News

Ministrul Alexandru Rafila vine cu veşti bune: “Din martie, e posibil să renunţăm la mască şi certificat”

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi seară că în luna martie s-ar putea renunța la unele dintre principalele măsuri ale pandemiei: masca de protecție și certificatul Covid.
11.02.2022 | 07:45
Ministrul Alexandru Rafila vine cu vesti bune Din martie e posibil sa renuntam la masca si certificat
ADVERTISEMENT

România începe să se orienteze către măsuri de relaxare, asemeni altor țări europene, cel puțin un astfel de lucru dă de înțeles ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

El a abordat din nou un subiect despre care a mai vorbit: posibilitatea renunțării la marea majoritate a restricțiilor, din martie. Ministrul a precizat că în prima lună a primăverii s-ar putea ca românii să nu mai fie nevoiți să poarte mască de protecție și să prezinte certificatul Covid pentru accesul în anumite locații.

ADVERTISEMENT

Rafila: ”Nu excludem apariția de noi variante Covid”

Totuși, Alexandru Rafila a subliniat că pentru a ajunge în acest punct se va ține și de evoluția cazurilor de coronavirus, din ultima vreme. ”Restricțiile trebuie ridicate gradual” a mai punctat oficialul.

”Scăderea o să fie la fel de repede precum creșterea. Cred că în luna martie o să putem renunța la mască. Tot din martie e posibil să renunțăm și la certificat.

ADVERTISEMENT

Cam în trei-patru săptămâni e posibil să înregistrăm o scădere a numărului de cazuri. Ultimele restricții care o să fie ridicate sunt referitoare la masca în interior. Restricțiile trebuie ridicate gradual.

Însă nu excludem apariția de noi variante, care pot afecta grupuri importante de oameni”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Rafila: ”Eu aștept şi ridicarea stării de alertă”

În urmă cu câteva zile, ministrul susținea la un alt post TV că specialiștii vor urmări și manifestarea tulpinii Omicron pentru a adopta relaxări. De altfel, el și-a exprimat dorința de anularea a stării de alertă, care este valabilă în România încă din 2020.

”Mă gândesc de mai mult timp şi eu. Sunt un om echilibrat şi chiar dacă îmi place să fiu optimist îmi place să nu fiu hazardat în opinii. Opinia mea este că până la sfârșitul lui martie am putea să scăpăm de marea majoritate a restricțiilor, dacă intrăm pe un trend descrescător şi dacă situaţia asistenței medicale spitalicești nu mai pune niciun fel de probleme. 

ADVERTISEMENT

Dacă se dovedeşte şi în România așa cum s-a dovedit şi în alte ţări că tulpina Omicron produce infecții ușoare, banale la marea majoritate a oamenilor, sigur că restricţiile vor fi ridicare.

Eu aștept şi ridicarea stării de alertă. Sfătuiesc românii să mai avem răbdare şi poate ne gândim cum să reluăm şi diferite tipuri de activități”, a declarat Alexandru Rafila și la Antena 3.

ADVERTISEMENT