News

PSD: Măsurile de eliminare a speculei au redus puternic inflația la alimente

Partidul Social Democrat anunță că plafonarea prețurilor a ținut sub control inflația. Astfel, rata anuală a inflației a scăzut la 6,6% în martie 2024.
12.04.2024 | 13:00
PSD Masurile de eliminare a speculei au redus puternic inflatia la alimente
PSD: Măsurile de eliminare a speculei au redus puternic inflația la alimente. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Aceasta a scăzut la 6,6% în martie 2024, de la 7,2% în luna precedentă, conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Este a doua scădere consecutivă a acestui indicator. În luna martie 2023, rata anuală era de 14,5%, potrivit datelor oficiale, care sunt actualizate la fiecare 30 de zile.

Măsurile de eliminare a speculei au redus puternic inflația la alimente

”Astfel se confirmă încă o dată faptul că plafonarea prețurilor la produsele de bază de către guvernarea PSD este măsura care, pentru produsele cu cea mai mare cotă din coșul zilnic, a ținut prețurile constante sau chiar a făcut ca acestea să scadă”, transmit reprezentanții PSD. Românii au avut mari dificultăți în a-și umple coșul de cumpărături din cauza prețurilor exagerat de mari în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor INS, prețurile pentru principalele produse de bază au scăzut. La ulei, -25%, pentru laptele de vacă -6%, la unt,-12%, la ouă -4%, iar la zahăr -11%. Măsurile PSD de eliminare a speculei au redus puternic inflația la alimente Datele statistice arată că inflația generală de 6,6% este generată de creșterile de prețuri la mărfurile nealimentare, de 8,06% și la servicii, unde inflația a fost de 10,2%.

Însă pentru alimente în general, inflația anuală este de 2,81%, adică de doar 42% din rata generală a inflației. Aceasta arată faptul că măsurile guvernului de plafonare a prețurilor unor produse alimentare de bază, și-au atins scopul, protejând puterea de cumpărare a românilor. Rata anuală a inflaţiei în perioada martie 2024 – martie 2023 a fost 6,6%, arată datele oficiale.

ADVERTISEMENT

Între timp, preţurile bunurilor de consum au crescut cu 0,42% în martie 2024 faţă de luna anterioară și cu 2,35% comparativ cu finalul anului trecut. ”Datele oficiale demonstrează că viziunea propusă românilor la preluarea mandatului de premier de către Marcel Ciolacu a fost una corectă”, se arată într-un comunicat al PSD.

Inflație în scădere, PIB record, reducerea numărului de români în sărăcie extremă

Astfel, alături de scăderea ratei anuale a inflaţiei, PIB-ul României a ajuns în 2023 la cel mai mare nivel din istoria ţării, de peste 1.600 mld lei, iar numărul românilor aflaţi în sărăcie extremă (deprivare materială şi socială severă) a scăzut cu 855.000 în 2023 faţă de 2022, după cum arată datele Eurostat.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, premierul României și lider al PSD, a anunțat încă o dată că principalul său obiectiv este să crească puterea de cumpărare. Tocmai de asta PSD a ”atacat creșterea nesimțită” a prețurilor prin plafonarea prețului la utilități. Liderul PSD a menționa, de asemenea, că partidul său a mărit salarii și pensii, așa cum a promis.

”Investiţiile cresc economia şi, în mod special, investiţiile în infrastructura mare reprezintă soluţia pentru reducerea decalajelor în zonele mai puţin dezvoltate. În paralel, aşa cum am promis, principalul obiectiv al guvernării a fost creşterea puterii de cumpărare, mai ales pentru cei cu venituri reduse.

ADVERTISEMENT

Am atacat creşterea nesimţită a preţurilor prin plafonarea preţului la utilităţi şi a marjei comerciale la alimentele de bază şi, în acelaşi timp, am venit cu măsuri active de creştere a veniturilor salariaţilor (prin creşterea salariului minim) şi a pensionarilor (prin creşterea pensiilor), prin pachete de sprijin pentru cei vulnerabili (vouchere pentru facturile la utilităţi şi pentru alimente)”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT