News

PSD evită să propună un ministru la Apărare. Ciolacu speră să paseze MApN către PNL

Marcel Ciolacu evită să propună un nou ministru la Apărare, preferând să paseze ministerul către PNL. PSD ar dori la schimb Ministerul Energiei.
25.10.2022 | 16:45
PSD evita sa propuna un ministru la Aparare Ciolacu spera sa paseze MApN catre PNL
Marcel Ciolacu vizează un schimb ministerial. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării pare un adevărat cartof fierbinte pentru politicieni în acest moment, în contextul în care la granița României are un loc războiul din Ucraina.

Marcel Ciolacu evită să numească un nou ministru la Apărare

Cu experiența demisiei lui Vasile Dîncu în față, Marcel Ciolacu se gândește de două ori, conform surselor Pro TV, și ar prefera să paseze acest minister Partidului Național Liberal, la schimb cu un minister mai puțin important.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Ciolacu a cerut o ședință a coaliției PSD-PNL-UDMR înainte de a lua o decizie în partid, deși PSD ar trebui să facă înainte o propunere de ministru în interiorul partidului, iar mai apoi să ceară aprobarea coaliției.

Conform sursei citate, PSD ar cere schimbul de ministere pentru că Ministerul Apărării ar fi, în realitate, condus din umbră, iar deciziile importante s-ar lua în ”altă parte”. Un scenariu plauzibil, în condițiile în care țara noastră trebuie să respecte indicațiile NATO și ale SUA în raport cu războiul din Ucraina și Rusia.

ADVERTISEMENT

Pe lângă schimbul de ministere PSD ar pune presiune și pe ministrul internelor, Lucian Bode, implicat în mai multe scandaluri în ultima vreme. Printre altele, Bode e acuzat de USR că a plagiat teza de doctorat și mai are pe cap și scandalul BMW-uri pentru Poliția Română.

De fapt, PSD și-ar dori acest Minister al Internelor, însă există șanse mici în realitate ca Bode să fie sacrificat. În acest context, PSD s-ar mulțumi cu Ministerul Energiei, dat la schimb cu Ministerul Apărării. Așadar, Virgil Popescu ar trebui să fie sacrificat, cu toate că Marcel Ciolacu nu susține public această variantă.

ADVERTISEMENT

“Modul meu de a funcţiona nu este acesta şi îmi cer scuze dacă deranjez pe cineva. Eu cred că începem să trăim într-o României normală şi aşezată instituţional, cu fiecare ce atribuţii are, conform Constituţiei. Să respectăm acest lucru. Eu trocuri că îl vreau afară pe nu ştiu care pentru că nu ştiu care a fost dat, cred că sunt lucruri… Nu sunt un fan al domnului ministru al Energiei. Acest lucru vi-l pot spune cu toată tăria”, a transmis Ciolacu.

Reacția PNL pe acest subiect a fost prezentată prin purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

“Pentru PNL lucrurile sunt mai mult decât clare. Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală. Acesta este atributul primului ministru – el decide, cum şi când se va face şi dacă se va face acest lucru. La fel, nu ne dorim să creăm în acest moment tensiuni sau situaţii de renegociere politică pentru o eventuală reaşezare a ministerelor. (..) Avem un context de securitate şi geopolitic extrem de complicat, un context economic greu, iar Ministerul Apărării sau Ministerul Energiei – pentru că a fost invocat – sunt ministere cheie care în mod obligatoriu trebuie să fie conduse de miniştri titulari”, a declarat Ionuţ Stroe.

ADVERTISEMENT

”Până la urmă, decizia le aparţine. Nimeni nu le poate influenţa sau impune un anume nume pentru acest portofoliu. Eu cred că nominalizarea din partea lor trebuie să vină cât mai rapid posibil, dacă nu chiar urgent. Pentru că, vedeţi bine România este parte a unor angajamente militare, ale unor obligaţii asumate în raport cu NATO, mai ales acum când războiul este la graniţele ţării noastre. Portofoliul Apărării trebuie să primească un Ministru titular, iar PSD are toată libertatea în a stabili care sunt criteriile şi care sunt persoanele care califică pentru această funcţie”, a completat purtătorul de cuvânt al PNL.

ADVERTISEMENT