News

PSD îi cere premierului anularea stării de alertă. Rafila promite că vom scăpa de restricții, din aprilie. Update

PSD cere premierului Nicolae Ciucă să nu mai prelungească starea de alertă. De cealaltă parte, Rafila spune că ridicarea restricțiilor trebuie făcută în funcție de cazurile de la ATI.
21.02.2022 | 15:22
PSD ii cere premierului anularea starii de alerta Rafila promite ca vom scapa de restrictii din aprilie Update
ADVERTISEMENT
21-02-2022
13:13

Ce spune ministrul sănătății despre relaxarea restricțiilor

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, pare a nu fi de acord cu solicitarea făcută de partidul din care face parte, PSD, care i-a solicitat premierului Nicolae Ciucă anularea stării de alertă.

Alexandru Rafila spune că ”vom putea vorbi despre ridicarea restricțiilor când vom avea o scădere accelerată a cazurilor de la ATI”. De asemenea, ministrul sănătății a dat asigurări că nu va mai exista și un val șase al pandemiei.

”Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii şi să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timişoara”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Totodată, ministrul a subliniat că o primă măsură de relaxare ar însemna renunțarea la purtarea măștii în exterior, însă nu și în spaţiile aglomerate.

”Eu cred că o primă măsură va fi legată de renunţarea utilizării măştilor în exterior, mai puţin în spaţiile aglomerate, şi este o măsură de bun simţ şi ulterior alte măsuri. (…) Ne dorim să avem un calendar clar, care să ţină cont de nişte indicatori măsurabili şi care să permită o reluare şi sustenabilitatea, că una este să reiei şi altceva este să menţii sustenabilă o anumită decizie cât mai mult timp, aşa cum ne dorim cu toţii”, a mai spus Rafila.

Reamintim că renunțarea la starea de alertă ar însemna anularea tuturor restricțiilor în vigoare.

Starea de alertă mai este valabilă până pe data de 8 martie, dar iată că PSD nu mai consideră necesară prelungirea ei. În schimb, ”poate ar fi fost oportun să avem o stare de urgență pe energie”, a afirmat liderul partidului într-o conferință de presă, din Parlament.

De asemenea, liderul Camerei Deputaților a precizat că nu a vorbit despre subiect cu ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Anularea stării de alertă ar însemna renunțarea la restricții.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu: ”Poate ar fi fost oportun să avem o stare de urgență pe energie”

”Poate ar fi fost util să avem o stare de alertă pe energie. Eu nu am discutat nici cu domnul Rafila, nici cu premierul Nicolae Ciucă.

Când eram în opoziție am comentat că suntem defazați de restul Europei.Avem o imunitate că ne-am îmbolnăvit, cred că depășim restul Europei.

ADVERTISEMENT

Știți foarte bine că sunt un susținător al vaccinării și cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze măcar cu o doză. Mă bucur că domnul premier a împărtășit multe din propunerile PSD”, a spus Marcel Ciolacu în Parlament.

Rafila: ”Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual”

Solicitarea social-democraților vine la scut timp după ce ministrul sănătății a spus că măsurile de relaxare trebuie luate gradual, deoarece trebuie urmărită evoluția situației internărilor din spitale.

ADVERTISEMENT

”Măsurile de relaxare totdeauna trebuie luate gradual, mai ales că suntem într-o situaţie – aşa cum v-am explicat – în care scăderea numărului de cazuri nu s-a corelat cu o scădere la fel de rapidă a numărului de cazuri internate în spital şi mai puţin s-ar corela cu numărul de cazuri în secţiile de terapie intensivă. (…)

Aşteptăm ca şi aceşti indicatori să intre într-o scădere constantă, încât să permită ridicarea acestor măsuri. Grija, întotdeauna, este legată de asigurarea capacităţii de acordare a asistenţei medicale şi, în mod evident, nimeni nu vrea restricţii, toată lumea vrea relaxări.

ADVERTISEMENT

Şi noi vrem acest lucru şi Guvernul vrea acest lucru. Lucrul acesta trebuie făcut şi ţinând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România”, a declarat Alexandru Rafila, tot într-o conferință de presă.

De altfel, la începutul lunii februarie, Rafila era de altă părere. Că starea de alertă nu ar mai fi necesară de luna viitoare.

“Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă.

Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru”, spunea Alexandru Rafila, într-o altă declarație de presă.

ADVERTISEMENT