News

Punct final în partajul lui Sorin Ovidiu Vîntu cu fosta soție. Cum s-a împărțit averea ”părintelui FNI”

Sorin Ovidiu Vîntu și-a finalizat partajul cu fosta soție, Angelica Chioariu, la mai bine de două decenii de la divorțul de aceasta.
25.01.2024 | 09:33
Punct final in partajul lui Sorin Ovidiu Vintu cu fosta sotie Cum sa impartit averea parintelui FNI
Sorin Ovidiu Vîntu a fost căsătorit mai bine de 14 ani cu Angelica Chioariu / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Photos, Facebook
ADVERTISEMENT

Sorin Ovidiu Vîntu, unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România, și-a încheiat partajul cu cea de-a doua soție, Angelica. Mariajul celor doi a durat 14 ani și jumătate, din octombrie 1987 până în aprilie 2002, perioadă în care afaceristul a făcut milioane de euro.

ANAF a cerut partajul soților Vîntu

Procesul de partaj între foștii soți Vîntu a început în anul 2020, la solicitarea Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Iași. ANAF încearca să recupereze un prejudiciu evaluat, la acea vreme, la 26 milioane lei, în dosarul devalizării Fondului Național de Investiții.

ADVERTISEMENT

Printre cele câteva zeci de imobile sechestrate de procurori se număra și un apartament situat în Iași, pe care ANAF nu a putut să-l valorifice deoarece acesta apărea în co-proprietate cu Angelica Chioariu, a doua soție a lui Sorin Ovidiu Vîntu.

În acest caz, ANAF a deschis o acțiune în instanță prin care a solicitat partajul bunurilor comune și lichidarea regimului matrimonial, cu atribuirea imobilului către Sorin Ovidiu Vîntu, urmând ca acesta să-i plătească diferența de preț (sultă) fostei soții.

ADVERTISEMENT

Imobilul din Iași, cumpărat pe banii socrului lui Vîntu

Apartamentul supus partajului are două camere, 62 mp, se află la parterul unui bloc situat într-o zonă centrală din Iași și dispune de o cotă de teren aferentă în suprafață de 29,68 mp. Potrivit datelor din dosar, acesta a fost achiziționat în anul 1999 de către Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul sumei de 205 milioane de lei vechi.

Doar că în timpul procesului, fosta soție a afaceristului a susținut că ea a contribuit cu 80% din valoarea imobilului și a adus chiar un martor care a declarat că banii proveneau de la socrul lui Vîntu.

ADVERTISEMENT

”Știu că tatăl pârâtei a avut niște terenuri în zona Pașcaniului, pe care le-a vândut, iar banii obținuți i-a înmânat pârâtei cu scopul de a cumpăra acest apartament”, a declarat martora.

Fosta soție a lui Sorin Ovidiu Vîntu, îngrozită de datoriile mogulului

De altfel, Sorin Ovidiu Vîntu nu ar fi locuit niciodată în apartamentul din Iași, el fiind plecat la București, unde își desfășura afacerile în perioada respectivă. În plus, a mai arătat Angelica Chioariu, dacă apartamentul i-ar fi atribuit lui Vîntu, așa cum solicita ANAF, acesta ar fi vândut la licitație la un preț mult mai mic decât acesta valorează, ceea ce ar însemna că fostul soț nu i-ar mai putea plăti sulta stabilită de instanță.

ADVERTISEMENT

”Aceasta este doar una dintre datoriile pe care pârâtul Vîntu Sorin Ovidiu le are în temeiul unor hotărâri pronunțate de instanțele penale.

Astfel, mass-media a arătat și că, prin hotărârile pronunțate în dosarul cunoscut în spațiul public ca „Dosarul Petromservice”, persoanele condamnate în respectiva cauză, printre care și intimatul-pârât Vîntu Sorin Ovidiu, au fost obligate să plătească pe latura civilă a cauzei suma de 36 milioane de euro.

Cu alte cuvinte, în cazul în care s-ar dispune atribuirea apartamentului către Vîntu Sorin Ovidiu, apelanta-reclamantă ar fi într-adevăr în măsură să execute silit întregul apartament, însă obligația de plată a unei sulte către subsemnata ar fi de fapt una doar teoretică, hotărârea instanței având aceeași valoare pentru intimată ca foile de hârtie pe care ar fi redactată”, a arătat avocatul femeii, potrivit încheierii de ședință consultată de FANATIK.

Omul de afaceri urmează să primească 40.000 de euro de la fosta parteneră

În cauză, Angelica Chioariu a depus documente care atestă că a fost salariată la diverse societăți comerciale, în perioada 1989 – 2001, inclusiv la FPP II Moldova, controlată de Vîntu prin FNI. De cealaltă parte, afaceristul nu a adus nicio dovadă a veniturilor sale de la acea vreme.

În cele din urmă, Tribunalul Iași a decis ca apartamentul să rămână la fosta soție a lui Sorin Ovidiu Vîntu, urmând ca aceasta să-i plătească fostului soț o sultă de 191.525,5 lei (38.000 de euro), reprezentând 50% din valoarea actuală a apartamentului, în termen de 6 luni. Decizia a fost luată la începutul anului 2024 și este definitivă.

La divorț, Vîntu era milionar

Divorțul dintre foștii soți Vîntu a început în 2001, în plin scandal legat de frauda FNI. La vremea respectivă, presa scria că fosta soție a cerut jumătate din averea mogulului, estimată în acel moment la 30-60 de milioane de dolari. Ea a depus în instanță o listă cu bunurile soțului ei: 136 de case și apartamente, precum și acțiuni la 25 de societăți comerciale.

În cele din urmă, Angelica Chioariu a ajuns la o înțelegere cu Sorin Ovidiu Vîntu, fiind de acord să primească o casă și o pensie alimentară de 2.000 de dolari. Vîntu a fost căsătorit de două ori și are doi copii. După divorțul de Angelica Chioariu, el a mai avut o relație cu Grațiela Giolu, fostă componentă a trupei Amadeus.

ADVERTISEMENT
Tags: