News

Vasile Dîncu și-a dat demisia din funcţia de ministru al apărării. PSD dorește o şedinţă de Coaliţie: ”Nu facem trocuri”. Update

Vasile Dîncu a anunțat luni că și-a prezentat demisia din funcția de ministru al apărării și a motivat că a recurs la acest gest din cauză că nu poate colabora cu Klaus Iohannis.
24.10.2022 | 20:14
Vasile Dincu sia dat demisia din functia de ministru al apararii PSD doreste o sedinta de Coalitie Nu facem trocuri Update
Vasile Dîncu a susținut că a demisionat din cauza problemelor avute în relația cu Klaus Iohannis. Foto: Vasile Dîncu - Facebook
ADVERTISEMENT
24-10-2022
17:21

PSD vrea ședință de urgență a Coaliției după demisia lui Dîncu: ”Nu facem trocuri!”

Coaliția PNL – PSD – UDMR s-ar putea reuni de urgență după demisia lui Vasile Dîncu de la MApN.

Social-democrații cer convocarea unei ședințe în cel mai scurt timp posibil. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, spune că întrunirea ar putea avea loc marți.

”Decizia pe care a luat-o BPN al PSD este să solicităm de urgenţă convocarea unei şedinte a coaliţiei pentru a avea o discuţie în coaliţie, iar apoi un Consiliu Politic Naţional pentru a desemna imediat în perioada următoare. Ar trebui să însemne repede, probabil mâine ar putea fi un timp potrivit.

Ştim că premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles şi credem că lucrurile acestea ar trebui să se întâmple. Probabil extrem de repede, după şedinţa coaliţiei de mâine, să convocăm Consiliul Naţional al PSD, probabil în vreo două zile. Solicitarea făcută de PSD ca premierul să ocupe funcţia interimară de ministru al Apărării s-a şi întâmplat astăzi”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD, după şedinţa de luni a Biroului Politic al PSD.

În ceea ce privește posibilitatea ca social-democraţii să lase PNL portofoliul de la Apărare, Oprea a precizat că nu a existat o astfel de discuţie.

”Nu ne interesează subiectele acestea de schimburi, de troc, ci ne interesează stabilitatea guvernării. Este nevoie de o şedinţă în coaliţie pentru a limpezi discuţiile din spaţiul public din această perioadă. Noi i-am mulţumit domnului Dîncu pentru activitate. El a primit şi o decoraţie din partea preşedintelui Zelenski, iar asta nu e puţin”, a mai spus Oprea.

24-10-2022
12:07

Prim-ministrul Nicolae Ciucă va prelua conducerea interimară a MApN

Conform surselor citate de jurnaliștii Antena 3 CNN, prim-ministrul Nicolae Ciucă a acceptat luni să preia conducerea interimară a Ministerului Apărării Naționale. În acest sens, documentele cu demisia lui Vasile Dîncu și cele cu acceptul lui Nicolae Ciucă au fost trimise la Palatul Cotroceni.

Anunțul despre interimatul lui Nicolae Ciucă a venit la două ore după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a discutat cu premierul și i-a spus că este cea mai bună variantă pentru a prelua conducerea temporară a MApN.

24-10-2022
11:08

Marcel Ciolacu afirmă că înlocuitorul lui Vasile Dîncu va fi anunțat curând

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a fost puțin surprins de anunțul cu privire la demisia lui Vasile Dîncu, mai ales că vine cu doar o zi înainte de ședința CSAR.

În dialogul purtat cu jurnaliștii, liderul social-democraților a dezvăluit că poimâine poate fi anunțat înlocuitorul lui Dîncu la MApN. Până atunci, Marcel Ciolacu a subliniat că prim-ministrul Nicolae Ciucă este cel mai potrivit pentru asigurarea interimatulul Ministerului Apărării Naționale:

Am citit la fel ca dumneavoastră acest lucru. Da, am crezut că s-a depășit momentul și s-au adus explicațiile la acea declarație. Orice conflict se încheie la un moment dat cu o negociere. Domnul Vasile Dîncu nu s-a referit niciodată la un eventual teritoriu pe care l-ar ceda Ucraina.

Azi, la ora 18:00, avem primul BP și pe urmă o să avem un Consiliu Politic Național unde o să avem decizia (n.r. – despre înlocuitorul lui Vasile Dîncu la MApN). Cred că este cel mai bine ca domnul prim-ministru să preia atribuțiile MApN. Conform legii, 45 de zile.

Cât timp, domnul prim-ministru va prelua interimatul, nu este nicio problemă. Am înțeles și am luat act de decizia lui. Nu am avut discuții cu domnul Iohannis. Presupun că dacă este nevoie de o discuție instituțională, o s-o avem.

Cunoaștem cu toții atribuțiile președintelui în ceea ce privește apărarea. Este comandantul suprem al armatei. Am spus că ar fi trebuit să aibă discuțiile (n.r. – despre Ucraina) împreună cu domnul prim-ministru, cum este și normal.”

24-10-2022
10:36

Vasile Dîncu acuză presiuni mai vechi: ”Aud pe surse că trebuie să demisionez”

Ministrul demisionar al apărării, Vasile Dîncu, a oferit primele reacții după anunțul cu privire la plecarea sa din MApN. În dialogul avut cu jurnaliștii, cunoscutul sociolog a fost întrebat dacă președintele Klaus Iohannis i-a reproșat ceva concret.

Totodată, social-democratul a fost rugat să dezvăluie când a receptat primele semnale cu privire la nevoia renunțării la conducerea Ministerului Apărării Naționale. În acest context, el a spus că încă din luna aprilie a simțit că nu mai este dorit în funcția de ministru al apărării.

Este un motiv foarte clar exprimat și nu vreau să intru în detalii. Nu stiu de când. De 6 luni aud pe surse că trebuie să demisionez și toate celelalte. Am declarat foarte clar în acel comunicat.

Nu am avut niciun reproș complet din partea președintelui. Nu am vorbit cu președintele nici ieri, nici azi.

Nu mi-a cerut demisia nimeni până acum. Nu vreau să afectez în niciun fel funcționarea apărării. Nu mi-a cerut nimeni nimic ilegal”, a declarat Vasile Dîncu.

Amintim că în urma exprimării unor opinii despre strategia pe care ar trebui s-o adopte Ucraina în contextul războiului început de Rusia la 24 februarie, Klaus Iohannis i-a transmis lui Vasile Dîncu să fie mai atent la declarații.

Vasile Dîncu pleacă de la MApN arătând cu degetul spre Klaus Iohannis

De asemenea, șeful statului a punctat că ministrul apărării ar trebui să citească mai des revista presei pentru a știe ce poziție are România cu privire la modul în care Ucraina este singura care poate decide termenii negocierilor cu Rusia.

ADVERTISEMENT

În urmă cu o săptămână, Vasile Dîncu s-a întâlnit cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și a discutat cu acesta despre declarațiile controversate. În aceeași zi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că șeful MApN trebuie să fie în linia mesajelor României și ale aliaților NATO și UE.

Ulterior au apărut mai multe speculații cu privire la necesitatea prezentării demisiei ministrului apărării, după ce acesta a spus că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”, în contextul în care mesajul seamănă cu poziția apropiată de ceea ce Moscova și susținătorii Kremlinului au cerut recent.

ADVERTISEMENT

Mesajele transmise de fostul ministru al apărării

În cursul acestei dimineți, am înaintat Prim Ministrului României, Nicolae Ciucă, demisia mea din funcția de ministru al apărării naționale. Redau, mai jos, textul integral:

(…) Subsemnatul Vasile DÎNCU, membru al Guvernului României, deținător al portofoliului apărării, vă rog să luați act de demisia mea din această funcție. Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.

ADVERTISEMENT

Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României”, a scris Vasile Dîncu pe Facebook.

ADVERTISEMENT