News

Punct final în lupta pentru averea Zoiei Ceaușescu. Ce a decis instanța

S-a terminat procesul prin care Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu, solicita statului român să-i returneze averea confiscată familiei fiicei fostului dictator, în 1990.
01.12.2023 | 09:27
Punct final in lupta pentru averea Zoiei Ceausescu Ce a decis instanta
Mircea Oprean, ginerele fostului dictator, luptă de mai bine de un deceniu pentru averea confiscată de procurori de la soția lui, Zoia Ceaușescu
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a dat sentința în cazul cererii profesorului Mircea Oprean de validare a popririi asupra conturilor Trezoreriei Municipiului București, în scopul recuperării averii familiei sale. Mircea Oprean a fost căsătorit cu Zoia Ceaușescu, fiica fostului lider comunist.

Blănurile și gențile Zoiei Ceaușescu, vândute de procurori la consignația

În 1990, autoritățile române au preluat toate bunurile personale, banii și acțiunile pe care aceasta le deținea. De asemenea, Zoia Ceaușescu a fost dată afară din casa de protocol în care locuia și a fost arestată, sub acuzația de subminare a economiei naționale. Fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu și-a petrecut opt ani în închisoare, după care a fost judecată în stare de libertate. În 1996, ea a fost achitată, iar zece ani a murit de o boală incurabilă.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, bunurile confiscate nu s-au mai întors niciodată la familia Zoiei Ceaușescu. Mai multe obiecte de lux, cum ar fi: o blană de leopard, cojoace bărbătești, costume, genți de damă, precum și ciorapi sau batiste, au fost ridicate din casa femeii și vândute prin ICL Consignația.

De asemenea, suma de 143.720 de lei a fost confiscată, iar acțiunile deținute de Zoia Ceaușescu și Mircea Oprean la Fabrica de Confecții Scornicești și IPSA Scornicești, au fost indisponibilizate de procurorii Parchetului General.

ADVERTISEMENT

Câți bani datorează statul român familiei Zoiei Ceaușescu

După ce procesul împotriva Zoiei Ceaușescu a încetat, familia acesteia a început să facă demersuri pentru recuperarea bunurilor confiscate. În iunie 2009, după nouă ani de procese, instanța a decis că statul român trebuie să restituie familiei sumele și contravaloarea bunurilor confiscate, actualizată cu rata inflației. În 2012, Mircea Oprean a început procedura de executare silită împotriva Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, respectiv a Trezoreriei Municipiului București, ca terț poprit.

Banii nu au mai ajuns nici până azi în conturile lui Mircea Oprean. Asta pentru că statul român a considerat că despăgubirea ginerelui fostului președinte nu reprezintă o prioritate, așa că l-a pus pe o listă lungă de așteptare.

ADVERTISEMENT

În 2021, un executor judecătoresc a transmis o nouă adresă către trezorerie, prin care s-a transmis că îi datorează profesorului Oprean suma de 104.404,44 lei. Drept răspuns, reprezentanții instituției au comunicat că respectiva creanță a fost împărțită în două: 90.613,04 lei – pe poziția 50 în lista de așteptare, și 13.791,40 lei – pe poziția 1.871.

Ginerele lui Ceaușescu nu poate pune poprire pe conturile Pachetului General

În acest context, Mircea Oprean a înaintat în instanță o nouă cerere de validare a popririi, prin care cere să fie despăgubit conform legii, în termen de 6 luni. În urmă cu câteva săptămâni, Curtea de Apel a decis să respingă acțiunea ginerelui lui Ceaușescu, sentința fiind irevocabilă. Anterior, Oprean pierduse atât pe fond, cât și la apel.

ADVERTISEMENT

În motivare, judecătorii au arătat că din punct de vedere procedural, instanța nu poate valida poprirea înființată de executorul judecătoresc în 2021, pentru că aceasta nu reprezintă, în sine, o nouă înființare a popririi, ci doar o adresă de actualizare a valorii sumei datorate.

Procurorii au cerut anularea executării silite

În paralel, Parchetul General, în calitate de debitor, a contestat executarea silită, printr-o altă acțiune în instanță. În cerere, procurorii au arătat că ”scoaterea sumei de 104.404,44 lei din patrimoniul Ministerului Public (…) ar conduce la afectarea semnificativă a activității”.

Și această acțiunea fost respinsă, judecătorii considerând că Parchetul General trebuie să reprezinte ”un garant al respectării legii” și în niciun caz să nesocotească o hotărâre judecătorească anterioară.

Mircea Oprean a primit înapoi o mașină confiscată în 1990

În această situație, Mircea Oprean nu are altă variantă decât să aștepte să-i vină rândul la despăgubiri, fără ca statul român să-i înainteze vreun termen legat de momentul în care acestea se vor produce.

Ginerele lui Nicolae Ceaușescu a primit, totuși, înapoi unele din bunurile confiscate de noul regim, în martie 1990. Unul dintre acestea este o mașină pe care Zoia și soțul ei o achiziționaseră din Franța, în 1983. Automobilul a fost vândut la licitație de Mircea Oprean, în 2022.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni