News

PSD, plângere la CNA împotriva lui Iohannis. Ciolacu: “Când ești politruc, și nu președinte, trebuie să fii tratat ca atare”

25.11.2020 | 17:56
PSD plangere la CNA impotriva lui Iohannis Ciolacu Cand esti politruc si nu presedinte trebuie sa fii tratat ca atare
ADVERTISEMENT

Partidul Social Democrat a depus o plângere la Consiliul Naţional al Audiovizualului împotriva președintelui Klaus Iohannis. Aceasta este semnată de Marcel Ciolacu și solicită ca intervențiile șefului statului să fie permise doar în timpul de emisie acordat Partidului Național Liberal.

Social-democrații susțin că aparițiile lui Iohannis conțin „mesaje vădit tendențioase și mincinoase la adresa PSD și care încalcă în mod flagrant atât ordinea constituțională cât și legislația audiovizuală” și au fost difuzate în cadrul unor emisiuni informative, ceea ce, spun ei, încalcă două articole din legea audiovizualului.

ADVERTISEMENT

Deasemenea, președintele partidului, Marcel Ciolacu, a explicat pe contul de Facebook decizia de a face această plângere, specificând că acțiunile președintelui trebuie taxate.

PSD, plângere la CNA împotriva lui Klaus Iohannis

„Când eşti politruc, şi nu preşedinte, trebuie să fii tratat ca atare. Prin urmare, astăzi (n.r. – miercuri) am depus plângere la CNA prin care am solicitat ca Iohannis să vorbească pe spaţiul electoral al PNL. Mesajele preşedintelui nu prezintă activităţi ale instituţiei prezidenţiale, ci propagandă electorală de la cea mai înaltă tribună a statului român în favoarea PNL. Iohannis a încălcat Constituţia şi legea! Şi bunul-simţ! E timpul să mai şi plătească. Inclusiv pe 6 decembrie, la vot”, a scris Marcel Ciolacu pe rețelele de socializare.

ADVERTISEMENT

În respectiva solicitare către CNA, democratii au explicat că, în data de 24 noiembrie, intervenția live a președintelui țării, cu ocazia celebrării unui an de la alegerile prezidenţiale din 2019, a fost difuzată într-o emisiune informativă, nu una electorală, iar „materialul difuzat nu prezintă activități ale președintelui, ci mesaje electorale fățișe, directe, pentru și în favoarea Partidului Național Liberal, însă vădit denigratoare la adresa altui competitor electoral, în speță subscrisa entitate politică PSD”, se arată în plângerea PSD-ului.

PSD-iștii susțin că șeful statului a încălcat Constituția, unele articole din legea audiovizualului și a obținut timp de emisie suplimentar, ilicit, pentru emisiuni electorale, făcând campanie Partidului Național Liberal.

ADVERTISEMENT

„Complementar, în acest context, subliniem faptul că elementele supuse analizei sunt cu atât mai grave cu cât Legea fundamentală (art. 80 din Constituţie) interzice în mod expres preşedintelui implicarea în campania electorală, prin excluderea sa din sfera afilierii politice, rolul său fiind eminamente de mediator.

Totodată, prin această intervenţie care a avut loc live domnul Klaus Iohannis a pus în dificultate radiodifuzorii întrucât o emisiune aparent informativă despre activitatea preşedintelui s-a convertit brusc într-o emisiune electorală, împiedicându-i să îşi respecte astfel obligaţiile asumate prin documentele depuse la CNA privind modul în care reflectă în grila de programe campania electorală. (…)

ADVERTISEMENT

Prin intervenţia live a preşedintelui Klaus Iohannis acesta a obţinut, în fapt, în mod ilicit, pentru Partidul Naţional Liberal, timpi de emisie suplimentari pentru emisiuni electorale, cu încălcarea art. 8 alin 3 din Decizia CNA nr. 603 din 21 octombrie 2020.

Prin difuzarea discursului preşedintelui Klaus Iohannis prin care acesta face campanie Partidului Naţional Liberal, acest partid a dobândit în mod ilegal timp suplimentar pentru difuzarea materialelor de propagandă electorală, cu eludarea regulilor imperative de prestabilire a unor segmente concrete alocate”.

ADVERTISEMENT