News

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică părerea de rău a lui Vlad Pascu, după accidentul de la 2 mai: ”Viața lui a bătut la uși închise”

Psihiatrul Gabriel Diaconu a analizat comportamentul lui Vlad Pascu, tânărul care a ucis doi adolescenți în accidentul mortal din stațiunea 2 Mai.
19.09.2023 | 20:22
Psihiatrul Gabriel Diaconu explica parerea de rau a lui Vlad Pascu dupa accidentul de la 2 mai Viata lui a batut la usi inchise
Psihiatrul Gabriel Diaconu explică părerea de rău a lui Vlad Pascu. Sursă foto: Digi 24, Inquam, Octav Ganea / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu toate că Vlad Pascu a transmis că îi pare rău de întreaga dramă creată și că nu mai poate da timpul înapoi, Gabriel Diaconu subliniază că nimic nu s-ar fi întâmplat dacă Vlad Pascu nu ar fi consumat droguri. Așadar, băiatul trebuie acum să-și asume alegerile proaste făcute în viață și să suporte consecințele.

Psihiatrul Gabriel Diaconu explică părerea de rău a lui Vlad Pascu

Conform psihiatrului, Vlad Pascu afișează acum o părere de rău. Aceasta nu este suficientă însă pentru nimeni. De asemenea, Gabriel Diaconu face referire directă și la ”timpul” pe care Vlad Pascu nu îl mai poate da înapoi.

ADVERTISEMENT

”Îmi pare rău, nu pot da timpul înapoi.într-o lume cu un determinism simplu, declarația publică a lui Vlad Pascu, tânărul care a omorât, sub influența substanțelor, doi tineri într-un accident de mașină, sună firesc precum glonțul dulce ca mierea din cărțile lui Petru Popescu.

Dar l-ai da? Timpul înapoi. Timpul cui? Timpul lor pe care l-ai luat când i-ai ucis? Timpul deciziilor timpurii care ți-a pus viața, balistic, pe-o traiectorie a distrugerii? Sau poate timpul devreme, timpul când s-au coagulat forțele personalității, ale atașamentului, când puii de om deprind de la părinți, ori semeni, dascăli și educatori, ce-i bine sau ce-i rău pe lumea asta.

ADVERTISEMENT

Singurii mari hoți de timp sunt viața și moartea. Viața care-ți dă iluzia că ai timp, moartea care-ți dă certitudinea că nu-l mai ai. Și-ar fi și-al treilea, memoria cu oglinzile ei către înapoi, o vreme când era bine, era ferit, era o lume unde timpul încă nu s-a invitat”, și-a început discursul psihiatrul, pe Facebook.

”Rare sunt momentele când timpul e vital”

Mai mult, cunoscutul psihiatru i-a pus pe gând pe oameni, demonstrând cât de important e timpul și cum acesta nu poate fi dat înapoi niciodată.

ADVERTISEMENT

Referitor la Vlad Pascu, Gabriel Diaconu spune că singurul lucru pe care acesta putea să îl facă era să se gândească de două ori înainte de a se urca la volan. Asta în condițiile în care acel moment ar fi putut schimba totul.

Dar mi-a sunat bine expresia în urechi. Niciunul nu-l putem da. Timpul. Deși folosim asta drept comoditate. Ai două minute să vorbim ceva? Când îți ”faci” un pic de timp și pentru mine? Părinților li se recomandă să petreacă mai mult timp cu copiii. Unele meserii, să le înveți, ”cer” timp. Timpul are un cost, timpul are un preț, e-o chestie pe care o găsești și-o pierzi, intri în ”criză” de timp sau, pur și simplu, n-ai timp.

ADVERTISEMENT

Rare sunt momentele când timpul e vital. Când timpul e o esență. De-aș fi avut mai mult timp, poate. Dacă-mi dădea ”suficient” timp, rezultatul era altul. Iar pluralul timpului, timpurile, capătă o proporție morală. Ce timpuri trăim. Dar lasă timpurile, cât de aparte ne par lucrurile rupte de timp. Atemporale. Rezistența în fața timpului ne dă o intuiție a permanenței, dar și-a calității intrinseci subiectului care nu-i influențat de timp”, a completat psihiatrul.

În încheiere Gabriel Diaconu a părut că-l compătimește pe Vlad Pascu și a transmis că nu acest băiat ar fi problema cea mai mare. ”Vlad Pascu nu poate da timpul înapoi. Nu-l poate da înapoi 10 minute înainte de-a se sui la volan. Nu-l poate da înapoi trei ore, înainte de-a consuma. Sau 10 ore, înainte de-a-și procura.

Nu-l poate da înapoi. Săptămâni, luni, ani înainte în care a trăit într-o lume în care boala lui a bătut la uși închise. Viața lui a bătut la uși închise. Dintre toate timpurile posibile, în cele din urmă calea lui de-a merge înainte s-a îndreptat spre-un Mercedes de epocă transformat în armă letală.

Problema gravă, ulterioară tuturor celor întâmplate, nu-i cu Vlad Pascu. Problema gravă, ulterioară tuturor celor întâmplat e cu noi, cei care avem timp. Pe care nu-l dedicăm suficient logicii interne a sănătății, decenței și moralei cât privește lumea în care trăim, elementele ei de umanitate, dar și de libertate, pe care ni le dorim.

Nu există timp. Timpul care există ține, de fapt, de plăsmuirea pe care i-o dai în alegerile pe care le faci, un sens, o direcție, o destinație. Într-o imagine cosmică a tuturor timpurilor de la prima mișcare de ceas al universului, apariția și dispariția lui Vlad Pascu din peisaj e-o scintilă, o inflexiune pe osciloscop. Doar că, mult mai adânc, din această clipire poți să naști o cu totul și cu totul altă traiectorie. Pe care putem s-o dăm”, a concluzionat psihiatrul.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar...
„Cutremur” la Universitatea Craiova » Mitriță i-a înjurat pe secunzii lui Gâlcă, iar antrenorul principal a ripostat!
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după...
Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023....
Românii din diaspora au trimis 6,5 miliarde de euro în ţară în 2023. Din ce stat vin cei mai mulţi bani
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă...
Andrei Burcă s-a căsătorit! Cât de frumoasă este şi cu ce se ocupă soţia fundaşului naţionalei
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o...
Vestea la care nimeni nu se aștepta! Sportivul a anunțat că are o relație cu un bărbat! 'Cel mai frumos lucru în viață e să ai alături partenerul potrivit'
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ASASINATUL lui TRUMP! S-a aflat ACUM!
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre...
EXCLUSIV Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Detalii neștiute despre petrecerea anului
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus...
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu...
Romina Gingașu a pus ochii pe Piero Ferrari de la început și nu s-a lăsat până nu a luat-o de soție. Diferența de 45 de ani nu a contat. ''Îl invitam peste tot, dar mă refuza''
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută....
Prima zi a noului Parlament European. Șoșoacă, „virusul suveranist”, insistă să fie văzută. Românii, prinși între negocierile pentru funcții și excentricitatea moștenită de acasă
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc...
Generalul dac care a salvat Roma si Bizanțul! Puțini români își mai amintesc astăzi despre el