News

PSD, ALDE și Pro România, o nouă alianță. Anunțul făcut de Tăriceanu

06.06.2020 | 14:48
PSD ALDE si Pro Romania o noua alianta Anuntul facut de Tariceanu
ADVERTISEMENT

PSD, ALDE și Pro România discută formarea unei noi alianțe politice, a anunțat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

PSD, ALDE și Pro România, o nouă alianță politică

Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE, a confirmat, pentru România TV, că partidul său poartă discuții cu PSD și Pro România pentru a forma o alianță politică pentru alegerile locale și parlamentare.

ADVERTISEMENT

„Credem că avem o şansă reală la următoarele alegeri mergând într-o coaliţie de centru-stânga”, a declarat președintele ALDE.

Călin Popescu Tăriceanu a spus, cu această ocazie, că reprezentanții celor trei partide au adus în discuție și depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Orban.

ADVERTISEMENT

„Mai discutăm şi despre depunerea unei moţiuni de cenzură având în vedere neputinţa şi incompetenţa acestui guvern.

Planurile anunțate de Tăriceanu

Cei de la PSD au pus problema, după părerea mea foarte corect, că, dacă PNL nu va respecta legea referitoare la majorarea punctului de pensie cu 40%, acesta este un motiv suplimentar de depunere a unei moţiuni de cenzură”, a mai spus Tăriceanu.

ADVERTISEMENT

Șeful ALDE este de părere că, dacă o eventuală moțiune de cenzură va fi votată, următorul guvern va avea o viaţă „foarte scurtă”, menirea acestuia fiind mai degrabă cea de a organiza alegerile viitoare.

„Cu un guvern monocolor, cu un guvern de coaliţie de centru, de stânga, de dreapta, etc, inclusiv un guvern de uniune naţională.

ADVERTISEMENT

Dar timpul este foarte scurt şi cred că nu ne putem permite să ducem alegerile parlamentare, să ţinem o campanie electorală de şase luni în condiţiile crizei economice care afectează România şi toate economiile mondiale după criza coronavirusului.

(…) Formula unui guvern de uniune naţională nu este o formulă greşită. Totul depinde însă de conjunctură. Având în vedere că alegerile viitoare parlamentare sunt foarte apropiate, cred că alcătuirea unui guvern de uniune naţională va fi o operaţiune mai complicată.

La căderea Guvernului Orban, trebuie să ne gândim imediat la un guvern care trebuie să aibă drept misiune exclusiv organizarea alegerilor, un guvern cu viaţă foarte scurtă de două, trei luni şi apoi, în funcţie de rezultatul alegerilor, de rezultatul voinţei populare exprimate prin vot, se pot găsi alte formule”, a mai spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Declarația lui Tăriceanu vine după ce preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spunea în urmă cu o săptămână că își dorește încheierea unei alianţe cu Pro România și ALDE.

În acest context, un sondaj INSCOP, realizat de curând, a arătat că PSD nu a mai trecut de pragul de 25%, în timp ce ALDE nu trece de pragul electoral de 5%.

ADVERTISEMENT