News

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, reacție după ce a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie: ”Un caz fără precedent în istoria BOR”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a reacționat după anunțul avocatei Arhiepiscopului Tomisului privind acționarea sa în judecată. 
23.01.2024 | 12:35
Purtatorul de cuvant al Patriarhiei reactie dupa ce a fost dat in judecata de IPS Teodosie Un caz fara precedent in istoria BOR
Vasile Bănescu a reacționat după anunțul că a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie Sursa foto: Inquam Photos / George Călin, Facebook Arhiepiscopia Tomisului
ADVERTISEMENT

După ce luni avocata Arhiepiscopului Tomisului a anunțat că ÎPS Teodosie l-a dat în judecată pe Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a precizat că declarațiile sale au fost făcute în cadrul îndeplinirii atribuțiilor pe care le presupune meseria sa.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, reacție după ce a fost dat în judecată de ÎPS Teodosie

Vasile Bănescu a declarat că afirmă că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune, legate de context, să-și îndeplinească meseria, și că a fost de multe ori calomniat, însă a ales calea tăcerii.

ADVERTISEMENT

”Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context și la care aveam obligația profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înțeleasă și pe cât posibil explicată de instituția pe care o reprezint.

Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române pentru replicaonline.ro.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu a mai explicat și că, atunci când el sau familia sa au fost calomniați, a ales calea tăcerii în încercarea ca, din bun-simț, să evite conflictele d orice natură.

”Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei. Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală inclusiv juridică la care aș fi avut deplin dreptul”, a mai spus Bănescu.

ADVERTISEMENT

”Un caz fără precedent în istoria BOR”

Acesta a și explicat la ce s-a referit în momentul în care a declarat că este un caz care ”frapează și mâhnește”, spunând că nu discuta despre ancheta DNA, care este strict atributul autorităților competente, ci despre faptul că dezvăluirile din investigația Recorder reprezintă ”un caz fără precedent în istoria BOR”.

”A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care ‘frapează și mâhnește’, care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat.

ADVERTISEMENT

Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică.

Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea. O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT