News

Negocieri pentru guvern. Cîțu: ”Nu mergem la Cotroceni fără premier. Protejăm proprietatea privată de taxe”. Update

Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat au reluat negocierile pentru formarea Guvernului României, în cursul zilei de miercuri. Cîțu a spus că PNL și PSD vor merge cu propunere de premier la Cotroceni.
Negocieri pentru guvern Citu Nu mergem la Cotroceni fara premier Protejam proprietatea privata de taxe Update
PSD și PNL reiau negocierile pentru formarea Guvernului. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
10-11-2021
16:02

Florin Cîțu: ”Nu mergem la Cotroceni fără premier. Protejăm proprietatea privată de taxe”

Florin Cîțu spune că PNL, PSD și UDMR ar trebui să meargă împreună la consultările cu președintele Klaus Iohannis cu un nume de premier.

Vom găsi o soluție între noi și după aceea mergem și o prezentăm domnului Președinte, nu mergem fără o soluție”, a declarat președintele liberalilor, miercuri seară.

Întrebat dacă PNL, PSD și UDMR ar trebui să meargă împreună la consultările de la Cotroceni, Florin Cîțu a adăugat: ”Da, ar trebui să mergem împreună la consultări și vom avea o soluție. Președintele României va acea soluție pe masă”.

Premierul interimar a mai spus că PNL nu se opune creșterilor de pensii și salarii, însă acestea trebuie să fie gândite atent și să nu fie doar rodul populismului.

”Suntem de acord să se crească și pensiile, și salariile, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic și este mai important să facem niște creșteri cu care ne vom asigura că vor putea fi făcute și în viitor, nu niste creșteri populiste”, a mai transmis Cîțu.

Cîțu a avut un mesaj pentru cei care se tem că alianța cu PSD va afecta principiile liberale. Acesta a dat asigurări că proprietatea privată nu va fi suprataxată.

”Niciunul dintre principiile pentru care ne-au votat, niciuna dintre măsuri, nu vor fi diluate. Îi asigurăm că nu vom crește taxe. Este foarte important să știe toți cei care ne-au votat că nu vom abdica niciun moment de la acele principii pentru care ne-au votat: protejarea proprietății private de suprataxare”, a mai spus Cîțu.

10-11-2021
15:29

Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL: ”La cota unică ne-am împotmolit în discuțiile cu PSD”

Discuțiile pentru creionarea programului de guvernare au continuat miercuri. Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele liberalilor, a precizat că ”au apărut ușoare discuții” între liberali și social-democrați pe tema sistemului de taxare, în condițiile în care PNL dorește păstrarea cotei unice, iar PSD vrea introducerea impozitării progresive.

”Dimineață am început discuțiile – la nivel politic mai mult, apoi cu specialiști, în domeniul fiscal-economic. Nu e domeniul meu, doar vreau să vă spun că sunt lucruri la care ne înțelegem, sunt unele la care mai urmează niște discuții. Partidul Național Liberal spune clar că nu dorim să mai creștem taxele în perioada următoare și ne vom ține de acest angajament, și în al doilea rând păstrarea cotei unice.

La cota unică ne-am împotmolit în discuții. Aici au apărut ușoare discuții între noi și cei din PSD, care cer această impozitare progresivă, dar vor mai avea orele și zilele viitoare discuții pentru clarificarea avantajelor pentru mediul de afaceri, pentru dezvoltarea economică a acestei țări”, a declarat prim-vicepreședintele PNL.

10-11-2021
14:03

AUR: ”Coaliția de guvernare PNL-PSD, realizată la îndemnul lui Klaus Iohannis, care se teme de o posibilă suspendare”

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) afirmă că alianța dintre PNL și PSD îl are în spate pe președintele Klaus Iohannis, cel care s-ar teme de o eventuală suspendare din funcție.

În opinia celor de la AUR, negocierile dintre PNL şi PSD pentru a forma o coaliţie de guvernare au loc ”la îndemnul şi prin mijlocirea lui Klaus Iohannis, care urmăreşte să îşi securizeze mandatul în faţa demersului AUR privind suspendarea sa din funcţie”.

”Iohannis se află acum la 14% încredere în sondajele de opinie, ceea ce arată că 9 din 10 români s-au săturat de el. Acesta este motivul real pentru care Iohannis a împins PNL în braţele PSD: ca să nu fie trimis de AUR în faţa poporului român”, spune senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR, miercuri, într-un comunicat de presă.

În ciuda faptului că PSD este aproape de a bate palma cu PNL, deputatul George Simion, copreşedinte AUR, afirmă că partidul său continuă procesul de strângere de semnături pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis.

”Îl anunţăm pe Iohannis că AUR continuă procesul de strângere de semnături, în ţară şi în diaspora, pentru suspendarea şi trimiterea lui acasă, şi că vom convinge individual parlamentari de la PSD şi PNL să ne susţină demersul în forul legislativ. Iohannis poate controla partide şi lideri de partide, însă nu poate controla pe toată lumea”, spune Simion.

10-11-2021
12:36

Propunerile social-democraților la negocierile cu PNL. Sorin Grindeanu: ”Vrem să creștem veniturile românilor”

Prim-vicepreședinte PSD, Sorin Grindeanu, a oferit detalii despre propunerile social-democraților, către liberali, dar și către cei de la UDMR, pentru formarea noului Guvern. Printre acestea se numără mărirea pensiilor, ale alocațiilor, investiții în zona de construcții sau IT.  Sorin Grindeanu a evitat să ofere un răspuns concret cu privire la propunerea numelui de premier. Redăm principalele declarații:

”Am vorbit despre lipsa resurselor bugetare. Vedem cu toții cum scade venitul de trai al românilor. De la 1 ianuarie ne dorim să mărim alocația, punctual de pensie. Vrem să creștem veniturile românilor, există spațiu de creștere ale pensiilor și ale alocațiilor.

-Taxarea luxului: vrei iacht, plătești în plus. E o intenție, nu este niciun fel de impunere. Nu a fost închis acest subiect. Noi am prezentat soluțiile.

-România are cea mai mică rată de colectare. Este necesar să corectăm.

-E nevoie de un efort național pentru combaterea evaziunii fiscale. Scannerele pe care statul roman le-a luat stau nefolosite,

-Nu suntem de acord cu eliminarea facilităților pentru IT, construcții.

-Trebuie să venim și cu creșteri de venituri, nu doar cu creșteri de prețuri.

Mâine toate aceste lucruri vor fi detaliate. Aceste măriri sunt posibile”, a spus Sorin Grindeanu într-o declarație de presă, la Parlament.

10-11-2021
11:28

Negocieri reluate cu scântei între PNL și PSD

Negocierile purtate până acum între liberali și social-democrați s-au lăsat cu scântei. Ambele formațiuni politice vor să vină cu propuneri de premieri. Kelemen Hunor a avut o intervenție ironică după ce a ieșit de la ședință, dând de înțeles că UDMR va da premierul.

”Aici ne-am blocat. PNL nu acceptă ca PSD să vină cu propunere de premier, PSD nu acceptă PNL cu propunere de premier. Ambele partide vor să fie desemnat premier președintele partidului. S-a propus să fie o rotație în trei, se poate și premier independent. Era discuția să fiu și eu. Nu contează câte luni. Dacă începe UDMR, ceilalți sunt salvați pentru că după acea poate să vină și PNL și PSD. Problema este cine începe. Nu știu cine ar putea să fie premier independent. Depinde de personalitatea premierului”, a spus, într-o declarație de presă,  Kelemen Hunor.

Potrivit unor surse politice stiripesurse sunt și discuții contradictorii pe teme economice, cum ar fi taxarea marilor averi, propusă de social-democrați. Totodată, PNL și PSD au început să-și aducă reproșuri pentru ceea ce au făcut la guvernările avute.

Miercuri au loc noi negocieri între PNL și PSD, în vederea formării noului Guvern. Aceste discuții vor avea loc la Vila Lac, informează Antena 3.

Și marți au avut loc discuții între cele două partide, la care a participat și UDMR. Încă de ieri au fost anunțate noi negocieri în cursul zilei de miercuri.

ADVERTISEMENT

Liderii PNL și PSD se întâlnesc iarăși. Ce urmează să discute

De astăzi, de la prânz, o să existe o întâlnire pe tema justiției, dar o să existe discuții despre „fiecare capitol în parte”, au transmis politicienii.

„Miercuri la ora 12 o să fie o discuție pe capitolul de justiție. O să începem cu capitolul economic, pe problemele cu încălzirea, apoi de la 12 e factorul de justiție. Atunci vom avea o discuție mai amplă”, a spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Iată ce declara Marcel Ciolacu după întâlnirea de marți:

„Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare. Vom începe mâine (miercuri – n.r.) discuţiile pe fiecare capitol în parte.

Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui să fie cu măsuri pe termen scurt şi măsuri pe termen mediu”, declară Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Cota unică, motiv de neînțelegeri pentru PNL și PSD

De asemenea, liderul PSD a vorbit și despre cota unică de impozitare din România și despre faptul că țara noastră trebuie să impoziteze marile averi.

 „Ca în toate țările civilizate și cu economie mai dezvoltată decât România. Mai sunt patru state care au rămas la cota unică în Europa.

ADVERTISEMENT

Categoric că trebuie să revenim la impozitarea marilor averi. Este o discrepanță imensă în acest moment în societate, între cei bogați și cei săraci”, a mai spus acesta.

Acesta este un subiect sensibil, deoarece opiniile PSD și PNL sunt complet diferite. Liberalii vor să o păstreze, în timp ce membrii PSD o vor eliminată.

„De principiu, PNL a comunicat care sunt elementele importante pentru noi şi aici nu vom crește taxe în perioada următoare, ceea ce noi susținem ferm. Nu a fost pusă pe masă rediscutarea.

Niciun sistem de impozitare care va duce la creşterea taxelor nu va fi acceptat”, a afirmat Florin Cîţu.

Există mai multe subiecte pe marginea cărora PNL și PSD nu se pun de acord. Printre acestea s-ar afla și pensiile, creșterea salariilor sau a alocațiilor.

PSD dorește ca pensiile să fie majorate cu 11% de la 1 decembrie şi 15% la 1 iunie 2022, în timp ce PNL dorește creșterea pensiilor cu 6% la 1 ianuarie 2022, scrie Antena 3.

De asemenea, un alt punct asupra cărora nu se înțeleg cele două tabere este cel al salariul minim. PSD dorește majorarea acestuia de la 2330 la 2550 lei pentru studii medii și de la 2350 la 2600 lei pentru studii superioare, de la 1 decembrie.

Ce se va discuta în cadrul negocierilor de miercuri

Florin Cîțu anunța, după discuțiile de ieri, să fie luată în calcul mărirea numărului de ministere la 20. De asemenea, premierul interimar a transmis că de miercuri încep discuțiile pentru domeniul economic și social.

„A fost o primă discuţie alături de PSD, UDMR şi minorităţi şi am discutat despre un calendar în care vom discuta despre programul de guvernare.

Mâine (n red. miercuri) vom începe cu punctele importante pe partea economică şi socială şi, după aceea, mergem mai departe”, a mai spus Cîţu.

Kelemen Hunor, declarații după negocierile cu PNL și PSD

Și Kelemen Hunor a făcut declarații după ce a avut loc această întâlnire cu liderii celorlalte partide alături de care urmează să formeze un guvern.

Acesta a precizat că în doar câteva zile se va da un vot pentru Guvernul PNL-PSD-UDMR.

”Am avut o primă discuţie cu colegii din PSD, PNL şi grupul minorităţilor naţionale. Am propus un calendar pentru a ajunge în Parlament, în cazul în care ne vom înţelege.

Noi credem că pe 17 – 18 noiembrie se poate da un vot – prima dată audieri în comisii pe 17 noiembrie şi pe 18 vot în Parlament”, a spus Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT