-01-2022
09:15

Adrian Criț, noi acuze la adresa liderului de sindicat! „Petrariu este liderul de sindicat și de la Metrorex”

Adrian Criț, directorul general al STB a transmis că îl așteaptă pe liderul de sindicat la o discuție pentru deblocarea situației. De asemenea, omul numărul 1 al societății l-a acuzat pe Petrariu că vrea să blocheze întreg orașul. 

„Eu nu pot solicita revocarea președintelui Sindicatului. Eu sunt aici pentru a eficientiza această instituție. Sunt circa 180 de mașini pe traseu. Greva a fost constatată ilegală de Primarul Bucureștiului. Poate că opinia publică nu cunoaște. Noi ne-am îndreptat în instanță împotriva sindicatului. Ce caută domnul Petrariu la Titan? Nu cumva provoacă angajații?

Anumite vehicule, din păcate, au daune provocate de alți angajați. Anumite persoane aduc prejudicii societății. Propun public, la 12 aștept la direcția generală presa și reprezentanții sindicatului. Cei 7 membri din conducere, îi aștept să discutăm pentru deblocarea situației. Manipularea trebuie să înceteze.

Există toată deschiderea din partea managementului. Cunoaște presa faptul că Petrariu este liderul sindicatului de la Metrorex? Precizez public că Petrariu e președintele federației din care face parte atât sindicatul de la Metrorex cât și cel de la STB. Îl aștept pe domnul Petrariu cu echipa lui, de față cu presa pentru deblocare”, a zis Adrian Criț la Digi 24

23-01-2022
08:38

Ce mesaj de mobilizare au primit greviștii STB! „Să nu pună presiune pe voi să ieșiți în traseu”

Mai multe mesaje de mobilizare au apărut în ultima perioadă pe rețelele de socializare. Greviștii STB se încurajează și spun că nu trebuie să renunțe sub nicio formă la protestul lor.

„Deci toate autobazele care sunt dispuse să meargă în continuare cu acest protest spontan merg la Titan de dmineață, toți. Deci nu la Nordului, să nu vă vadă careva prin curte pe acolo și să pună presiune pe voi să ieșiți în traseu. Bine? Suntem toți solidari”, este mesajul unui sindicalist

23-01-2022
07:57

Reacție a unui șofer care a spart greva! "Protestatarii nu știu exact ce vor, merg pe efectul de turmă”

Nu toată lumea este de acord cu protestul STB. Ion Dinu, șofer  la autobaza RATB Obregia s-a întors la muncă, în ciuda protestelor colegilor.

Acesta a explicat la Realitatea PLUS, motivul pentru care a decis să își reia activitatea. “Nu mi se pare normal că noi să nu ne facem datoria impusă de fișa postului și de contractul individual de muncă, conform legilor în vigoare. 

Ieri am lucrat pe linia 465, care face legătura între 1 Decembrie și Piața Eroii Revoluției din București. Am avut reacții (colegii greviști – n.r.) la ieșire, dar s-au estompat și nu am avut dificultăți în sensul ăsta. 
 
Mi-au reproșat diverse. Ieri mi-am dat telefonul pe silence și a trebuit să mă odihnesc și să nu mai ascult amenințări: Băi, nu trebuia, nu trebuia!. Fiecare gândește diferite, fiecare nu știe ce vrea, de fapt, și merg pe efectul de turmă.
 
Am realizat încă din prima clipă (care este dimensiunea acestui protest – n.r.). Nu am putut să lucrez pentru că eram liber și nu poți să vii la muncă când ești liber sau în concediu.
 
Sper ca o mare parte dintre colegii mei să realizeze că noi trebuie să asigurăm un minim de transport, de cel puțin 30-33%, respectiv o treime.

Eu sunt membru de sindicat, dar într-un sindicat mic. Asta nu înseamnă că mă poate obliga cineva să nu lucrez. Sindicalitatea e înțeleasă greșit, mai ales sindicatul majoritar.  E o lege strâmbă făcută acum câțiva ani de zile care le dă dreptul să hotărască în numele tuturor și e o mare greșeală asta. Ar trebui schimbată legea în sensul ăsta (…)”, a afirmat Ion Dinu

23-01-2022
07:53

Ce spun șoferii STB care continuă greva! ”Vom continua până când revendicările vor fi luate în considerare”

Nici vorbă de pace între șoferii greviști și autorități. Conducătorii auto nu sunt speriați de amenințările oficialilor și spun că vor continua până când problemele vor fi rezolvate.

De asemenea, salariații STB au solicitat măsuri pentru îmbunătățirea funcționării transportului comun din Capitală. 

„Vom continua greva atâta timp cât nu ni se va adresa nimeni și revendicările noastre nu vor fi luate în considerare. Când mă refer la revendicări vorbesc în primul rând de lipsa pieselor și lipsa condițiilor de muncă.

Abia pe plan secundar se află măririle salariale. Pierderea locului de muncă e un punct important pentru noi, dar în momentele astea nu ne sperie”, a declarat un șofer STB pentru Antena 3, sub protecția anonimatului.

23-01-2022
06:21

Directorul STB anunță că circa 25% din parcul de vehicule se află pe traseu

STB asigură duminică dimineaţa circa un sfert din capacitatea de transport programată, a anunțat directorul companiei, Adrian Criţ. El a mulțumit celor care au decis să reia lucrul, în ciuda manipulărilor liderilor e sindicat.

Cu toate acestea, doar puțin peste 150 de vehicule circulă pe traseele din Capitală.

23-01-2022
06:14

A patra zi de grevă la STB. Șoferii care au ieșit pe traseu, huiduiți de colegii greviști

Unii dintre angajații STB s-au adunat, duminică dimineața, la autobaza Titan, unda despre care primarul Nicușor Dan spunea sâmbătă că funcționează integral, pentru a protesta. Sindicaliștii cer demisia actualului director al STB.

Protestatarii au încercat să-și împiedice colegii să iasă cu mijloacele de transport în comun pe traseu. Mai mult, un șofer de autobuz care a plecat în cursă a fost huiduit de colegi, iar unii au lovit mașina.

Pentru a menține ordinea, a fost cerută intervenția jandarmilor. 

22-01-2022
18:21

Primarul Capitalei: Am primit deja reclamații despre intimidări și agresiuni ale liderilor sindicali

Primarul general al Capitalei anunță că depourile STB Colentina şi Titan funcţionează în integralitate. Nicuşor Dan a mai relatat într-o postare pe Facebook că la numărul de telefon dedicat au fost deja primite reclamaţii despre intimidări şi agresiuni ale liderilor sindicali la adresa şoferilor şi vatmanilor care vor să iasă pe traseu.

“Depourile STB Colentina și Titan funcționează în integralitate la această oră. Liniile de tramvai 14 și 21 au acum trafic în regim normal.

Salut decizia rezonabilă a vatmanilor și a șoferilor care respectă legea și hotărârea instanței și ies la muncă. Îi încurajez pe toți să reia rapid activitatea și să facă ceea ce e corect.

Am primit deja la numărul de telefon 0800.800.868 reclamații despre intimidări și agresiuni ale liderilor sindicali la adresa șoferilor și vatmanilor care doresc să muncească.

Mulțumesc polițiștilor că reacționează imediat la sesizări și sunt sigur că o vor face în continuare. Nimeni nu are dreptul să împiedice angajații STB să reia lucrul!

Vremea sindicalismului mafioto-politic în România a apus. Ce se întâmplă zilele astea este ultima zvâcnire a acestui tip de sindicalism, iar sindicatul condus de consilierul general PSD Petrariu își trăiește ultimele zile”, a scris edilul.

22-01-2022
18:12

Prefectul anunță că se implică pentru "asigurarea climatului de securitate"

Alexandra Vacaru, a dat asigurări că va recurge la “toate remediile legale” în vederea asigurării unui climat de securitate în Capitală, în contextul blocării transportului public de suprafaţă.

Prefectul Capitalei a menţionat că nerespectarea hotărârilor judecătoreşti reprezintă o încălcare a legii şi o atingere adusă ordinii de drept, iar executarea dispoziţiilor instanţelor de judecată reprezintă o componentă esenţială a statului de drept.

“Prefectul, ţinând cont de prerogativele legale privind exercitarea rolului constituţional de conducere a serviciilor publice deconcentrate, veghează permanent, împreună cu toate autorităţile implicate, la menţinerea climatului de pace socială.

Având în vedere discuţiile purtate la nivelul conducerii STB şi măsurile punctuale dispuse, în situaţia în care contextul existent va conduce la premisele afectării ordinii publice la nivelul Capitalei, lipsite de un serviciu esenţial pentru desfăşurarea în siguranţă a vieţii cotidiene, prefectul va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate, inclusiv de comunicare permanentă cu toate nivelurile instituţionale şi sociale”, se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Bucureşti.

22-01-2022
16:48

Poliția face anchetă în cazul autobuzului vandalizat

Poliția face acum anchetă în cazul autobuzului care a fost vandalizat la întoarcerea în autobaza Floreasca. Șoferul a ieșit astăzi pe traseu sfidând greva colegilor, iar aceștia s-ar fi răzbunat.

„Având în vedere imaginile difuzate în spațiul public, în care este observat un bărbat care lovește cu  piciorul ușă unui autobuz, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Secția 8 Poliție s-a sesizat din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere.

Sunt efectuate verificări în vederea identificării persoanei în cauză și aplicarea măsurilor legale”, transmite Poliția Capitalei.

22-01-2022
14:52

Șoferii STB care continuă greva pot fi concediați! Anunț oficial al primarului Nicușor Dan

A devenit oficial! Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan a transmis că şoferii STB care nu ies pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă.

“Există, pe de o parte, Codul Penal, care vorbeşte despre nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi găsiţi şi acolo limitele de sancţiuni, (…) pe de altă parte există un contract de muncă în care se prevăd drepturi şi obligaţii – obligaţia de a presta activitatea pentru care eşti plătit – şi sunt nişte sancţiuni graduale, inclusiv cea a desfacerii contractului de muncă”, a precizat Nicuşor Dan

Vă readucem aminte și că Tribunalul Bucureşti a dispus încetarea grevei salariaţilor de la STB, după ce au stabilit că aceasta este ilegală. 

22-01-2022
14:49

Număr unic de urgență pentru şoferii STB care nu sunt lăsați de colegi să iasă pe traseu. Nicușor Dan: „Vremea sindicalismului mafiot în România a apus”

Primăria Generală a Capitalei a pus la dispoziţia şoferilor STB împiedicaţi de colegii lor să iasă pe traseu în timpul grevei un număr de telefon.

Mai exact, la 0800800868 pot sesiza faptul că nu sunt lăsați să își facă treaba. Anunțul a fost făcut chiar de Nicuşor Dan.

„Vremea sindicalismului mafiot in România a apus, iar ce se întâmplă în zilele astea e ultima acţiune a acestui tipe de  sindicat mafioto-politic. Au fost şoferi şi vatmani care au înţeles nebunia in care acest sindicat îi ducea. Nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti e o infracţiune. În judecarea unei infracţiuni cu cât persişti mai mult, cu atât e mai grav. Salut faptul că Parchetul a început urmărirea penală.

S-au întâmplat azi în multe lucruri, ultimele zvâcniri ale acestui tip de sindicalism mafiot. Au fost oameni în depouri care au ieşit să îşi facă munca pentru care sunt plătiţi şi au fost intimidaţi până la agresaţi de reprezentanţi ai sindicatului. Acest lucru nu se poate întâmpla intr-un stat de drept şi nu poate rămâne fără urmări.

0800 800 868 este un număr unic lansat special pentru toţi acei soferi si vatmani care vor să iasă, dar sunt împiedicaţi de colegi ai lor. Este un număr în care păstrează confidenţialitatea persoanei care sună, dar garantat poliţia intervine imediat.

Vreau să promit ajutor juridic pentru orice persoană care se teme de acţiuni viitoare a sindicatului. Sindicatul acesta îşi trăieşte acum ultimele zile. Am fost în contact şi aseară şi azi dimineaţă cu mulţi oameni din STB pentru că există probleme STB şi trebuie să le discutăm corect, deschis şi să le rezolvăm”, a declarat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

22-01-2022
14:16

Ciprian Ciucu: Greva de la STB este imorală, penală şi politică

Primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, care este și preşedintele PNL Bucureşti, susține că greva de la STB este “imorală, penală şi politică”, solicitând PSD excluderea din partid a preşedintelui Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu.

Potrivit edilului, greva de la Societatea de Transport Bucureşti este “imorală”, pentru că a fost declanşată odată cu apariţia raportului de audit, care arată, pentru prima dată, că STB este “furată” de 30 de ani.

Ciprian Ciucu a mai subliniat că o hotărâre de instanţă de judecată este lege. “Cer PSD să se delimiteze de Petrariu, să îl excludă din partid şi să nu îi mai alimenteze acestuia ego-ul de vătaf care a controlat zeci de ani cea mai mare societate din Bucureşti”, a scris preşedintele PNL Bucureşti pe Facebook.

Într-o altă postare, Ciucu scrie că greva “a costat până acum STB 8.980.133 de lei” și le cere angajaților STB să revină la muncă.

22-01-2022
12:31

Adrian Criț: Dacă nu se reia activitatea, societatea poate intra în insolvenţă

Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă în jur de 20 milioane lei.

“Aceste pierderi pot fi cuantificate, din punctul meu de vedere, doar urmare a unui amplu audit economic făcut de către o companie foarte mare.

De ce? Pentru că nu îmi doresc ca angajaţi din cadrul instituţiei să facă această evaluare. Eu consider că, pentru transparenţă, şi faţă de publicul călător şi faţă de noi, şi pentru a nu diminua valoarea sau a avea diferenţe majore care să fie imputabile sau contestabile în instanţă, acest lucru făcut de o companie externă ar fi benefic.

Ca şi valoare, eu consider că urmare a acestor trei zile de grevă ilegală probabil aceasta se va situa undeva în jur de 20 de milioane de lei.

Asta în momentul de faţă. Gândiţi-vă şi la prejudiciile de imagine, la ce vor spune călătorii despre noi şi dacă nu cumva am pierdut suportul bucureştenilor, pentru că o companie finanţată de cetăţeni prin taxe, impozite, trebuie să-şi îndeplinească îndatoririle faţă de ei în primul rând”, a spus Criţ la B1TV.

Potrivit directorului STB, în cazul în care nu se reia activitatea, societatea riscă să intre în insolvență.

“Dacă noi nu ieşim în momentul de faţă la muncă, această societate poate intra în insolvenţă (…) Urmare a celor trei zile de grevă, prin diminuarea veniturilor, s-ar putea să nu mai avem din păcate bani pentru salarii, bani pentru plata utilităţilor, bani pentru alte cheltuieli necesare efectuării transportului public. Deci, sau ne începem activitatea, sau s-ar putea ca această companie să nu mai existe”, a mai precizat Criț.

De la ora 13.00, conducerea Societăţii de Transport Bucureşti s-a întâlnit într-o şedinţă pentru a estima pagubele provocate de greva angajaţilor.

“Să vedem ce se întâmplă. La ora 13:00 avem o şedinţă, la sediu. O să estimăm tot ceea ce înseamnă pierderi, ce identificăm în momentul de faţă, pentru că or să apară şi după 2 luni. E o şedinţă a conducerii”, a spus Criţ pentru Agerpres.

22-01-2022
11:30

Ce au pățit șoferii STB care au spart greva! Cum au ajuns numele lor pe panourile din depouri și autobaze

Situație incredibilă în cea de-a treia zi a grevei STB! Șoferii care au ieșit pe traseu au fost atacați în trafic. Agresorii au fost alți conducători auto care participă în continuare la grevă.

Incidentul s-a petrecut pe linia de autobuz 445, în zona Floreasca din Capitală. Șoferului prins în trafic i s-a spart și un geam al mașinii.

Sursa foto – facebook

Mai mult decât atât, în depouri și autobaze au fost afișate foi pe care sunt trecute numele celor care au spart greva. Este un fel de “panou al rușinii”, prin care se încearcă o intimidare evidentă

22-01-2022
08:05

15 vatmani au spart greva! Ce anunț a făcut directorul STB

A devenit oficial – nu mai puțin de 15 vehicule se află în traseu, potrivit datelor oferite de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ. Se întâmplă lucrul acesta în ciuda grevei angajaților, una care continuă chiar și în a treia zi. 

“La ora 8: 00 sunt 15 vehicule în traseu: – 2 vagoane de la Depoul Dudeşti, respectiv 401, 415, de pe linia 1; 5 vagoane de la Depoul Colentina, trei de pe linia 21 (-056, 016, 027), unul de pe linia 14 (123) şi unul de pe linia 36 (vagonul cu numărul 104); trei autobuze de la Giurgiului ( 6626 de pe linia 104; 6510 de pe linia 610; 4789 de pe linia 420); un autobuz de la Floreasca (6273, linia 442); două autobuze de la Obregia (4628 de pe linia 465 şi 6329 de pe linia 241) şi două autobuze de la Titan (4977 de pe linia 408 şi 4851 de pe linia 472)”, a spus Criţ

22-01-2022
08:03

Acuze dure ale unui șofer STB! „Din vară a fost pregătită greva, dacă nu mai demult”

Greva de la Societatea de Transport București ar fi fost pregătită încă din vară. Sindicatul reprezentativ a pus totul la cale, cel puțin așa a declarat un șofer sub protecția anonimatului pentru HotNews.ro.

Acesta a transmis că șoferii care au vrut nu au putut ieși pe teren deoarece nu li s-ar fi dat actele și cheile autobuzelor. Dacă insistau să facă acest lucru atunci  “aproape ar fi fost linșați” și le-ar fi fost făcute probleme în viitor.

Șoferul spune că principala nemulțumire nu este legată de salariu, ci de starea jalnică în care sunt mașinile. „Din vară a fost pregătită, dacă nu mai demult. Petrariu și sindicatul reprezentativ au pregătit greva. Nu s-au dat cheile de la mașini și actele – talon, licență de transport, licența de traseu. În a doua zi s-a întâmplat la fel.

Mai mult, cel care voia să iasă în traseu era numit de membrii sindicatului reprezentativ spărgător de grevă, iar acel șofer care ar fi dorit să iasă ar fi fost linșat aproape.

Vor să negocieze contractul colectiv de muncă, dar nu cu actuala conducere, ci cu angajator PSD, ca la Transporturi. Sindicatul reprezentativ nu vrea să negocieze cu PNL, ci cu PSD, de asta cere demisia directorului”, a transmis conducătorul auto. 

22-01-2022
06:15

A treia zi de grevă la STB. Trei tramvaie și 10 autobuze sunt, totuși, pe traseu

Sindicaliștii de la STB continuă și sâmbătă greva declanşată joi. Și asta în ciuda faptului că Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, pentru a doua oară, că protestul lor cu oprirea lucrului este ilegal. 

Din păcate, în continuare, cu toate că există o hotărâre a instanţei din care rezultă că greva este ilegală, angajaţii nu o respectă. Acesta este un atac concertat la siguranţa bucureştenilor, cu consecinţe majore referitoare la existenta în viitor a societăţii. Este un boicot împotriva siguranţei bucureştenilor, orchestrat pe linie sindicală, organizaţie care nu mai reprezintă vreun interes al angajaţilor.

Au avut întotdeauna doar interese proprii, în urma cărora societatea a ajuns în situaţia economică din momentul de faţă. Fără veniturile realizate urmare a prestării serviciului de transport public local de călători, societatea nu va mai putea funcţiona, prejudiciind în continuare locuitorii oraşului. Siguranţa locului de muncă pentru angajaţii societăţii, care îşi îndeplinesc îndatoririle faţă de bucureşteni, este grav afectată.

Fac apel la conştiinţa acestora să iasă pe traseu cu gândul la familiile lor, la nevoia de mobilitate a populaţiei. Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri seara Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva de la STB, în special a liderului sindical Vasile Petrariu”, a declarat, sâmbătă dimineaţă, directorul STB Adrian Criţ, citat de Agerpres.

21-01-2022
17:26

Nicușor Dan, declarații după negocierile eșuate

Primarul Capitalei a precizat că dialogul care trebuia să aibă loc a durat doar cinci minute și nu s-a rezolvat nimic, deoarece singurul lucru care a fost cerut a fost demisia șefului STB, lucru calificat de edil drept „infantil”.

De asemenea, Nicușor Dan a precizat că greva este ilegală și angajații STB trebuie să știe că comit o infracțiune pentru că nu respectă deciziile tribunalului.

„Dialogul nu a putut avea loc pentru că Sindicatul nu are revendicări reale cu oamenii din STB, acele probleme reale.

Solicit Parchetului să ia măsuri în contextul grevei ilegale.

Fac un apel la rațiune către toți șoferii și vatmanii din STB, avem două hotărâri judecătorești executorii, sute de persoane afectate. Cine nu le execută săvârșește o infracțiune”, a precizat el.

Totodată, el a spus că nu vrea să discute cu reprezentanții sindicatului.

Putem rezolva problemele printr-o discuție civilizată, fără să șantajăm prin împiedicarea bucureștenilor să își desfășoare o viață normală. Nu vreau să discut cu reprezentanții unui sindicat care au dus o categorie de oameni într-o zonă penală.

Discuția a durat cinci minute, tot ce au cerut a fost demisia șefului STB”, a spus primarul.

În replică, liderul sindicaliştilor l-a acuzat pe primarul general că nu a stat nici “un minut” la discuţii.

„Concluzia discuţiilor e una singură. Domnul primar general a pozat la televizor că vrea să medieze o discuţie şi a pus condiţia că preşedintele sindicatului transportatorilor nu trebuie să participe la această discuţie. În condiţiile astea, e normal că colegii s-au ridicat de la masă şi au plecat.

Domul primar general nu a stat cu noi nici măcar un minut. Nu a intenţionat niciodată să rezolve acest lucru. Lucrul ăsta nu face decât să escaladeze conflictul. Aceste declaraţii şi poziţii belicoase care invită şi instigă nu ajută cu nimic”, a spus Vasile Petrariu (PSD).

Acesta a mai spus şi că aşteaptă decizia tribunalului şi că “salariaţii vor decide ce vor face în perioada următoare.”

21-01-2022
16:51

Negocierile de la 18:00 dintre Nicușor Dan și șefii de depouri au eșuat

Liderul de sindicat al protestului STB a declarat că Nicușor Dan nu i-a acceptat prezența în sala de negocieri, iar colegii săi s-au ridicat de la masa discuțiilor. Drept urmare, nu s-a ajuns nici de această dată la un consens.

”Colegii s-au ridiciat de la masă si au plecat. Nu a stat de vorba nici macar un minut. După o zi in care tranportul public a fost blocat, soluțiile erau legate de dialog, simplu. Așteptăm de la tribunal decizia, este in pronuntare.

In continuare colegii vor decide ce vor face. Călătorii sa inteleaga ca nu este doar vina noastră. Toate adresele pe care le-am facut au fost de pomană”, a declarat liderul sindicatului care a declanșat greva STB, Vasile Petrariu.

21-01-2022
15:23

Nicușor Dan va purta noi discuții cu șefii de depouri. După Ciolacu, și AUR cere demisia primarului Capitalei

Noi discuții vor avea loc între Nicușor Dan și șefii de depouri, acestea fiind programate la ora 18:00. Între timp, AUR și-a exprimat susținerea față de angajații STB și cere demisia primarului general.

”Suntem alături de ei și de toți angajații din România care luptă pentru drepturile lor legale”, a declarat co-președintele AUR, George Simion.

Totodată, o delegație AUR s-a întâlni vineri cu liderii greviștilor de la STB.

21-01-2022
13:18

Primarul Capitalei explică de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului

Primarul Capitalei a explicat de ce nu i-a răspuns la telefon prefectului Alexandra Văcaru atunci când aceasta l-a sunat miercuri seară pentru a vorbi despre situația grevei de la STB.

“Suntem într-o situație de criză. Alaltăieri seară am vorbit cu foarte multă lume pentru că anticipam criza care urma.

Nu am vorbit si cu doamna prefect deși am văzut apelul său, pentru că se făcuse târziu și domnia sa are atribuții limitate în această chestiune.

Am vorbit cu poliția, cu viceprimarul, cu foarte multă lume pentru a realiza lucrurile de care aveau bucureștenii nevoie – polițiști în intersecții, informare în stații că nu mai vin mijloacele de transport.

Am fost conectat cu toate instituțiile, cu domnia sa am vorbit la 6 dimineața ieri”, a precizat Nicușor Dan.

Alexandra Văcaru, prefectul Capitalei, a încercat să îl contacteze pe Nicușor Dan, deoarece avea informații despre greva de la STB.

“Telefonic, am reușit să iau legătura doar în această dimineață, după ora 6.00, cu domnul primar general. Am încercat și în cursul serii (de miercuri – n.r.) să-l sun pe domnul primar.

Aveam semnale (despre greva de joi – n.r.), am discutat cu diverse autorități încă din cursul serii, domnul primar general nu mi-a răspuns aseară, mi-a răspuns după ora 6.00 dimineața”, a fost declarația prefectului Alexandra Văcaru, joi, într-o conferință de presă, la câteva ore după ce a fost declanșată greva STB.

Aceasta a mai menționat că a vorbit joi dimineață cu primarul Nicușor Dan, dar nu a spus care au fost concluziile discuției.

21-01-2022
13:02

Marcel Ciolacu cere demisia primarului Nicușor Dan

Marcel Ciolacu i-a cerut demisia primarului Nicușor Dan.

“Părerea mea nu e de susținere,  e ‘fie pleacă acasă Nicușor Dan'”, a declarat tranșant Marcel Ciolacu.

Reacția președintelui social-democrat vine după ce Nicușor Dan le-a cerut liderilor PSD să aleagă una dintre cele două opțiuni, fie să retragă sprijinul politic pentru funcția de consilier general din CGMB a liderului sindicaliștilor STB, Vasile Petrariu, fie să susțină manifestația.

“Cer Partidului Social Democrat să se pronunţe, pentru că noi avem o grevă care paralizează Bucureştiul şi afectează sute de mii de bucureşteni, organizată de un consilier general PSD. Un om care şi-a câştigat mandatul pe lista PSD. Şi atunci cer PSD să se pronunţe pe una din două opţiuni, fie susţine această manifestaţie care paralizează oraşul, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă”, a declarat vineri dimineață primarul Capitalei.

21-01-2022
12:52

Tribunalul București: "Greva de la STB a fost declanșată ilegal"

Tribunalul București a decis că greva generală de la STB a fost declanșată ilegal.

Prin urmare, instanța a dispus încetarea grevei și reluarea imediată a activității. Decizia nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs în 5 zile. Totuși, aceasta este executorie.

Aceasta este cea de-a doua decizie dată de instanță împotriva angajaților de la STB. Prima a fost dată joi, când a decis suspendarea grevei.

Cu toate acestea, sindicaliștii nu au respectat prima decizie a instanței. Ba mai mult, au refuzat și vineri să iasă pe traseu.

Rămâne de văzut dacă aceștia își vor relua activitatea, în urma deciziei instanței.

21-01-2022
07:49

Nicușor Dan: ”Cine nu respectă legea, săvârșește o infracțiune”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, i-a avertizat vineri pe șoferii și angajații STB care nu respectă hotărârea judecătorească (HJ) privind reluarea activității că săvârșesc ”o infracțiune”.

”Discuțiile, negocierile urmează dar suntem în momentul în care legea și hotărârea judecătorească trebuie aplicate. Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie, obligatorie, săvârșește o infracțiune”, a spus Nicușor Dan, într-o conferință de presă organizată la sediul STB.

În viziunea edilului, greva de la STB este un ”irațională”: ”Să nu reiei lucrul în aceste condiții, riscând pierderea contractului de muncă și condamnare penală este o atitudine irațională pe care nu o înțeleg”, adaugă primarul.

Acesta mai anunță, la ora 12.00, o întâlnire cu șefii de autobaze și depouri pentru a le aduce la cunoștință Hotărârea Judecătorească și pentru a afla de la ei ce probleme pot fi rezolvate. Nicușor Dan a făcut și un apel la PSD, partid din care provine liderul de sindicat Vasile Petrariu. 

”I-am convocat azi la ora 12:00, la sediul Primăriei București, pe șefii de autobaze și depou. 20 de persoane care sunt membri în conducerea instituției STB.  I-am convocat pentru 2 motive: 1. Să le transmită angajaților decizia noastră de aplicare a legii și a HJ și 2. Să înțeleg care sunt acele probleme care pot să fie rezolvate.

Nu se pune problema ca într-un stat de drept să nu aplicăm o HJ. Și i-am chemat și ca să înțeleg care sunt acele probleme care trebuie rezolvate.

Noi avem o grevă care paralizează Bucureștiul organizată de un consilier general PSD. Un om care și-a câștigat mandatul pe lista PSD.

Cer PSD să se pronunțe pe una din 2 opțiuni: fie susține manifestația, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu care a organizat această grevă”, a mai spus Nicușor Dan.

21-01-2022
05:36

Sindicaliștii STB cer demisia directorului general. Reacția acestuia: ”Suntem deschiși dialogului”

Mihai Trancă, liderul sindicatului liber STB, spune că angajații companiei de transport ar putea reveni la muncă în cazul în care directorul general, Adrian Criț, își va da demisia.

”Colegii mei spun că în momentul în care directorul generl isi va da demisia, atunci putem discuta și despre alte revendicări. Dacă directorul general își prezintă demisia, în secunda următoare toți colegii mei sunt la locul de muncă”, a spus Trancă la Digi24.

În ceea ce-l privește, șeful companiei spune că sindicaliștii nu au dreptul, conform contractului, să ceară demiterea directorului.

Adrian Criț spune că este deschis dialogului cu sindicaliștii și face un apel la șoferi să revină la locul de muncă.

”Din păcate, suntem în aceeași situația ca și ieri. Suntem deschiși dialogului. De asemenea, ne cerem scuze pentru locuitorii zonei metropolitane. Suntem deschiși dialogului cu reprezentanții sindicatului. Există o sentință judecătorească care e executorie.

Angajații trebuie să înțeleagă că din cauza unor jocuri ale liderilor de sindicat își periclitează locul de muncă.

Așa cum obligația are niște obligații față de cetățeni, așa și angajații au niște obligații față de scocietate.

Ieri a existat o decizia de suspendare a grevei. Din păcate, la cererea liderilor.. În acest moment, executorii jude merg la fiecare sediu…

Azi, instanța se va pronunța asupra legalității acestei acțiuni. Consider că este o acțiune ilegală.

Despre demisie, eu pot să spun un lucru în contractul colectiv de muncă, la articolul 75 al. 1 este prevăzut că sindicatul nu poate solicita revocarea directorului general. Cred că cineva a încălcat acest contract”.

21-01-2022
05:11

Greva STB continuă și vineri. Șoferii de autobuze, troleibuze și tramvaie nu au ieșit pe traseu

Greva de la Societatea de Transport București (STB) continuă și vineri, în ciuda deciziei instanței de suspendare a protestului.

Pentru a doua zi consecutiv, niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă la prima oră a dimineții.

De la primele ore ale dimineții, primarul Nicușor Dan s-a deplasat la sediul STB, unde urmează să aibă discuții cu angajații și conducerea STB pentru reluarea circulației.

”Nu a ieșit nicio mașină până la ora 6 dimineața. Nu știm la ce oră ar putea ieși sau dacă vor ieși mașinile pe traseu”, au declarat, vineri, reprezentanții STB, contactați de HotNews.

Încă de joi seara, STB a anunțat că e foarte posibil ca nici vineri să nu iasă pe traseu autobuzele, troleibuzele și tramvaiele, în București.

20-01-2022
20:17

Directorul STB a depus plângere penală

Directorul STB a depus plângere penală pentru greva de joi, împotriva sindicașiștilor. Plângerea a fost depusă la Bridgada Transporturilor, iar ea vizează încălcarea legii dialogului social.

Ulterior, aceasta va ajunge la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

STB acuză că nu au existat pașii pentru o grevă legală. 

Dacă se dovedește că este așa, iar cei care au organizat greva se fac vinovați, ei pot plăti o amendă sau pot petrece chiar între o lună sau un an în închisoare.

20-01-2022
18:42

Mesajul STB pentru angajații în grevă. Ce solicită compania

Societatea de Transport București a transmis un comunicat, joi seară, în care îi anunță pe angajați că trebuie să respecte decizia Tribunalului București, iar activitatea trebuie reluată imediat.

„Ca urmare a hotărârii Tribunalului București prin care instanța de judecată dispune suspendarea grevei declanșate la Societatea de Transport București STB SA și reluarea de îndată a activității, angajații societății au obligația de a respecta decizia instanței și de a ieși în traseu conform itinerariului și foii de parcurs”, a transmis compania.

Mai mult, STB a transmis că le cere în mod public angajaților să își reia activitatea, în timp ce le dă asigurări bucureștenilor că vor fi luate „toate măsurile legale posibile” pentru ca autobuzele, troleibuzele și tramvaiele să revină pe trasee.

„STB SA face apel la simțul de responsabilitate al angajaților săi și le solicită în mod public acestora să reia imediat activitatea de transport public.

De asemenea, îi asigurăm pe bucureșteni că vom lua toate măsurile legale posibile pentru revenirea la normalitate”, a mai informat compania.

20-01-2022
18:27

Nicușor Dan avertizează că cine nu merge mâine la muncă va suporta consecințele

Primarul Capitalei a transmis că orice persoană care nu se supune deciziei de joi a Tribunalului din București, care a suspendat greva STB, comite o infracțiune.

„Decizia e executorie. Orice persoană care nu respectă decizia săvârșește o infracțiune. Nu vreau să individualizăm persoanele care nu respectă legea.

În continuare, liderul de sindicat circulă din depou în depou și amăgește vatmanii că hotărârea nu e executorie.

De mâine, cine nu va ieși, o să răspundă”, a spus el, la Digi24.

Criticile la adresa liderului de sindica au continuat, Nicușor Dan acuzându-l pe acesta că a incitat la o grevă nelegală.

De asemenea, el a precizat că a depus deja o plângere penală pentru acțiunile de ieri, și o alta urmează să fie înaintată mâine dimineață.

„Suntem deschiși la dialog cu oricine din STB, nu prin intermediul acestui lider penal, care a incitat la o grevă nelegală. Incită la nerespectarea unei decizii judecătorești.

Plângerea penală e depusă pentru acțiunile de ieri. Cea pentru instigările de azi va fi depusă mâine.

Vinovatul în întregime e liderul de sindicat și ceilalți lideri. Vor să întrerupă eficientizarea din STB.

În starea de alertă nu se fac greve. Opinia publică trebuia să fie anunțată. E un serviciu public esențial și trebuia asigurat o treime din serviciu”, a mai declarat el.

Greva STB e „în mod clar o infracțiune”, spune Nicușor Dan, care a mai precizat și că aceasta aduce pierderi de trei milioane de lei pe zi.

„E în mod clar o infracțiune și o pagubă de trei milioane de lei pe zi produsă pentru operatorul de transport.

De mâine vor face toate demersurile pentru a avea comunicarea corectă cu vatmanii și șoferii”, a mai spus primarul.

Ulterior, într-o intervenţie la TVR, Dan a mai precizat şi că vineri dimineaţa, un executor judecătoresc se va prezenta la autobază şi “va înștiința oficial că există această hotărâre executorie și că cine nu respectă săvârșește o infracțiune în mod individual”.

 

20-01-2022
17:22

Mihai Trancă, lider la Sindicatul Liber din STB, ridică miza: cere și demisia directorului, pe lângă majorările de salarii

Mihai Trancă, de la Sindicatul Liber din STB, a declarat pentru FANATIK că oamenii sunt deciși să continue protestul și că vineri, mai mult ca sigur, nu se va ieși pe traseu.

„Oamenii se simt jigniți de atitudinea directorului general al STB și nu vor reveni la lucru până când nu-și dă demisia și le acceptă majorările salariale. Hotărârea instanței nu produce efecte juridice până ce motivarea nu este redactată și trimisă părților”, a declarat Trancă.

20-01-2022
17:14

Protestul STB nu a fost suspendat nici după decizia instanței. Greva ar putea continua vineri

Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele STB nu au ieșit pe traseu nici după ce Tribunalul București a decis suspendarea grevei.

Potrivit liderului sindical Constantin Băltărețu, în această seară nu va mai ieși niciun șofer pe traseu, pentru că „nu vor să pună în pericol sănătatea oamenilor”. El a adăugat că pentru ziua de vineri nu s-a luat încă o decizie cu privire la continuarea protestului.

De asemenea, a spus Băltărețu, hotarârea instanței de suspendare a grevei va fi atacata în apel.

Cu toate acestea, potrivit surselor FANATIK, ale căror informații despre protestul de joi au fost confirmate de realitate, greva de la STB va continua și vineri.

20-01-2022
15:51

Nicușor Dan solicită ca decizia instanței să fie pusă în aplicare

Primarul solicită ca decizia să fie „pusă în aplicare de urgență”, iar toate mijloacele de transport în comun din Capitală să plece din depouri către stații.

Totodată, acesta a precizat că speră să nu existe sfidări ale instanței, iar autobuzele, tramvaiele și troleibuzele să înceapă să circule.

„Lucrul trebuie reluat imediat, iar mijloacele de transport să fie puse în funcțiune ca să deservească bucureștenii.

Sper că nimeni – niciun lider de sindicat, niciun sindicalist controlat politic – nu va îndrăzni să sfideze o decizie a instanței și să incite în continuare la grevă”, a scris el, pe Facebook.

Nicușor Dan a avut un mesaj și pentru Vasile Petrariu, liderul de sindicat, căruia i-a transmis că va avea soarta lui Ion Rădoi.

„Pentru liderul de sindicat membru PSD, Vasile Petrariu, am un mesaj foarte clar: va avea soarta lui Ion Rădoi.

Liderii sindicali care reprezintă forțe politice și nu salariați, care își folosesc pozițiile sindicale pentru interese personale și pentru interesele politicienilor care-i manevrează nu pot avea parte de respectul bucureștenilor”, a mai scris primarul.

 

20-01-2022
14:04

Greva STB a fost suspendată de tribunal

Greva STB a fost suspendată de Tribunalul din București, care a decis că transportul public trebuie reluat imediat.

Decizia a venit după aproape o jumătate de zi în care mijloacele de transport în comun nu au mers în oraș, din cauza unei greve totale.

20-01-2022
09:47

Tribunalul București judecă la ora 14.00 cererea conducerii STB de suspendare a grevei

După cum au anunțat șeful STB, Adrian Criț și edilul Capitalei, Nicușor Dan, la Tribunalul București a fost depusă o cerere în care se solicită judecătorilor suspendarea grevei declanșate de sindicaliști.

Instanța a stabilit termen de judecată a acestei cereri ora 14,00.

Tot joi, într-un alt proces deschis la tribunal, STB solicită ca magistraţii să constate nelegalitatea protestului organizat de angajaţii STB. Data acestui proces este ziua de vineri, 21 ianuarie.

20-01-2022
06:56

Nicușor Dan, prima reacție după greva STB: ”Șoferii au căzut în plasa unor manipulări care au un substrat politic”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a avut prima reacție după greva declanșată joi dimineața la Serviciul de Transport București. Edilul spune că vorbim de o acțiune gravă, ilegală, care afectează sute de mii de oameni.

De asemenea, primarul lansează acuzații în direcția liderilor de sindicat. Nicușor Dan spune că ”șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic”.

”O acțiune foarte gravă care afectează foarte mulți bucureșteni: elevi, pensionari, oameni care trebuie să meargă la lucru. Este o grevă ilegală pentru că ne aflăm în stare de alertă. Este o stare de alertă și în stare de alertă nu se fac greve.

Există o obligație legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime. Acțiunea în instanță este scrisă, este depusă la Tribunalul București, prin STB, prin care se spune că acțiunea e ilegală, se cere reluarea lucrului. 

Această grevă este o activitate care afectează viața a sute de mii de bucureșteni. Nu este o grevă spontană așa cum se afirmă. Este o grevă orchestrată de sindicatul reprezentativ. Avem o plângere penală împotriva acestora.

Dincolo de greva sindicatelor este o grevă politică, a domnului Petrariu, care este un consilier PSD. Îmi pare rău că șoferii au căzut în plasa acestor manipulări care au un substrat politic.

Fac un apel la șoferi să reia activitatea pentru că se afectează viața a sute de mii de bucureșteni. Vreau să le transmit șoferilor că sunt deschis la un dialog cu ei, dar nu prin intermediul liderilor de sindicat. Îi aștept la discuții prin reprezentanții lor.

În ceea ce privește STB, vreau să vă spun că am făcut toate eforturile pentru a ține în viață această companie. Când am venit la primărie, datoriile erau de 1,2 miliarde de lei. Sunt multe bunuri sechestrate de ANAF. În momentul acesta, cu sprijinul guvernelor Orban, Cîțu, Ciucă, datoria STB este de 760 de milioane de lei, o datorie care este reeșalonată cu ANAF. Nu există un risc ca societatea să intre în faliment.

Această societate trebuie optimizată și nu vom renunța la a face acest lucru. Nu vom renunța la controlul pe care legea ni-l permite prin Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară”, a spus Nicușor Dan.

Transportul public în comun al STB, autobuze, troleibuze și tramvaie, nu circulă joi dimineață, în urma unor proteste cu care sindicaliștii au amenințat deja de miercuri.

Sutele de angajați ai instituției sunt nemulțumiți de condițiile de muncă din cadrul companiei și cer salarii mai mari.

ADVERTISEMENT

Grevă la STB! Autobuzele, troleibuzele și tramvaiele nu circulă joi dimineață

Se anunță o zi de coșmar pentru traficul din Capitală. O grevă spontană a fost declanșată încă de la ora 7.00 la STB. Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti spun că nu vor mai ieşi cu mijloacele de transport în comun pe traseu.

Aceștia sunt nemulţumiţi atât de salarii, cât şi de condiţiile de muncă şi cer renegocierea contractului colectiv de muncă şi demiterea directorului general.

ADVERTISEMENT
  • 1.450 de mijloace de transport trebuiau să circula joi dimineața în Capitală
  • 0 mijloace de transport sunt pe traseu din cauza grevei generale

Directorul STB: Greva este ilegală! Vom sesiza Tribunalul București

În ceea ce-l privește, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, spune că angajații sunt manipulați de liderii de sindicat. El spune că protestul este ilegal și că va sesiza Tribunalul București.

ADVERTISEMENT

”Anumiți lideri sindicali au vrut să speculeze situația. Pot spune un singur lucru: angajații noștri au un contract de lucru valabil, conform căruia trebuie să-și îndeplinească obligația față de cetățeni.

Veniturile respectă programul de transport, veniturile sunt majorate de anul trecut cu 10%. Condițiile de muncă ale angajaților încep să fie îmbunătățite.

ADVERTISEMENT

Bucureștenii nu trebuie să sufere. Orice discuție poate fi purtată pe seama contractului colectiv de muncă. Incompatibilitățile în care se află unii lideri din sindicat,

Sindicatul spune ceva despre furtul de combustibil, acolo unde e parte? Spune ceva despre faptul că salariile din ultimii 4 ani s-au dublat în ultimii 4 ani? Avem salarii cu 30% mai mari decât în Voluntari? Haideți să nu mai manipulăm angajații.

Această grevă generală este ilegală. Există documente care vor sta la baza unei plângeri penale îndreptate împotriva unor lideri care au stat la baza mișcării. Vreau ca unii angajați să înțeleagă că sunt manipulați.

Bucureștenii nu trebuie să fie privați de transportul public. Angajații STB trebuie să muncească dacă vor salariile mărite.

La ora 9 vom sesiza tribunalul, cu privire la această grevă generală, pentru suspendarea ei. Există conexiuni directe prin care domnul Petrariu și alți lideri de sindicat au provocat această grevă. Obligația legală era să scoată pe traseu cel puțin 30% din utilaje”, spune Criț.

STB îşi cere scuze bucureştenilor pentru situația creată

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a emis un comunicat în care își cere scuze față de bucureșteni pentru situația creată.

”Având în vedere că, în dimineața zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaților, TPBI face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.

TPBI regretă situația apărută și prezintă scuze bucureștenilor și ilfovenilor, cerând operatorului de transport să respecte drepturile locuitorilor asigurând cel puțin o treime din capacitatea de transport pe liniile operate”, anunță TPBI, pe Facebook.

Conducerea STB: ”Oprirea lucrului în starea de alertă și în perioada pandemiei este ilegală”

”Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situația actuală de stare de alertă, cu incidență crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală și produce un deserviciu uriaș populației Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA și angajații operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători.

În urma acțiunii de protest și a suspendării circulației vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alți operatori pentru a asigura câteva linii esențiale. Menționăm că echipa de monitorizare TPBI este pe teren încă de la prima oră, pentru a observa situația direct și pentru a dispune de măsuri pentru sprijinirea călătorilor și remedierea problemelor în timp util”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: