Sport

PSG, dependentă de Kylian Mbappe şi Lionel Messi! Cifrele care arată importanţa celor două vedete

Kylian Mbappe și Lionel Messi au produs împreună, prin goluri sau pase decisive, 21 din ultimele 24 de reușite ale lui Paris Saint-Germain în Ligue 1 și în Champions League.
12.12.2021 | 13:09
PSG dependenta de Kylian Mbappe si Lionel Messi Cifrele care arata importanta celor doua vedete
PSG a ajuns să fie dependentă de Lionel Messi şi Kylian Mbappe
ADVERTISEMENT

Deși este departe de forma arătată la FC Barcelona, Lionel Messi a devenit în ultimele două luni unul dintre jucătorii fundamentali ai lui Paris Saint-Germain în plan ofensiv, alături de Kylian Mbappe.

În condițiile în care brazilianul Neymar acuză o scădere îngrijorătoare a randamentului, pe lângă entorsa suferită la finalul lui noiembrie, cei doi M ai tridentului ofensiv MNM de la PSG au fost implicați în marcarea a aproape 90% din golurile echipei lui Mauricio Pochettino din octombrie încoace.

ADVERTISEMENT

Astfel, Mbappe și Messi au contribuit la înscrierea a 21 de goluri din ultimele 24 ale liderului din Ligue 1, fie prin pase decisive, fie prin finalizări personale.

Kylian Mbappe, mai spectaculos și cu prestații mai solide

Câștigătorul Balonului de Aur din 2021 a marcat șase goluri, dintre care cinci în Champions League și doar unul în campionatul Franței, și a oferit trei assist-uri, toate în meciul cu Saint-Etienne, câștigat de PSG cu 3-1.

ADVERTISEMENT

În același timp, Kylian Mbappe a arătat mult mai multă constanță în evoluții, ieșind și mai des în evidență grație celor șapte reușite și celor șapte pase decisive.

Până în prezent, conexiunea din teren dintre campionul mondial din 2018 și căpitanul Argentinei a fost destul de redusă, cei doi schimbând între 10 și 15 baloane între ei pe durata unui joc. Mai mult, relațiile lor de joc s-au limitat la doar patru pase decisive, toate oferite de Mbappe lui Messi.

ADVERTISEMENT

În Franța, Messi are în față apărări mult mai dure decât în Spania

Cei doi au stiluri de joc complet diferite, ceea ce îi face complementari în faza ofensivă a lui PSG. Francezul joacă în profunzime și mizează pe ruperile de ritm grație vitezei sale explozive pentru a crea dezechilibre prin care să producă daune defensivelor adverse.

În schimb, sud-americanul încearcă mereu să evite densitatea și, cum vârsta nu îi mai permite să facă diferența prin acțiuni în viteză, devine periculos prin finețea sa tehnică. “Problema este că Messi nu are un vârf tipic la PSG, cu care să facă un-doi-uri și trebuie să găsească alte modalități de a ajunge la poartă. Mbappe ar trebui să preia rolul lui Jordi Alba de la Barcelona, care urca de 15 ori într-un meci pentru a-l servi pe Messi”a descris situația actuală de la PSG legendarul atacant al parizienilor din anii ’70, Carlos Bianchi.

ADVERTISEMENT

Fostul mare antrenor argentinian, în vârstă de 72 de ani, a explicat jurnaliștilor de la L’Equipe motivele pentru care Messi nu s-a integrat complet în echipa lui Mauricio Pochettino: “Vorbim de un jucător care a trăit ultimii 16 ani de viață la același club, cu același sistem de joc și într-o echipă care a jucat din ce în ce mai mult pentru el. În La Liga, dribla un adversar și apoi mergea până la capăt, în schimb, aici, imediat apare un alt adversar, iar apărările sunt mult mai dure”.

“Nu trebuie să își schimbe jocul, ci să fie în zonele potrivite”

Și cu toate că există o diferență majoră între stilurile de joc ale celor doi, Carlos Bianchi a declarat că asta este în avantajul amândurora: “Este mai bine pentru că fiecare își oferă calitățile celuilalt. Nu trebuie să își schimbe jocul vreunul dintre ei, ci să se găsească în zonele potrivite”.

Lionel Messi și Kylian Mbappe au prima ocazie de a confirma spusele lui Bianchi în această seară, când Paris Saint-Germain o înfruntă pe AS Monaco în derby-ul etapei a 18-a din Ligue 1.

ADVERTISEMENT