News

Putin a semnat un document care permite Rusiei să atace pe oricine cu arme nucleare, dacă se simte amenințată

03.06.2020 | 23:51
Putin a semnat un document care permite Rusiei sa atace pe oricine cu arme nucleare daca se simte amenintata
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin a semnat un document care prevede că Rusia poate folosi arme nucleare împotriva unui atac convențional.

Rusia e pregătită să folosească arme nucleare împotriva oricărei țări dacă se simte amenințată

Conform The Moscow Times, Vladimir Putin a decis ca Rusia să folosească arme nucleare pentru a se apăra dacă va fi atacă, chiar dacă atacatorul nu folosește arme nucleare.

ADVERTISEMENT

Conform documentului, Rusia poate folosi arme nucleare atunci când „agresiunea împotriva Rusiei se face cu arme convenționale, când existența statului este pusă în pericol”.

Mai mult, Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare și atunci când are „informații de încredere” privind lansarea unor rachete balistice împotriva ei sau a aliaților ei.

ADVERTISEMENT

Potrivit jurnaliștilor ruși, documentul a fost ținut secret mai multă vreme, iar semnarea lui vine cu un an înainte de expirarea ultimului acord major semnat între Rusia și SUA privind controlul armelor nucleare.

SUA și Rusia s-au acuzat reciproc în dese rânduri că au încălcat acordurile nucleare

Tensiunile dintre Rusia și SUA sunt din nou la cote înalte, după ce cele două țări s-au acuzat reciproc în ultima vreme că au încălcat acordurile nucleare.

ADVERTISEMENT

Donald Trump ia în considerare scenariul în care SUA va efectua primul test nuclear după 1992, scenariu care va încălca un acord de zeci de ani cu alte state care dețin arme nucleare.

Trump vrea să transmită un mesaj clar Rusiei și Chinei, țări care sunt bănuite că fac astfel de teste nucleare, în secret.

ADVERTISEMENT

De asemenea, SUA s-a retras din tratatul „Open Skies”, gestul SUA fiind considerat o lovitură dată securității europene. Tratatul la care au aderat 35 de țări, printre care și România, permite survolarea teritoriilor acelor țări doar de către aeronave de observație neînarmate.

Conform datelor oficiale, Rusia deține aproximativ 6.500 de bombe nucleare, însă nu toate sunt armate. Indiferent de scenariu, un război nuclear cu Rusia ar însemna sfărșitul lumii, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT
Tags: