News

PSD-PNL ar aștepta ca medicul Cătălin Cîrstoiu să facă singur pasul înapoi. Scenariu care ar putea rupe Coaliția

PSD-PNL ar aștepta ca medicul Cătălin Cîrstoiu să renunțe „din motive personale” la cursa electorală. Scenariul care ar putea rupe Coaliția
16.04.2024 | 20:45
PSDPNL ar astepta ca medicul Catalin Cirstoiu sa faca singur pasul inapoi Scenariu care ar putea rupe Coalitia
Liderii Coaliției ar aștepta ca medicul să se retragă de bună voie din cursa electorală / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Coaliția PSD-PNL așteaptă că medicul Cătălin Cîrstoiu să facă singur pasul înapoi și să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei, înainte de depunerea candidaturii, luni, potrivit unor surse politice.

Ciolacu: „Electoratul PSD nu are o problemă cu Piedone”

Liderii alianței PSD-PNL au probleme cu propriul candidat, medicul Cătălin Cîrstoiu, mai ales în urma dezvăluirilor recente din presă privind presupusa sa incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

Astfel că, potrivit unor surse politice, se așteaptă ca medicul să renunțe de bunăvoie la competiția pentru Primăria Generală, unde trebuie să-i înfrunte pe actualul primar general Nicușor Dan, și pe candidatul PUSL, Cristian Popescu Piedone.

Potrivit acestor surse, scrie Digi 24, liderii social-democrați au pus pe tapet, în ședința Coaliției de luni, varianta ca medicul să fie înlocuit. Mai mult, liderul PSD, Marcel Ciolacu, le-ar fi transmis celor de la PNL că „electoratul PSD nu are o problemă cu Piedone”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

PNL exclude susținerea pentru Popescu

PNL nu dorește o astfel de variantă iar liderul liberalilor, Nicolae Ciucă, a declarat că medicul va organiza o conferință de presă pentru a lămuri „aspectele” sesizate de mass-media. Marți, Nicolae Ciucă a exclus o susținere pentru Cristian Popescu Piedone, spunând că nu face parte nici din PSD, nici din PNL, deci nu poate fi susținut.

Ciucă a admis însă că există și un plan B în cazul în care Cătălin Cîrstoiu renunță la cursă, dar a precizat că la ora actuală există doar o singură variantă, Cîrstoiu. Tot marți, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a apreciat ca „improbabilă” susținerea de către Coaliție a lui Cristian Popescu Piedone.

ADVERTISEMENT

„Lucrurile sunt destul de clare, cel puţin pentru mine. Este improbabil să susţinem un candidat al unui alt partid cu care coaliţia PSD PNL nu are un acord politic. Domnul Piedone este candidatul PUSL, este preşedintele acelui partid şi în consecinţă este susţinut politic de acel partid. Nu văd cum am putea noi, care avem un candidat, să susţinem candidatul unui alt partid”, a spus Romașcanu.

Cîrstoiu, convins să invoce „motive personale”

Totuși, potrivit surselor menționate, la vârful alianței PSD-PNL, medicul ar putea fi convins să renunțe la Primăria Capitalei „din motive personale”, înainte să-și depună actele la Biroul Electoral Municipal, luni, unde vor sosi și Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Potrivit Digi 24, care afirmă că i-a consultat pe liderii alianței PSD-PNL, social-democrații îl vor susține clar pe Cristian Popescu Piedone pentru Primăria Generală. Pentru a evita un cutremur în Coaliție înainte de alegeri, PNL ar accepta varianta Piedone, dar susținându-l pe de altă parte pe Nicușor Dan, candidat de dreapta.

O altă variantă ar fi ca Cîrstoiu să rămână candidatul oficial al Coaliției, iar Piedone să fie sprijinit neoficial de social-democrați, ca, după un eșec la București, PSD să-i arate cu degetul pe liberali. Ar fi și varianta în care liberalii să-l susțină pe Sebastian Burduja, dacă PSD în va susține clar pe Piedone, dar acest scenariu ar rupe Coaliția.

 

ADVERTISEMENT